Фаворити не пройшли: завдяки чому мерія Кременчука купила дрони дешевше

18.04.2024, 08:31 Переглядів: 1 347

 

Виконком Кременчуцької міськради з початку року двічі обрав найнижчі ціни шляхом запиту пропозицій

У 2024 році виконком Кременчуцької міської ради продовжує купувати товари для військових (зокрема і дрони), а ми — аналізувати ці закупівлі, і в першу чергу — ціни та товари. 

З початку року мерія уклала три угоди на постачання квадрокоптерів: одну пряму угоду (без застосування системи Prozorro) та дві за процедурою запиту ціни (пропозиції). 


Трохи зради: як НЕ купили дешевше

18 березня виконком Кременчуцької міськради  опублікував у системі Prozorro звіт про закупівлю квадрокоптера DJI Mavic 3 Pro fly More Combo (DJI RC) за 95 399 грн. Сума закупівлі допорогова, тому замовник купував товар напряму, проведення тендеру в цьому випадку не обов’язкове. Договір уклали із давно знайомим ФОП Дев’ятовою Світланою Олегівною. Підприємиця і раніше постачала дрони на замовлення мерії. Як писав «ТелеграфЪ», у 2023 році виконком замовив у ФОП Дев’ятової дронів на суму 1 млн 70 тис. грн (на неконкурентних закупівлях).

Почому замовники купували аналогічну модель у 2024 році? Ми звернулися до системи Prozorro та з'ясували: можна було придбати дешевше, якщо піти шляхом процедури запиту ціни (пропозиції). 

Так, 5 березня Мачухівська сільська рада Полтавського району закупилася дронами на суму понад півмільйона гривень. Із двох цінових пропозицій вибрали дешевшу. Ціна за одиницю DJI Mavic 3 Pro fly More Combo (DJI RC) від ТОВ «Ен Джі Пон» при цьому склала 88 799 грн — це на 6 600 грн дешевше, ніж купив Кременчук. 

 

У місті Ладижин Вінницької області найбільш дешеву ціну вибирали з 12 пропозицій. Ціна на цю ж модель від ТОВ «Інкос Індастрі» склала 84 600 грн — на 10 799 грн дешевше, ніж купила мерія Кременчука. 

 

Як ми писали раніше, ФОП Дев’ятова пов’язана з двома іншими постачальницями дронів — ФОП Сенченко та ФОП Шаволіною, якій виконком зробив у минулому році найбільше замовлень на дрони, на понад 7 млн грн. Зв’язки підприємиць ведуть і до іншого постачальника дронів — Олексія Волкова, дружина якого Валерія Волкова є депутаткою Кременчуцької міської ради від партії «Слуга народу». Бізнес-зв’язки Олексія Волкова Перетинаються з іншим впливовим депутатом міськради — Сергієм Порчиряном, колегою Валерії Волкової по фракції. У минулому році група ФОПів, пов’язана з депутатами міської ради, без конкуренції отримала підрядів на дрони на суму понад 16 млн грн.


Трохи перемоги: двічі зекономили

З початку року виконком Кременчуцької міськради двічі застосував на Prozorro процедуру запиту ціни (пропозиції), яка дає можливість реальної економії бюджетних грошей. У чому суть? Замовник оголошує запит, встановлює строк подання пропозицій — і йому лишається чекати, коли система визначить найбільш економічно вигідну ціну.  Така процедура триває недовго — у середньому 8 календарних днів. Тож засовувати її можна навіть тоді, коли немає часу на відкриті торги. 

29 березня виконком Кременчуцької міськради уклав договір з ТОВ «Інкос Індастрі» на постачання двох квадрокоптерів-мавіків: DJI Mavic 3 Enterprise за ціною 108 000 грн та DJI Mavic 3T Enterprise (Thermal) за ціною 200 000 грн. Пропозиції подали шість постачальників.

 

Різниця між найвищою та найнижчою ціною (на двох квадрокоптерах) склала 11 500 грн, а економія порівняно з очікуваною вартістю — 16 500 грн. 

Щоправда, договір на даний час не виконаний — у Prozorro є інформація про продовження терміну постачання товару «у зв'язку з блокуванням основних пунктів пропуску, що унеможливлює виконання зобов’язань». Але ТОВ «Інкос Індастрі» — великий постачальник дронів, який бере участь у закупівлях у багатьох регіонах України і має багато виконаних договорів. Загальна сума державних контрактів ТОВ «Інкос Індастрі» — понад 145 млн грн. Фірмі всього рік,  репутація її неоднозначна: у медіа є інформація про те, що Держаудитслужба виявила завищення цін на дроні на тендері у Кривому Розі (більш дешеву пропозицію конкурента замовник відхилив). Проте об’єктивно під час закупівлі у Кременчуці цей постачальник запропонував найнижчу ціну: конкуренція дає результат. Характерно, що минулорічні фаворити мерії (постачальники із депутатського оточення) у цій закупівлі участь не взяли. 

9 квітня виконком уклав договір з ТОВ «Віннер Прайм» на постачання квадрокоптера DJI Mavic 3T Enterprise (Thermal). Дрон обійдеться в 194 995 грн. Цінові пропозиції також подали шість постачальників. Серед них і вже знайома нам ФОП Дев’ятова. Її пропозиція виявилася найдорожчою та дорівнювала очікуваній вартості закупівлі — 207 000 грн). Порівняно з ціною переможця це вище на 12 000 грн, тобто такою виявилася сума економії на мавіку.

 

Наведені приклади свідчать, що у мерії Кременчука добре виходить вибирати найнижчі ціни. Настільки добре, що вона б могла назавжди відмовитися від тендерних схем та фаворитів, чого ми й бажаємо.

Цінові зашквари на Полтавщині

Останнім часом робоча група при Полтавській ОВА активно моніторить закупівлі громад та, виявляючи порушення та завищені ціни, ініціює перевірки Держаудитслужби і правоохоронних органів. Сподіваємося, це також спонукатиме громади відмовитися від прямих закупівель у заздалегідь визначених постачальників. 

З початку року в епіцентрі уваги Полтавської ОВА опинилися закупівлі дронів за завищеними цінами міськими радами Полтави та Горішніх Плавнів. 

Ми порівняли ціни у сусідів на одну й ту саму модель квадрокоптера з тими, що купував Кременчук. Ціни у сусідів катастрофічно завищені. Але й Кременчук отримав найбільш вигідну ціну за процедурою запиту пропозицій, а не в улюблених підприємців.


DJI Mavic 3 Fly more combo, ціна — дані Prozorro

Постачальник

Місто (село) замовника

Ціна

Процедура закупівлі

ФОП Волков

Кременчук

119 299

Звіт (пряма закупівля)

ФОП Сенченко

Кременчук

119 229

Звіт (пряма закупівля)

ФОП Кохно

Кременчук

119 625

Звіт (пряма закупівля)

ФОП Остапенко

Кременчук

105 200

Запит ціни (пропозиції)

ФОП Остапенко

с. Сенча

114 000

Відкриті торги з особливостями, 1 учасник

ФОП Шаволіна

Кременчук

121 171

Звіт (пряма закупівля)

ТОВ «ЗЕД—Мобайл»

Полтава

136 160

Відкриті торги з особливостями, 1 учасник

ТОВ «Інкос Індастрі»

Диканька

120 000

Відкриті торги з особливостями, 2 учасника

ТОВ «Пірігріно»

Горішні Плавні

145 000

Звіт (пряма закупівля)


Нагадаємо, за нашими підрахунками, під кінець минулого року Полтавщина витратила в цілому 28 мільйонів гривень на дрони, але це — без закупівлі у Полтаві на суму 38 млн 865 тис. грн. Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради провів тендер на закупівлю 170 квадрокоптерів фактично «під ялинку». Строк подання тендерних пропозицій на таку велику кількість дронів складав тиждень. Мабуть, тому на тендер і прийшов усього один учасник — ТОВ «ЗЕД Мобайл», з яким замовник і уклав угоду (за процедурою відкритих торгів з особливостями єдиний учасник може бути визнаний переможцем). Ці обставини плюс завищена очікувана вартість закупівлі дали в сумі неадекватну ціну на дрони. За підрахунками Інтернет-видання «Полтавщина», переплата на дронах за ринковими цінами на Prozorro склала 9 млн грн.  

«Ця тендерна закупівля привернула увагу суспільства, тому маємо реагувати відповідно», — заявив очільник Полтавської ОВА Філіп Пронін, повідомивши, що прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом можливого здійснення розтрати бюджетних коштів. 

У Горішніх Плавнях факт придбання дронів за завищеними цінами не єдиний. Нещодавно робоча група при ОВА дослідила закупівлю 140 FPV-дронів за завищеним цінами, що у 1,5-2 рази перевищують ринкові. Матеріали передадуть правоохоронцям. 

Висновок один: корисно моніторити закупівлі. Чим більше уваги суспільства прикуто до витрачання бюджетних коштів, тим більше шансів зробити їх прозорими та ефективними. Тим більше економії на користь ЗСУ, щоб купувати якомога більше дронів для Перемоги. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх