У Кременчуці на боротьбу з COVID-19 у 2021 році виділили майже 17 млн грн – потреба ще більша (оновлено)

3.01.2021, 16:04 Переглядів: 2 898 Коментарів: 1

 

Фінансування збільшили, ухваливши поправку при голосуванні за бюджет – але потреби на цільову Програму ще суттєвіші 

У місцевому бюджеті Кременчука передбачені кошти у сумі майже 17 млн грн на фінансування міської цільової програми запобігання поширенню коронавірусної хвороби на 2021 рік. Такий розмір фінансування затвердили депутати на останній сесії Кременчуцької міської ради, збільшивши при цьому на 4,3 мільйона суму, яка фігурувала у проєкті бюджету на 2021 рік - 12,4 млн грн. 


Під час розгляду питання про міський бюджет від фракції ОПЗЖ надійшла пропозиція профінансувати цю Програму у повному обсязі на закупівлю кисню – внести відповідну поправку у проєкт бюджету. Але мер Кременчука Віталій Малецький заявив, що це не реалістично. 


- Джерел немає, єдиним джерелом можуть бути надходження державної цільової субвенції, - заявив мер. - Тому що на придбання кисневих концентраторів ці кошти надійшли, і ми їх витратили. Тому зараз я пропоную нам це все зробити, тому що другий транш буде. Ми виконали умови першого траншу. І транш на закупівлю обладнання повинен бути найближчим часом. 


В очікуванні траншів на боротьбу з коронавірусом за правку ОПЗЖ проголосували. При цьому віцемер з фінансів Тетяна Неіленко пояснила, що сума збільшиться на 4,3 млн грн.


А потреба - 20,8 млн грн

Проте прийнята на цій же сесії міська цільова програма запобігання поширенню коронавірусу визначає потребу у фінансування на суму 20,8 млн грн. Отже, фактично в бюджеті кошти на Програму закладені не в повному обсязі. 


У розрахунках до програми йдеться про витрати на наступні потреби:

  • закупівля засобів індивідуального захисту для працівників закладів охорони здоров’я Кременчука – 1 950 000 грн;
  • придбання дезінфекційних засобів і антисептиків – 1 300 000 грн;
  • медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень – 3 761 000 грн;
  • медичне обладнання для дооснащення закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 – 3 960 000 грн;
  • забезпечення вимог І категорії надійності енергозабезпечення стаціонарних відділень інфекційних шпиталів Кременчука – 4 000 000 грн;
  • капітальний ремонт окремих приміщень першого поверху інфекційного відділення КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» – 2 455 220 грн;
  • придбання промислової ємності для зберігання та транспортування кисню медичного для комунального некомерційного медичного підприємства «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» – 2 334 284 грн.



Варто зазначити, що у цей перелік входили також кошти на страхування медичних працівників закладів охорони здоров’я нашого міста (2 742 фізичних осіб х 200 грн = 548 400 грн). Як бачимо, спочатку закладена сума становила 548 400 грн, проте 22 грудня під час сесії Кременчуцької міськради депутати від фракції ОПЗЖ запропонували внести правку та збільшити цей пункт програми ще на 451 600 грн.


Автори пояснили внесену правку тим, що медики, які безпосередньо працюють з хворими на коронавірусну інфекцію, мають отримати дорожчий пакет страхування, який покриває більше страхових випадків, щоб працівники були більш захищеними. Депутати підтримали правку, таким чином на страхування медиків у наступному році планують витратити 1 млн грн.


Більш детально дізнатися про те, які потреби визначає Програма, ви можете, завантаживши файл: rozrahunki-do-programi-kovid-19.docx [26,57 Kb] (cкачиваний: 8)  


Чому програми розходяться з бюджетом?

Депутати часто називають міські цільові програми «хотєлками» – у ці документи часто закладають потреби, які потім не підтверджені міським бюджетом. Хоча деякі програми, попри дефіцит бюджету, фінансуються в повному обсязі. Так, на відміну від програми запобігання коронавірусу, гроші на програму підтримки інформаційної діяльності – комунальної телерадіокомпанії разом з газетою – від початку закладалися в бюджет-2021 у повному обсязі – це майже 21 млн грн. І тут мер не робив зауважень, що це не реалістично.



До речі, у 2020 році на закупівлі товарів, робіт та послуг для боротьби з коронавірусом реально витрачено 48 млн грн – на 31 млн грн більше, ніж виділено на антикоронавірусну Програму на 2021 рік. 


Автор: Катерина Турубара, Тетяна Донченко Джерело фото: glavcom.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
23 грудня 2020 21:57

интересно: что важнее: борьба с недугом всемирным или ТРК? Просто одинаково как-то по мнению наших чинуш весят два этих "вопроса"... по 21 ляму


22 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх