Божевілля з РРО: чи мусите ви встановити касовий апарат?

12.01.2021, 09:03 Переглядів: 24 437 Коментарів: 22

Рада відтермінувала введення касових апаратів, але не для всіх підприємців. Приватним клінікам та стоматологіям треба терміново поставити касовий апарат до 1 січня 2021 року

Останнім часом резонансною серед підприємців була тема введення РРО (реєстраторів розрахункових операцій, або просто касових апаратів, терміналів). За даними youcontrol.com.ua, у Кременчуці існує понад 42 тисячі ФОПів. Зараз малий бізнес у невизначеності: стрімкі зміни в законодавстві вносять неясність. У цьому матеріалі ми спробуємо розібратися в темі нововведень щодо РРО.



Для чого потрібен касовий апарат?


Шуму РРО наробили багато, але для чого ж вони потрібні? Встановлення підприємцями апаратів дозволить податківцям точно знати, до якої групи належить той чи інший ФОП, щоб правильно оцінити суму податку, який він мусить сплатити.



Які бувають ФОПи?


Фізичні особи-підприємці сплачують податки за спрощеною системою. Поділяються вони на чотири групи:

  • ФОПи, які торгують у роздріб на ринках або надають певні побутові послуги, що перелічені в п. 291.7 ст. 291 Податкового кодексу. У них не має бути найманих працівників, а ліміт на річний дохід — 1 млн грн;
  • Підприємці з лімітом річного доходу 5 млн грн, у яких є до 10 найманих працівників;
  • Фізособи-підприємці з річним доходом до 7 млн грн та необмеженою кількістю найманих працівників;
  • Різноманітні сільськогосподарські виробники, регулюються п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу.


Чому підприємці протестують проти введення касових апаратів?


Минулого тижня ФОПи голосно заявили про себе. Підприємці перекривали дороги по всій Україні, навіть ішли на сутички під Верховною Радою. Головна вимога — відтермінування введення обов’язкових касових апаратів. Річ у тім, що кожна група ФОПів має платити відповідний для себе податок. Після установки РРО складніше буде приховати податкову групу, у якій платник фактично перебуває. А що вона вища — то більший податок. До того ж, якщо ФОП перевищує ліміт доходу для будь-якої з груп, він муситиме сплачувати ПДВ. 



Аргументація ж бізнесу проста:

якщо вводять касові апарати, їх треба буде купувати й обслуговувати. «РРО в смартфоні» теж не влаштовує: окрім того, що доведеться купувати смарт-пристрій на кожну точку, розібратися в ньому досить складно. Тому бізнес упевнений, що необхідно буде наймати бухгалтера, який вестиме цей облік.



Законодавча епопея


Наприкінці 2019 року планувалося, що з 1 жовтня 2020 року підприємці 2-4 груп, які займаються «ризиковими» (такими, де складно порахувати обсяг проданих товарів і послуг) видами діяльності, муситимуть використовувати РРО. Це, наприклад, інтернет-торгівля, продаж вживаних речей (секонд-хенди), діяльність кафе і ресторанів. А з нового 2021 року хотіли зобов’язати використовувати касові апарати взагалі всіх платників єдиного податку, окрім першої групи. Не зрослося: введення обов’язкових касових апаратів перенесли через карантин. Для «ризикових» — на 1 січня 2021, а для всіх інших — на 1 квітня того ж року. Однак, у грудні час «Ч» знову відтермінували після сутичок протестувальників з поліцією під Верховною Радою. Тепер - уже майже для всіх і до 1 січня 2022 року. Утім, не все так просто.


Виходить, ФОПам першої групи встановлювати касові апарати взагалі не треба буде?

Ні, не треба.


«Наша медична спільнота, можна сказати, у шоці»

Ось що говорить Владислав, власник приватної клініки (ім’я змінене на прохання респондента).


— Ми чули, що деяким підприємцям усе ж доведеться встановити касовий апарат у 2021 році.

— Так, дійсно. При цьому ще на початку грудня це мали бути найрізноманітніші ФОПи: від інтернет-магазинів до продавців автозапчастин. Завдяки протестам введення обов’язкових РРО відтермінували до 2022 року, але за деякими винятками. Тож зараз мають встановити касові апарати підприємці, які займаються продажем технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення. До того ж у цьому переліку ФОПи, річний дохід яких перевищує 220 мінімальних зарплат. Але ці три категорії вже давно знають, що їм потрібен РРО. 



— А для когось це стало сюрпризом?

— Саме так. До аптек і продавців технічно складних товарів несподівано додали ювелірні магазини й надавачів платних послуг у сфері охорони здоров’я (грубо кажучи, приватні клініки та стоматології). Тепер наша медична спільнота, можна сказати, у шоці. Зараз усі метушаться в спробах терміново знайти й встановити касові апарати. Я впевнений, у багатьох цього зробити вчасно не вийде.


Ми подивилися редакцію Податкового кодексу від 1 січня 2021 року. Так, у п. 61 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ дійсно вказано, що ФОПи зазначених Владиславом категорій зобов’язані застосовувати касові апарати вже з 1 січня нового року.


Отже, підприємець зобов’язаний встановити РРО до 1 січня 2021 року, якщо він:

  • надає платні послуги у сфері охорони здоров’я;
  • продає ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінне каміння, дорогоцінне каміння органогенного утворення та напівдорогоцінне каміння;
  • продає лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • продає технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • має річний дохід понад 220 мінімальних зарплат, тобто 1 320 000 грн.


Що буде, якщо не встигнути встановити РРО?


Штраф. За перше порушення цих вимог він становить 10% від вартості проданих послуг/товарів, за повторне — 50%, згідно з п. 11 Прикінцевих положень ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 1 січня 2021 року.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 22

115
12 січня 2021 10:14

Все вірно-більше заробляєш-більше платиш.Але ж ми хитрожопі.І ті,на кого ми звикли кивати (зазвичай,знизу вгору) і переводити стрілки-такі ж самі хитрожопі,адже вони вихідці з низів.А от тепер,коли якийсь Коля-стоматолог поставить РРО,то у нього природньо зникне терпимість до будь-якого дяді,котрий приховує свої доходи,люди стануть більш свідомими.Інакше нас не перевиховаєш.


31 7
4 365
1
12 січня 2021 11:01

Цитата: alexradion
Коля-стоматолог
спросите у коли- извозчика, поставит он рро добровольно? А примусово если заставят, то работать он не будет, бо багато налогов отдавать надо.


10 19
0
12 січня 2021 11:05

Всі хочуть жити як в Сінгапурі, а податки платитити не хочуть , приречена країна... Давно треба прибрати ці групи для фоп, щоб не було маніпуляцій з оплатою. Виходить, що робітник на заводі платить більше податків чим фоп...


34 11
938
12 січня 2021 11:54

Отже, підприємець зобов’язаний встановити РРО до 1 січня 2021 року, якщо він:
...
утворення та напівдорогоцінне каміння;
...

2 1
325
12 січня 2021 11:58

Цитата: belka2

Всі хочуть жити як в Сінгапурі, а податки платитити не хочуть , приречена країна... Давно треба прибрати ці групи для фоп, щоб не було маніпуляцій з оплатою. Виходить, що робітник на заводі платить більше податків чим фоп...

Так, але ж ФОП працює на свій ризик: заробив - добре, не вдалося заробити - сиди голодним (а державі все одно віддай). Ви звикли думати, що ФОП - це олігарх, який сидить на мішку грошей.


26 21
938
12 січня 2021 12:03

Цитата: belka2
Виходить, що робітник на заводі платить більше податків чим фоп...
на заводі робітник роботу робить тими засобами і з того матеріалу які йому дає йому завод. ФОП на засоби праці і матеріал платить зі свого карману, як власне і податки, тому узагальнювати не потрібно



дивно чо так довго не пише захоплений піаністичним талантом президента про те що все пропало, а при Петі все процвітало


12 13
4 365
1
12 січня 2021 12:10

Цитата: почемучка
ФОП на засоби праці і матеріал платить зі свого карману, як власне і податки, тому узагальнювати не потрібно
це ви кажете наприклад про тих фопів, які торгують трусєлями на ринку? Чи про яких? Ті що за засоби праці і матеріали плятять зі свого карману, ті затрати вкладають в ціну продукту, або послуги, чи ні? Так шо так, не узагальнюйте.


16 8
115
12 січня 2021 13:07

Так просто не порівняєш.Я теж ФОП.Крім податків плачу за оренду приміщення,вся апаратура,розхідні матеріали-все за свій рахунок,звісно ж.Чим я гірший за "Колю-извозчика",який не те що РРО не поставить,а взагалі забив болт на податки?


14 4
938
12 січня 2021 13:41

Цитата: zzzzzz
це ви кажете наприклад про тих фопів, які торгують трусєлями на ринку? Чи про яких? Ті що за засоби праці і матеріали плятять зі свого карману, ті затрати вкладають в ціну продукту, або послуги, чи ні? Так шо так, не узагальнюйте.
станте ФОПом, і ваша думка радикально зміниться)))

Мисля пришла - евакуаторщики постраждають ловко, це ж їм доведеться вести облік через касу, а не обмежуватись б/н чеками


5 2
4 365
1
12 січня 2021 16:06

Цитата: почемучка
станте ФОПом, і ваша думка радикально зміниться))
так что я неправильно написал то? Опять же производитель фопщик и реализатор- перепродавец , или коля-извозчик, это разные вещи. Поэтому ровнять все это в кучу и сравнивать с фабрикамизаводами это моветон 


5 6
0
12 січня 2021 16:27

Цитата: Pereselenets
ФОП працює на свій ризик: заробив - добре, не вдалося заробити - сиди голодним (а державі все одно віддай). Ви звикли думати, що ФОП - це олігарх, який сидить на мішку грошей
Зависть - это национальная черта. Пусть попробуют заняться - тогда поймут. Но лучше ж на обеспечении у хозяина посидеть. Ничем не рискуя. Рабская психология.



Цитата: alexradion
Чим я гірший за "Колю-извозчика",
Не хуже. Вы лучше.


5 4
0
12 січня 2021 16:55

Цитата: alexradion
Все вірно-більше заробляєш-більше платиш.

 

Вы в каком мире живете? Богатые никогда не платят налоги. Об этом они сами с гордостью и говрят. Офшоры, списание любых покупок на расходы бизнеса, личный отдых - бизнес поездка, новое авто - служебное, списание налогов через благотворительность, прокрутка денег через накопительное страхрвание и масса других обходных путей. Причём, это белые схемы. О том, как в Украине обходят уплату налогов и говорить не стоит.


16 0
0
12 січня 2021 17:31

По-моему, все обсуждают тему РРО, но никто не задумывается о том как ведут бизнес "фопы" в других странах.

 

Только в нашей стране налогом облагается "виртуальный" доход.

 

Поясню логику. Человек мелкий предприниматель, например, решил торговать носками на рынке. Накупил товара, заплатил за аренду места... Открыл ФОП, носков ещё толком не продал, а должен уплатить единый налог. И так каждый месяц. Никого не волнует получает ли человек от своей деятельности прибыль или нет - плати (грубо говоря 2000 в мес "абонплату"). В Германии, например, платят налог с прибыли... если ты зарегистрировался и прибыли не получаешь - ты ничего и не платишь. И это (регистрация бизнеса) не ложится на человека грузом неподъемным. Больше прибыли получаешь - больше платишь налогов.

 

У нас всё наоборот, для торговца носками на рынке 2000 грн - это ощутимая сумма, а для владельца ресторана эти же 2000-3000 - ничто, по сравнению с его оборотом. Маркетопты всякие до сих пор под фопами прячутся? (я просто не в курсе)

 

Очевидно, что пора навести порядок в системе налогообложения ФОП и тех кто под них "косит", но делается это по-другому. Не нужно изобретать велосипед, посмотрите как сделано это в других странах. В Германии есть фоп-супермаркеты? сомневаюсь


11 0
4 365
1
12 січня 2021 17:52

Цитата: Nik
Пусть попробуют заняться - тогда поймут
с другой стороны, если все так печально у коли, почему не бросит это неблагодарное занятие?
Цитата: vortex
решил торговать носками
это смотря как, если он сам производит эти носки, это одно, если он эти носки купил и за углом продал, наварив на ровном месте это другое. Всегда был за предпринимателей производителей, и им как раз нужно давать льготы, и как тут говорили налоги считать не за виртуальную прибыль а по факту.


5 6
0
12 січня 2021 18:16

Цитата: zzzzzz
Всегда был за предпринимателей производителей

попробуйте приобрести две пары носков на заводе-изготовители(у производителя). У вас это не получится, потому как там продают их ящиками. Розничная торговля(в том числе и на рынке) это услуги без которых не обойтись. Если Вы считаете что продавцы носков наваривают слишком много - никто не мешает Вам заняться тем же и зарабатывать кучу денег. На рынке места свободные есть...

 

Но суть не в этом. На примере производителей(мелких) та же самая картина будет. Пусть это будет не человек, который на рынке носками торгует, а человек который решил открыть мини-пекарню. Как ФОП. Там будет ещё интересней... У него будет куча расходов(покупка оборудования, ареда помещения, оплату комунальных услуг и т п) но заплатит он налоги не из прибыли (которой может в принципе и не быть или быть очень маленькой, объективно) а заплатит он налог с оборота по факту + абонплату, и вполне легко может оказаться в минусах. Только "родина" всегда в плюсе. От того что вытрусила с мелкого бизнесмена всё до копейки. У нормальных людей базой для налогообложения является прибыль!!(разница между доходами и расходами). 

 


7 0
4 365
1
12 січня 2021 18:26

Цитата: vortex
Если Вы считаете что продавцы носков наваривают слишком много
я гдето это гвоворил? я высказал свою точку зрения относительно предпринимательства в целом пример-перепродажа носков, только и всего.
Цитата: vortex
а заплатит он налог с оборота по факту + абонплату,
Цитата: vortex
У нормальных людей базой для налогообложения является прибыль
ну я разве не это написал?
Цитата: zzzzzz
налоги считать не за виртуальную прибыль а по факту.





1 8
0
12 січня 2021 18:37

Цитата: zzzzzz
ну я разве не это написал?

 

Да, в принципе это же. Теперь осталось дело за малымsmile Придумать как заставить тех кто принимает законы сделать то что должно быть вместо того что есть. У меня идей гуманных нет. А те что есть, я не могу здесь написать - забанят


3 0
4 365
1
12 січня 2021 18:50

Цитата: vortex
заставить тех кто принимает законы
сама эта фраза из мира фантастики


1 7
423
12 січня 2021 19:41

Цитата: vortex
Маркетопты всякие до сих пор под фопами прячутся? (я просто не в курсе)
цікаве питання ,дуже цікаве .Просто цікаво --чому розрахунок на два чеки ? Чому питають --який банк (Приватбанк)?


6 0
0
12 січня 2021 20:44

Цитата: zzzzzz
сама эта фраза из мира фантастики

 

Интернет, солеты на луну, вертолёт, мобильные телефоны, эпидемия вируса и много много других вещей которые сейчас обыденны для нас не так давно были фантастикой. Главное фантазировать в правильном направлении, тогда может сбыться и хорошая фантастика


2 0
353
12 січня 2021 21:18

Цитата: почемучка
дивно чо так довго не пише захоплений піаністичним талантом президента про те що все пропало, а при Петі все процвітало

А что вы, собственно говоря, этим хотите доказать? Вы хотите отрицать очевидные вещи? Что лично вы (как и все 73%) для Зеленского, Коломойского, и их квартального-коломойского кодла в данный момент окончательно обрели статус ***?  Т.е. вами попользовались и брезливо выкинули на помойку. Они с вас ржут, поправляя кипу на макушке. А вы, на радость им, пытаетесь оттереть с себя следы использования делая вид что словно ничего и не случилось...

Да? Для вас ведь ничего не случилось? Просто использовали и выкинули...Как использованное ***?

А как все начиналось...Как же сладко Голобородько писял вам в уши...Да? Радовались этой струе на дебатах?


12 7
1 457
12 січня 2021 21:46

Цитата: StarПёр
на дебатах
кстати хотелось бы вот спросить те вопросы на стадионе.... у этого вот -я-ваш-вырок. Вот хотя бы пару вопросов навскидку- где освобождение пленных? почему не сидят барыги,чего там со свинарчуками и роттердамом?( цитата нелоха-

 "Все люди, которые нарушают закон, все: Свинарчук, Гладковский, и если среди них будет потом Коломойский - все сядут за решетку.

)? почему война до сих пор не закончилась и гибнут наши бойцы? чего с янтарём , с лесом в Карпатах? Курс гривни? тарифы? 


6 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх