Лікарні Кременчука запасаються генераторами: по чому їх купують

23.12.2022, 10:01 Переглядів: 4 424 Коментарів: 2

  

Є реальні приклади економії. Але є й інші приклади: замовники завищують очікувану вартість закупівлі, чим фактично погоджуються зі спекулятивною ціною

Кременчужани живуть у реаліях відключень електроенергії, бо росія вперто намагається знищити українську енергосистему. Люди радіють, якщо відключення за графіком, а не раптові. Проте під час аварійних відключень енергетикам доводиться вимикати навіть критичну інфраструктуру. Чи готова вона до того, аби вистояти? Чи зможуть повноцінно працювати лікарні, якщо раптом зникне світло? 

Добра новина: кременчуцькі медзаклади після повномасштабного вторгнення почали запасатися потужними генераторами. І навіть не просто  генераторами, а дизельними станціями. При цьому комунальні некомерційні медичні підприємства (КНМП) все ж таки оголошують конкурентні процедури закупівель, що дозволяє економити гроші. Про це свідчать дані системи Prozorro. Але є і погані новини. По-перше, генераторів мало: бракує пропозицій, і лікарні не можуть придбати товар. Або ціна на прилади завищена. По-друге, бракує грошей у самих замовників, зокрема, ми бачимо це на прикладі лікарні «Придніпровська».

Нещодавно керівник Полтавської ОВА Дмитро Лунін відзвітував, що всі лікарні області на 100% забезпечені генераторами коштом обласного та державного бюджету. Однак у системі Prozorro ми бачимо, що низка медзакладів міста тільки-но проводить процедури закупівель, і при цьому є прецеденти, коли вони скасовані.

Лікарня «Кременчуцька» купила генератор із третьої спроби

КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» купило потужний генератор потужністю 120 кВт, якого, за інформацією мерії, вистачить, щоб живити весь медзаклад.


 


Придбали його з третьої спроби. Цьому медичному підприємству тричі довелося оголошувати спрощену закупівлю дизельної станції потужністю не менше 150 кВА (120 кВт). У серпні за її результатами уклали договір, ціна якого склала 960 тис. грн. Та згодом сторони його розірвали за згодою. У вересні спрощена закупівля (очікуваною вартістю 1 млн грн) не відбулася, причина  — відсутність пропозицій. Та врешті 18 жовтня лікарня уклала прямий договір на суму 788 тис. грн з підприємством-виробником генераторів ТОВ «Дарекс-Енерго».

Не завжди прямі угоди — це погано, усе залежить від того, як замовник підійшов до моніторингу цін, обираючи постачальника. У минулій публікації ми розповідали, як два комунальних підприємства (КТУ і «Теплоенерго») купують генератори за завищеною ціною. 

Досвід лікарні «Кременчуцька» кардинально інший, бо фактично ціна виявилася на 212 тисяч меншою за очікувану суму, на яку від початку оголошували закупівлю. І ціна генератора даної потужності є адекватною, якщо порівнювати аналогічні пропозиції у Prozorro.

Дві лікарні планували, та не купили 

КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» оголосило тендер на дизельну станцію потужністю 150 кВА (такої самої потужності, як замовила лікарня «Кременчуцька»). Але призначені на 14 грудня торги не відбулися. Причина — відсутність пропозицій. При цьому очікувана вартість закупівлі складала 1,5 млн грн, що майже вдвічі перевищує ту ціну, за яку аналогічну станцію замовила лікарня «Кременчуцька». 

Так само (через відсутність пропозицій) скасувала закупівлю  і «Кременчуцька перша міська лікарня ім. О. Т. Богаєвського». Лікарня мала намір придбати генератор потужністю 112 кВт, очікувану вартість закупівлі визначили у 800 тисяч гривень. 

Ціна вигідна, а двигун «не такий»

Раніше перша міська лікарня за результатами спрощеної (конкурентної) процедури замовила два генератори невеликої потужності (по 6,5 кВт кожен). На аукціон прийшло два учасники. Замовник визнав переможцем  ТОВ «Будівельна компанія «Домовой», сума контракту  склала 140 113 грн (за 2 генератори). Однак його конкурент ТОВ «Маст компані» пропонував ціну навіть на кілька гривень нижчу  140 109 грн. Замовник відхилив цю пропозицію, вказавши, що вона не відповідає умовам тендерної документації: двигун не тієї марки. 

Водночас двигуном, модель якого вказана у ТД, комплектуються лише генератори торгової марки «Форте». Тобто, по суті, вимога про конкретну марку двигуна  була дискримінаційною. 

Але плюс усе ж є. Під час аукціону обидва учасники знижували ціну,  і в результаті лікарня зекономила майже 25 тисяч гривень.

Лікарня «Придніпровська» скасувала тендер: немає грошей

КНМП «Лікарня Придніпровська» 16 грудня провело тендер (відкриті торги з особливостями) на генератор потужністю 32 кВт. Очікувана сума закупівлі складала 800 тисяч гривень. На аукціон прийшло два учасники, і замовник акцептував найдешевшу пропозицію від ТОВ «Активбуд-М»: ціна склала 615 тисяч гривень, що на 185 тисяч гривень нижче за очікувану. Однак генератор так і не купили. 19 грудня «Лікарня Придніпровська» скасувала вже проведену закупівлю, пояснивши це скороченням фінансування. 

 

Але це той випадок, коли укладений договір, попри формальну економію, насправді означав би завищену ціну товару. Чому так? Усе просто: замовник фактично вдвічі завищив очікувану вартість закупівлі. 

У попередній публікації, аналізуючи закупівлі генераторів комунальними підприємствами, ми порівнювали ціни на генератори. Так, прилад потужністю 32 кВт виконком Кам’янець-Подільської міської ради замовив за 387 тисяч гривень. Аналізували  ми й ціни на болгарські генератори марки VITOLUX. Судячи з документів переможця тендеру ТОВ «Активбуд-М» — воно мало поставити болгарські генератори цієї ж марки. Бо хоча в специфікації конкретна марка товару не вказана, але в документації є сертифікат відповідності на товар від болгарської компанії «ВИТО ТРЕЙД ЕООД». Ми зайшли на сайт компанії та побачили, що дизельний генератор потужністю 32 кВт (за параметрами такий, як хотіла купити лікарня «Придніпровська») коштує 16 650 болгарських левів. За курсом (1 лв = 20 грн) це трохи понад 330 тис. грн. Навіть враховуючи витрати на доставку, кінцева ціна товару у 615 тисяч гривень виглядає неадекватно завищеною. 

 

Тож, по суті, лікарня відмовилася від невигідного контракту. Але залишилася без нового генератора.

Проте один генератор італійського виробництва вартістю 523,6 тис. грн і потужністю 62,5 КВа (це 50 кВт) лікарня замовила у квітні у ТОВ «Хайтед Україна». Звертаємо увагу: на той час прилад на 50 кВт лікарня «Придніпровська» придбала за ціною нижчою, ніж та, яку мала заплатити у грудні за генератор на 32 кВт.

Найдорожча закупівля — у Полтаві

Серед лікарень Полтавської області найбільш енергетично захищеною стане «Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради». Про генератори тут подбали у жовтні, оголосивши спрощену (конкурентну) закупівлю одразу на дев’ять приладів потужністю від 108 кВт до 350 кВт з розподільчими шафами. Очікувана ціна склала 11 млн 555,8 тис. грн. За даними модуля аналітики bi.prozorro.org, на даний час це найдорожча в Полтавській області закупівля серед медичних закладів та друга за вартістю в цілому. (Вона поступається лише закупівлі аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС Полтавщини, який замовив енергетичну установку за 25 млн грн). 

На тендер Полтавської клінічної лікарні подав пропозицію лише один учасник, але це виробник генераторів — ТОВ «Дарекс-Енерго» (та сама компанія, з якою уклала угоду і лікарня «Кременчуцька»). Компанія запропонувала лікарні імені Скліфосовського генератори на загальну суму 11 млн 553 тис. гривень, що на 2,8 тис. грн менше за очікувану суму закупівлі. 

Ось які генератори поставить це підприємство за договором, ціни у виробника цілком адекватні, враховуючи потужність генераторів та вартість на ринку.

 

До речі, ми звернули увагу і на те, що у виробника генераторів установка на 108 кВт коштує 687,5 тис. грн. В той самий час, як кременчуцькі заклади, оголошуючи спрощені закупівлі, ставлять вищу очікувану ціну на генератори меншої потужності. У Prozorro ми знайшли дві такі закупівлі, де очікувана ціна визначена у 800 тис. гривень:

  •  Лікарня «Придніпровська» на генератор потужністю 32 кВт (на даний час закупівля скасована вже після завершення, як ми писали вище);
  • «Кременчуцька міська лікарня планового лікування» на генератор 88 кВт, аукціон призначений на 23 грудня, згодом ми повідомимо про його результати.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

325
23 грудня 2022 16:46

Хороший анализ


3 0
30
23 грудня 2022 17:35

За вказану суму можна отримати тільки генератор  в дворі. Щоб підключити його в мережу треба ще дещо. 


2 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх