Кременчуцькі медики «швидкої» розповіли, як під ударами ракет рятувати людей на ТЕЦ

12.05.2022, 15:42 Переглядів: 6 640

 

Ризикуючи власними життями, вони евакуювали поранених

12 травня, у День медсестри та медбрата, у Кременчуці на станції швидкої медичної допомоги відзначили працівників, які 24 квітня рятували людей під час ракетного обстрілу Кременчуцьких НПЗ та ТЕЦ. Багатьом із них тоді довелося працювати у наднебезпечних умовах.

Лікар виїзної бригади Віта Невкрита згадує той день:

- Ми як раз «здали» хворого у третю міську лікарню («Кременчуцьку» – ред.) і їхали на базу поповнити ліки. Нам прийшов цей виклик – Свіштовська, 2, опіки, вибух. Диспетчер сказав, що у нас здійснений ракетний наліт, щоб ми вдягали бронежилети, брали індивідуальний захист і їхали на місце виклику.

Екіпаж лікаря Віти Невкритої примчався на місце події одним з перших. За її словами, там був дим, біля ТЕЦ бігали люди і кричали, що є багато поранених. Але ніхто не знав, скільки людей потребують допомоги. Начальник рятувальників Сергій Геращенко сказав, що треба заїхати на територію підприємства.

Бригада піднялася на третій поверх теплоелектроцентралі, де знаходилися двоє важкопоранених чоловіків. Один із них був без свідомості і не реагував. Але надати їм медичну допомогу чи евакуювати їх не встигли, бо у цей момент стало відомо, що у ТЕЦ знову летять ракети. Тому бригада спустилася у бомбосховище. Там теж були троє поранених, яким надавав допомогу медик з тероборони.

- Його допомога була кваліфікованою – зупинена кровотеча, накладені пов’язки. Я розприділила, хто з бригади надає допомогу, поставили доступ, почали вводити препарати, - розповідає лікарка.

Потім почали прибувати ще «швидкі», які допомагали пораненим. Також приїхала патрульна поліція. Начальник поліцейських Олександр Борзенко сповістив, що більшість людей може самостійно ходити. Тому їх вивезуть машинами або каретами «швидкої», які знаходяться за територією ТЕЦ (бо на той час ніхто не знав, чи будуть ще прильоти, тому біля ТЕЦ було небезпечно).

Тих, хто не міг сам пересуватися, почали евакуювати. У цей час лікар Богдан Неділько та водій Едуард Буряк разом з тероборонівцями піднялися на третій поверх, щоб забрати важкопоранених. Але один з них уже помер. Інший знаходився у тяжкому стані. Зараз він лікується у Німеччині, його чекає реабілітація.

Віта Невкрита
Віта Невкрита

Віта Невкрита ділиться, що виклик на таку надзвичайну ситуацію у неї був вперше. Лікарем вона працює 1 рік і 4 місяці, до цього займала посаду фельдшера.

- Вам довелося, порушуючи інструкцію, заїхати на територію об’єкта і врятувати людей. На жаль, один чоловік від втрати крові помер, тому що не вистачило 15 хвилин. Його почали евакуювати, але не змогли. Інших ви витягли разом з нацгвардійцями та теробороною, - звернувся міський голова Віталій Малецький до медиків і подякував їм за роботу.

Мер розповів, що знаходився у будівлі на іншій стороні вулиці і чув, як від ударів ракет здригалися двері у приміщенні. За його словами, працівники ТЕЦ, які потрапили під удар – герої, бо вони не залишили свої робочі місця та пункти управління. Бо якщо б вони пішли – наслідки обстрілу могли бути набагато гіршими для міста.

- Тому вони свого роду герої, ми теж дамо подання про їх представлення до відзнак і нагород, - повідомив міський голова.
Лариса Костина на фото перша зліва
Лариса Костина на фото перша зліва

Медсестра Лариса Костина працює на станції швидкої допомоги півтора року. Каже, що вдячна своєму колезі Павлу Філімонову, який допоміг їй у тій ситуації та підтримав.

- Ми впоралися! Було важко, ми переживали… Коли ми під’їжджали, був сильний вибух, але ми впоралися. Усі бригади були готові допомагати, ніхто відмов не робив, - розповідає жінка.
Надія Колеснікова
Надія Колеснікова

Фельдшер виїзної бригади Надія Колеснікова ділиться спогадами:

- Це була несподіванка для нас усіх, але ми були до цього готові – як морально, так і фізично. Нам теж надійшов виклик. Хворому на догоспітальному етапі надали допомогу, нам тероборона і поліція допомогли погрузити його у машину. І ми доставили його у лікарню «Кременчуцьку».

На запитання, чи боялися медики самі, відповідає:

- На той момент ми більше переживали за життя постраждалого. Ми це все збагнули потім, одразу були інші емоції.

Міський голова Віталій Малецький зазначив, що з медиків «швидкої» зараз зняли доплати за роботу з коронавірусними хворими, бо «ковід ми «перемогли» – почалася війна». Незважаючи на те, що станція екстреної медичної допомоги підпорядковується області, а не місту, з міського бюджету виділять 900 тис. грн. Ці кошти стануть матеріальним заохоченням для 270 працівників станції. Найближчим часом лікарі, середній та молодший медичний персонал, водії мають отримати ці виплати.

Тож герої – це не лише ті, хто воює на передовій, а й ті, хто рятує людські життя у тилу. Щиро дякуємо їм за роботу!

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх