Кременчуцький військкомат мобілізував на війну 7 тисяч чоловіків та понад 60 жінок — інтерв’ю воєнкома

6.09.2023, 18:33 Переглядів: 37 159 Коментарів: 1

 

Начальник Кременчуцького районного ТЦК та СП  не має ніякого стосунку до ВЛК чи МСЕК та не може впливати та їх рішення

Призов на військову службу за мобілізацією, вручення повісток на вулицях, надання відстрочок військовозобов’язаним, робота військкоматів, повідомлення правоохоронних органів про випадки корупції в ТЦК та СП — усі ці теми зараз активно обговорюються у соцмережах та ЗМІ. Під час повномасштабної війни навколо цих питань циркулює багато різних чуток та фейків.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» вирішив отримати відповіді на питання, які цікавлять наших читачів, у першоджерела — начальника Кременчуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат) полковника Романа Сушка.

Варто зазначити, що керівник установи одразу погодився на пропозицію редакції та призначив час для інтерв’ю на наступний день.

— Чи є плани у Кременчуцького районного ТЦК та СП на збільшення кількості мобілізованих?

Мобілізація у Кременчуцькому районному ТЦК проводиться згідно з тими вказівками, які нам надає вище командування. На сьогодні немає ніяких додаткових «хвиль» та ніякого посилення темпів. Нам визначені планові завдання щодо комплектування військових частин офіцерами, сержантами, солдатами та технікою з національної економіки. На сьогодні Кременчуцький ТЦК та СП планові завдання, які нам поставлені, виконує. Деякі військові частини ми «закриваємо» на 100%, деякі навчальні центри, у зв’язку з тим, що там є жорсткий відбір, лише на 50-60%.

— Тобто ви хочете сказати, що навчальні центри приймають не всіх мобілізованих?

Так, є такі навчальні центри. Наприклад, навчальні центри Десантно-штурмових військ. Я туди їздив особисто старшим від обласного ТЦК та бачив, як там приймають. Відбір проводиться дуже серйозний, тому не кожний туди може потрапити. Навіть, якщо дуже бажає служити в ДШВ, він може туди не потрапити. Ретельно відбирають військовозобов’язаних тому, що їх, зокрема, направляють на навчання за кордон. Якщо ж мобілізований туди не потрапляє (не проходить відбір — ред.), то ми його перенаправляємо в інший навчальний центр.

— Хто саме, згідно з чинним законодавством, відповідальний за організацію та проведення призову за мобілізацією?

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» за проведення мобілізації відповідають місцеві органи влади через ТЦК. Зокрема, ВЛК (військово-лікарська комісія — ред.) створює Департамент охорони здоров’я Кременчуцької міської ради, а затверджує її склад виконавчий комітет.

— Чи можете ви назвати кількість мобілізованих Кременчуцьким РТЦК та СП з 24.02.2022 року та чи збільшилися темпи мобілізації в останні місяці?

Темпи мобілізації не збільшилися — усе йде у плановому порядку. На сьогодні ми загалом призвали за мобілізацією до 7 тисяч військовозобов’язаних, з них близько 500 — офіцерів запасу, та понад 600 одиниць техніки.

— Яка кількість добровольців, які вирішили стати на захист України, серед мобілізованих?

З початку повномасштабного вторгнення в основному призивалися добровольці. Потім їх чисельність зменшилася. На сьогодні добровольців приблизно 10% від усіх, кого мобілізують.

 

— Чим обмовлена робота спільних груп працівників ТЦК та поліції з вручення повісток у громадських місцях в Кременчуці та чи працюють такі групи в інших населених пунктах району?

Було розпорядження начальника обласного ТЦК щодо патрулювання. Для виконання цього завдання до нас були направлені поліцейські. Такі групи наразі працюють у зв’язку з тим, що багато військовозобов’язаних, які мають прибувати для уточнення даних до ТЦК, не прибувають. Тому, якщо військовозобов’язаний не йде до нас, то ми йдемо до нього. Щоб їх оповістити. І при цьому ставимо завдання патрульним, щоб вони роз’яснювали військовозобов’язаним, якщо у них є право на відстрочку, то вони повинні прибути до ТЦК з документами, щоб підтвердити це право. Тобто, патрульні зобов’язані проводити роз’яснювальну роботу, щоб не було так, як нещодавно у Полтаві.

— Ви згадали про резонансний випадок у Полтаві, коли фітнес-блогер принижував, ображав, провокував військовослужбовців у патрулі. Чи передбачена відповідальність громадян за те, що вони протидіють військовослужбовцям військкомату при виконанні службових обов’язків з вручення повісток?

За це є кримінальна відповідальність згідно зі статтею 435-1 ККУ. Образа честі та гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю у таких випадках карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Зазначу, що у складі цих патрулів є військові, які пройшли горнило війни, або мають висновок ВЛК щодо обмеженої придатності до проходження військової служби. До речі, серед тої групи військовослужбовців, які вручали повістки на вулицях Полтави, був і наш військовослужбовець з 1-го відділу (Горішні Плавні). Після таких образ, принижень та плювань з боку того блогера, він сказав, що такого приниження терпіти не буде й більше служити не хоче. У нього було право на звільнення за сімейними обставинами й позавчора він звільнився. Ми просто втрачаємо нормальних військовослужбовців, які можуть принести користь, через дуже негативне ставлення до них від деяких громадян.

— Яка кількість з тих, хто після отримання повістки, прибуває до Кременчуцького РТЦК та СП у встановлений час?

Офіцерів запасу прибуває десь 30%, а солдат та сержантів —  5-10%. Наведу приклад: позавчора, у вихідний день, проводили оповіщення і прийшли 3 офіцери запасу. Два з них були у розшуку — поліція їх про це сповістила й вони самі прийшли. А третій вже відслужив, звільнився, два місяці відпочив та прийшов знову добровільно поступити на військову службу.

— Які заходи приймає Кременчуцький РТЦК та СП до тих військовозобов’язаних, яким були вручені повістки для уточнення облікових даних, але вони їх проігнорували та не прибули у визначений час до ТЦК?

На усіх військовозобов’язаних, яким вручені повістки, але вони не прибули у визначений час, ми передаємо документи до правоохоронних органів. Їх вносять у базу «Армор» і якщо поліція знаходить такого військовозобов’язаного, то правоохоронці привозять його до нас для складання адмінпротоколу та вручення повістки для проходження ВЛК. Буквально вчора поліцейські затримали такого військовозобов’язаного, привезли його до нас, ми йому вручили повістку на проходження ВЛК. Сьогодні він почав її проходити. Якщо визнають придатним, то буде призваний на військову службу.

— Чи є у Кременчуцькому районі кримінальні провадження щодо «ухилянтів» та судові вироки?

На сьогодні у районі є 17 кримінальних проваджень. З них по 7-ми провадженням суди вже винесли вироки. В основному дають 1 рік умовно.

— Яка кількість військовозобов’язаних у районі притягнута до адміністративної від повільності за порушення, пов’язані з проведенням мобілізації?

З початку цього року щодо таких порушників складено 78 адміністративних протоколів. А з початку повномасштабного вторгнення близько 200 адмінпротоколів.

— Якщо військовозобов’язаний прибуває по повістці до РТЦК та СП для уточнення облікових даних чи завжди він отримує наступну повістку — для проходження ВЛК?

Усі дії військовозобов’язаних обов’язково супроводжуються повістками. Пішов на додаткові обстеження за рішенням ВЛК — отримує повістку. Йому дається термін, який визначає лікар. Але не так, що діли повістку і він пропав на пів року.

 

— Хто створює ВЛК, які лікарі входять до її складу, та чи є серед них військові? І чи можете ви впливати на роботу ВЛК та її висновки?

На роботу ВЛК я взагалі не впливаю і до неї ніякого відношення не маю. Ми в ТЦК тільки ведемо журнал направлень на ВЛК. Військово-лікарську комісію створює Департамент охорони здоров’я, яке підпорядковується міському голові. А серед лікарів, які входять до її складу, є тільки два колишніх військових лікаря — окуліст та хірург. Свого часу вони служили у військовому шпиталі. Військовозобов’язані під час проходження ВЛК проходять усіх лікарів, а заключне слово має голова ВЛК.

— Тобто, наразі у складі військово-лікарської комісії (ВЛК) військових немає взагалі? Є тільки назва і колишні військові?

Так, там усі цивільні. Ті два лікарі, про яких я казав — це колишні військові. Наша ВЛК позаштатна. А от ВЛК при військових шпиталях штатні — у їх складі є військові лікарі.

— Чи усіх військовозобов’язаних, які за висновком ВЛК є придатними або обмежено придатними до призову на військову службу, мобілізують до лав ЗСУ?

Усі, хто пройшов ВЛК, визнаний придатним та не має право на відстрочку, однозначно будуть призивати. Ті хто обмежено придатні — дивимося, яка у нього стаття, які обмеження, і тоді вже погоджуємо з обласним ТЦК й вони нам визначають, куди їх можна направити. Тому, що були такі військові частини, які брали й обмежено придатних.

— Куди після призову на військову службу потрапляє мобілізований?

Ми усіх призваних направляємо у навчальні центри. А там вже після проходження підготовки їх розподіляють далі. Зазвичай вони там перебувають 2-3 місяці.

— Чи приймаєте ви зараз на військову службу за контрактом?

Планове завдання по прийому на військову службу за контрактом у нас приблизно 20 осіб на місяць. Ми його виконуємо на 100%. Серед тих, хто йде на контракт, є ті, хто віком до 27 років.

— Чи мобілізуєте ви жінок-військовозобов’язаних, зокрема медиків, та скільки загалом жінок і яким чином з початку повномасштабної війни потрапили до ЗСУ?

Мобілізуємо жінок-медиків та інших спеціальностей. Проте, жінки, які хочуть мобілізуватися, їдуть до командира військової частини, отримують від нього документ, що він готовий взяти цю громадянку на відповідну посаду до своєї частини. На сьогодні до військових частин Національної гвардії ми призвали понад 60 жінок. Як приклад назву журналістку вашого видання, Альону Душенко, яку ми нещодавно призвали до ЗСУ. Коли ми ще до повномасштабної війни почали ставити жінок на військовий облік, вона сама прийшла до нас в ТЦК, написала заяву, пройшла медичну комісію і стала на облік. А нещодавно була призвана по мобілізації.

— Від нашої редакції на початку повномасштабної війни добровільно призвався на військову службу ще й Філіп Мостовий. Тобто ми дали ЗСУ двох бійців.

Так, але Філіп Мостовий — чоловік. А це ми кажемо, що від вашої редакції добровільно призвалася ще й жінка.

— Тобто, на військову службу за мобілізацією жінки призиваються тільки добровільно?

Саме так — тільки добровільно.

— Чи можете ви мобілізувати, або прийняти на військову службу за контрактом тих, хто за чинним законодавством не підлягає призову, але добровільно хоче вступити на військову службу?

Особи з інвалідністю — однозначно ні. Якщо вони хочуть служити — направляємо на ВЛК і там комісія вирішує чи можуть вони служити. Непридатні до військової служби за станом здоров’я — так само. Якщо чоловік бажає служити, то пише заяву, інакше ми не можемо таку людину призвати. Призвати віком понад 60 років ми не можемо, тому що згідно з законом проходити військову службу можна тільки до 60 років. Багатодітних військовозобов’язаних ми можемо призвати, але якщо така особа сама напише заяву. А ще я вимагаю заяву від його дружини, бо були випадки, коли через якісь непорозуміння з дружиною, негаразди в сім’ї, чоловік писав заяву на мобілізацію, його призивали, а потім до мене приходила дружина з дітьми та починали вимагати вернути чоловіка назад.

— Чи проводите ви мобілізацію, чи призов на контрактну службу окрім ЗСУ до лав Національної гвардії та Державної прикордонної служби України?

По мобілізації ми призиваємо і в НГУ, і в ДПСУ. А от на військову службу за контрактом — ні. НГУ та ДПСУ самі призивають. Нас про це вони лише повідомляють.

— Багато читачів ставлять питання — скільки ще буде продовжуватися війна та коли почнеться демобілізація і чи будуть замінювати тих, хто воює вже 1,5 року?

Коли закінчиться війна сказати не можу. А щодо тих, хто воює 1,5 року, то в кого є підстави на звільнення — ті звільняються. А в кого немає таких підстав, то служать далі. Але є ще військовослужбовці, які рішенням ВЛК визнаються обмежено придатними й не можуть служити у бойових військових частинах. То ми таким даємо відношення і їх переводять до ТЦК — вони у нас займаються оповіщенням, врученням повісток та іншими завданнями.

— Нещодавно Міноборони затвердило новий Розклад хвороб, за яким ВЛК оцінюватимуть придатність до військової служби (наказ № 490). Також впорядковано проходження служби обмежено придатними. Чи не планується у зв’язку з цим додаткова мобілізація обмежено придатних до проходження військової служби?

Нічого такого не планується. Ми як призивали обмежено придатних, так їх і призиваємо. Якщо людина підходить по всім параметрам. А ті статті, що поміняли — раніше було визначення в індивідуальному порядку, а зараз будуть усі придатні. Це вже питання до ВЛК.

 

— Зараз йде мова про те, щоб замінити посадовців ТЦК та СП на офіцерів, які мають бойовий досвід та поранення. Чи проводиться у Кременчуцькому РТЦК та СП така заміна (ротація) та яка частина офіцерів, солдат та сержантів у вашому закладі мають статус УБД чи особи з інвалідністю внаслідок війни? Чи є ті, хто за останні 1,5 року пройшли через фронт?

Така робота у нас проводиться. У роті охорони військкомату на 100% залишилися або інваліди, або ті, хто рішенням ВЛК визнані обмежено придатними до військової служби та переведені до нас з бойових військових частин. А ми, відповідно, усіх, хто був придатний та не мав інвалідності, відправили до бойових військових частин. Це відбувається постійно. Наприклад, якщо обласний ТЦК комплектує батальйон і не вистачає офіцерів, солдат, сержантів, то приходить розпорядження, ми відбираємо потрібну кількість військовослужбовців та переводимо їх на комплектування до тієї військової частини. Дуже багато офіцерів, сержантів та солдат вже таким чином переведені. За час повномасштабної війни я вже близько 300 чоловік таким чином поміняв.

— Повістки на вулицях Кременчука вручають ті, хто має досвід участі у бойових діях чи військовослужбовці, які не були на фронті?

Вручають в основному ті, хто має бойовий досвід. Це військовослужбовці, які служать у роті охорони. Вони або переведені з бойових військових частин, або ті, хто має право на звільнення чи інвалідність.  

— Чи всі керівники підприємств, організацій, установ відповідально ставляться до питань військового обліку військовозобов’язаних, призову на військову службу по мобілізації їх працівників, мобілізації техніки на потреби ЗСУ? Якщо є ті, хто ігнорує цю роботу, то чи можете ви їх назвати та які заходи щодо них ви можете застосувати та застосовуєте?

У нас понад 1,5 тисячі підприємств. На наші розпорядження щодо військового обліку вони в основному відповідь дають. Краще це роблять великі підприємства — з ними простіше працювати. Нажаль, є 47 малих підприємств, які відмовляються від ведення військового обліку. Тому будемо виходити на начальника районної військової адміністрації, щоб якось вплинути на ці підприємства. Ми можемо й самі вплинути через складання адмінпротоколу, але хочемо спочатку з ними розібратися — чи є в них взагалі військовозобов’язані та техніка.

— Чи виконує Кременчуцький ТЦК та СП план (поставлені завдання) по призову на військову службу за мобілізацією та по мобілізації техніки на потреби ЗСУ?

На сьогодні більш-менш виконуємо. Якби не було такої проблеми, як «допоможіть сусідній області», то взагалі б з цим проблем би не було. Полтавщині ніхто й ніколи не допомагає. А іншим областям приходиться допомагати. Приходить розпорядження щодо негайного призову, бо треба замість них комплектувати якусь військову частину. Ми готові допомагати, але якби призвали 50 чоловік і усіх їх нам повернули живими й здоровими. А так ми допомагаємо сусідам, а хоронимо самі.

— Чи були у Кременчуцькому ТЦК та СП виявлені випадки корупції та зловживань? Скільки військовослужбовців (службовців) через це було притягнуто до адміністративної чи кримінальної відповідальності або звільнені з посад?

У нас за корупційні діяння нікого не було притягнуто до відповідальності та нікого не було звільнено. Таких випадків у Кременчуцькому РТЦК та СП не було.

— Військкоматам планують відкрити доступ до усіх держреєстрів — що це означає та як може допомогти у питаннях військового обліку та проведення мобілізації?

Якщо відкриють доступ, то ми будемо знати чи виїхав військовозобов’язаний за кордон, чи ні… Тому, що зараз дуже багато шахраїв, які підроблюють документи, і прикордонники не знають, чи це оригінальний документ він показує на кордоні чи підробку. І пропускають…

 

— Який зараз розмір грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ та чи є різниця у грошовому забезпеченні по видах військової служби?

Контрактники та мобілізовані отримують однаково — від 20 до 30 тисяч гривень, а ті, хто на «нулі» — 100 тисяч плюс 20-30 тисяч в залежності від звання і посади. А на другій лінії — 50 тисяч гривень.

— Хто встановлює статус «Учасника бойових дій» та «Особи з інвалідністю внаслідок війни»? Яка роль військкомату в оформленні цих статусів та чи можете ви впливати на МСЕК щодо визначення статусу «Особи з інвалідністю внаслідок війни»?

Ми ні на кого не можемо впливати… Роль ТЦК досить важлива, тому що багато звільнених військовослужбовців приходять до нас для постановки на військовий облік з неоформленими документами щодо їх статусу. Документів про поранення чи інших не вистачає. Тому ми оформляємо пакет документів на отримання статусу, і якщо не вистачає якихось, то відправляємо запити до військових частин. А потім чекаємо від них відповіді — тиждень, місяць. Починаються скандали, суди… І коли ми збираємо повний пакет документів, то відправляємо його на комісію. На сьогодні в Україні є 21 комісія, яка має право надавати статуси. Якщо, наприклад, це військовослужбовець з ДШВ, то відправляємо на комісію при Командуванні ДШВ.

— Яку грошову допомогу отримує родина загиблого та поранений військовослужбовець і хто її виплачує?

Родинам загиблих грошову допомогу виплачує Міноборони — 15 млн грн, а отримують її пропорційно від цієї суми члени родини, які мають право на цю допомогу. Щодо допомоги пораненим, то гроші виділяє й комісія Кременчуцької міської ради, до якої я входжу… Допомога пораненим надається індивідуально в залежності від потреб лікування.

— Які виплати передбачені тим, хто знаходиться у полоні та хто їх отримує, поки військовослужбовець перебуває у полоні?

Грошове забезпечення військовослужбовця, який знаходиться у полоні, отримує дружина та діти. Якщо їх немає, то батьки.

— Які виплати передбачені тим військовослужбовцям, які знаходяться на лікуванні після поранення чи у реабілітаційній відпустці після лікування?

Повне грошове забезпечення, яке передбачено військовослужбовцю.

— Після яких поранень військовослужбовці можуть звільнитися з військової служби та яка процедура такого звільнення?

Після поранення командир частини направляє військовослужбовця на ВЛК і там приймається рішення. Якщо він буде визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військової служби, то його звільняють з військової служби. Після цього військовослужбовець отримує документи, припис для постановки на військовий облік та прибуває до ТЦК за місцем проживання для постановки на облік. І вже далі ми оформлюємо на нього усі інші документи.


Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів
 

Читайте також:

Автор: Віктор Крук Фото: Кирило Воронцов Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

593
7 вересня 2023 13:52

Ну хоч брехати перестали про "повістка, то лише для звірки облікових даних". Тепер по чесному, кого спіймали, той на фронт.


14 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх