Абонплата та плата за лічильники: які суми кременчужани платитимуть водоканалу додатково

11.03.2020, 09:29 Переглядів: 12 535 Коментарів: 24

 

Нововедення почнуть діяти з першого травня. Для споживачів, які мешкають у багатоповерхівках, передбачені чотири додаткові платежі «Кременчукводоканалу». Проте не всі вони одразу з’являться у платіжках.

Із першого травня витрати на водопостачання для мешканців багатоповерхівок суттєво зростуть. Це пов'язано з тим, що КП «Кременчукводоканал» у повному обсязі застосує положення Законів України  «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги». Так, відповідно до Закону про ЖКП, співвласникам багатоквартирних будинків давався рік на те, щоб провести збори та визначитися з новою моделлю договору на послуги. Якщо люди цього не зробили, «за замовчуванням» вважається, що вони обрали індивідуальну форму договору. І всі новації, які стримувала договірна кампанія, будуть введені з першого травня.


Для обліку — будинковий лічильник води

Відповідно до законодавства, приладами комерційного обліку води визначені будинкові лічильники. На сайті КП «Кременчукводоканал» з'явилося оголошення про те, що з першого травня розрахунки в багатоквартирних будинків здійснюватимуться винятково за приладами комерційного обліку. На цьому ж порталі розміщені адреси будинків, де за кошти міського бюджету встановлені будинкові лічильники. «Кременчукводоканал» інформує споживачів, що має прийняти нові змонтовані лічильники на абонентський облік. І просить співвласників «визначитись з уповноваженим представником власників (співвласників) будинку, обраного на загальних зборах мешканців будинку, який надасть доступ фахівцям водоканалу в підвальне приміщення для огляду та пломбування водолічильного вузла».

 

У переліку — 296 будинків. Як пояснила комерційний директор КП «Кременчукводоканал» Алла Ганус, це прилади, які встановлені нещодавно і ще не використовувалися. А відтак, підприємство інформує споживачів про зміни, які на них чекають. Усього ж у місті встановлено лічильники в 402 будинках, тобто частина введена в експлуатацію раніше (по деяких будинкових лічильників в ОСББ вже ведеться облік води). 

 

Нагадаємо, що при виставленні рахунків споживачам показники квартирних лічильників теж враховуватимуться. Але якщо у багатоповерхівку (за будинковим лічильником) зайшло води більше, ніж показали квартирні прилади, за неї доведеться доплатити. При цьому в найгіршій ситуації опиняться мешканці, які не мають лічильників у квартирах — на них і розподілять увесь «зайвий» обсяг води – так передбачає методика, затверджена Кабміном. Якщо в усіх мешканців є лічильники в квартирах, тоді «зайва» вода розподілятиметься пропорційно до обсягів спожитого, визначених за квартирним лічильником. 




Законодавство визначає, що вузли комерційного обліку належать співвласникам багатоквартирного будинку (власникам квартир). А відповідно, покладає на них плату за лічильники. 


Таким чином, законодавчі нововведення приведуть до того, що у платіжках мешканців багатоквартирних будинків з'явиться від одного до чотирьох додаткових платежів «Кременчукводоканалу». Розглянемо в деталях, за що і в якому випадку нас зобов'яжуть платити додатково.

 

Абонплата – раз на місяць

Із 1.05.20 року для споживачів, які мешкають у багатоквартирних будинках, при укладанні індивідуального договору з КП «Кременчукводоканал» передбачена абонплата. Як уже сказано, індивідуальний договір укладається «за замовчуванням», якщо співвласники не провели збори і не визначилися з моделлю договірних відносин. Оскільки кременчужани в цьому питанні не активні, то здебільшого в усіх мешканців багатоповерхівок будуть індивідуальні договори, які передбачають абонплату.



Проте є низка ОСББ, які уклали колективні договори з водоканалом. У цьому випадку плата водоканалу за абонентське обслуговування не передбачається (адже ці функції бере на себе правління ОСББ.


У «Кременчукводоканалі» визначилися з розміром щомісячної абонплати, передбаченої індивідуальним договором у багатоквартирному будинку: 19 грн 60 коп. Розмір абонплати, відповідно до нормативних документів, встановлює сам виконавець послуги (не виконком), і він береться з одного особового рахунку (незалежно від кількості зареєстрованих у квартирі чи обсягів споживання води).

 

19,6 грн – розмір щомісячної абонплати  «Кременчукводоканалу», з 1.05.20 року

 

Абонплата йде на витрати виконавця:

  • укладення договору про надання компослуги;
  • здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами (із застосуванням будинкових лічильників, відповідно до методики розподілу, встановленої КМУ);
  • стягнення плати за спожиті комунальні послуги (рахунки споживачам, претензійна робота в судах); - витрати на обслуговування індивідуальних лічильників у квартирах.


Абонплата не передбачає обслуговування мереж водопостачання та водовідведення у будинку - це інша послуга, яка може бути прописана в договорах з водоканалом окремо, якщо співвласники її оберуть.


В індивідуальних будинках абонентська плата не передбачена Законом про ЖКП. Логіка в цьому є: виконавець не здійснює розподілу спожитих послуг, адже комерційними приладами обліку води в таких будинках є квартирні лічильники.

 

Внески за лічильники — раз у квартал

КП «Кременчукводоканал» розробив та подав на затвердження виконкому проєкт рішення про внески на лічильники (до речі, це вже друга версія документу, про першу ми писали в жовтні 2019 року, вона так і не була затверджена). Передбачені ось такі три окремі платежі раз у квартал:

  • на встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку;
  • на  обслуговування вузла (вузлів) комерційного обліку;
  • на заміну  вузла (вузлів) комерційного обліку.

Розглянемо окрмо кожен вид внеску. 


1. Внесків на встановлення лічильників поки що не буде в платіжках кременчужан. На даний час у проєкті рішення виконкому в графі про внески на встановлення лічильників — прочерки.  Річ у тім, що у 2019 році обладнання будинків приладами обліку води оплачував міський бюджет, є спеціальна програма, затверджена міською радою. Закон про комерційний облік покладає встановлення лічильників на співвласників, проте не забороняє використовувати інші джерела фінансування. Тому на даний час внески на встановлення лічильників і не планується брати зі споживачів.

 

Але за кошти міської програми комерційними приладами обліку води обладнали лише частину будинків, на 2020 рік гроші не передбачені, зауважує Алла Ганус, комерційний директор КП «Кременчукводоканал». Тож не виключено, що в подальшому (якщо з бюджету не виділять кошти) з мешканців багатоповерхівок, яким безплатних лічильників не дісталося, таки братимуть гроші за їх встановлення (вноситимуть відповідні зміни до рішення виконкому). Алла Ганус підкреслює: закон зобов’язує виконавця послуг встановлювати комерційні прилади обліку за рахунок власних коштів з подальшим їх відшкодуванням.


На замітку: до моменту встановлення будинкових лічильників мешканці будинків, у яких їх немає, платитимуть «по старому»: за показниками індивідуальних лічильників у квартирах або за нормою (якщо лічильників у квартирах немає).

 

2. Внески на обслуговування лічильників планується ввести з 2-го кварталу цього року, повідомила Алла Ганус. Ці внески розроблені конкретно на кожен будинок. Сплачуватимуться з одного абонентського рахунку (квартири) не залежно від кількості мешканців, зареєстрованих у житлі, та спожитого обсягу води. Проте чим більше квартир у будинку, тим менший внесок для однієї квартири.

Так, мінімальний внесок з однієї квартири у Кременчуці складає 3,78 грн (квартал 304, будинок 16), при цьому за всю багатоповерхівку, у якій 144 квартири – 546,36 грн. Максимальний внесок складає 620,36 грн (вул. Нагірна, 6-Б), але це сума за будинок в цілому, де абонентські рахунки не розділені.


На «Кременчукводоканалі» узагальнили інформацію про розмір внесків на обслуговування лічильників у розрізі будинків. Здебільшого кременчужани платитимуть від 10 до 20 грн раз на квартал (детальніше – у таблиці).

 

Розмір внесків на обслуговування вузла (вузлів) комерційного обліку

Кількість будинків

До 10 грн

37

Від 10 до 20 грн.

142

Від 20 до 30 грн.

101

Від 30 до 40 грн.

41

Від 40 до 50 грн.

27

Від 50 до 60 грн.

10

Від 60 до 70 грн.

12

Від 70 до 80 грн.

4

Від 80 до 90 грн.

7

Від 90 до 100 грн.

5

Від 100 до 150 грн.

6

Від 150 до 200 грн.

5

Від 200 до 300 грн.

1

Від 300 до 400 грн.

1

Від 400 до 500 грн.

0

Від 500 до 600 грн.

2

Від 600 до 700 грн.

1

Разом:

402

 

Яким буде внесок у вашому будинку? Завантажте проєкт рішення та дізнайтеся:


proekt_rshennya-_kremenchukvodokanal.doc [1,99 Mb] (cкачиваний: 665)  


3. Внесок на заміну вузла комерційного обліку на даний час КП «Кременчукводоканал» пропонує встановити лише для одного будинку на вул. Троїцькій, 75: у сумі 66,49 грн щоквартально з однієї квартири. Як пояснила Алла Ганус, у цій багатоповерхівці прилад обліку вийшов з ладу.

 

 

Підіб’ємо підсумки, у кого й скільки з’явиться додаткових платежів:

  • в ОСББ, які обрали колективний договір з водоканалом, на даний час буде один додатковий платіж – внесок на обслуговування вузлів комерційного обліку;
  • у багатоквартирних будинках з індивідуальними договорами буде два додаткових платежі – внесок на обслуговування вузлів комерційного обліку та абонплата;
  • у подальшому можуть бути введені ще два додаткові платежі – на встановлення вузлів обліку та на заміну (за необхідності).
Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: politeka.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 24

166
11 березня 2020 09:45

Я щось прогавила чи неуважна: яка вартість самої повірки лічильника?


4 0
540
1
11 березня 2020 09:59

Цитата: КАПУША

Я щось прогавила чи неуважна: яка вартість самої повірки лічильника?

Ідивідуальний (квартирний) - "безкоштовно", бо включено до абонплати, будинкові - індивідуально для кожного будинку, в залежності від кількості квартир.


2 3
417
11 березня 2020 10:02

Ай красавчики! А еще можно за пользование туалетной бумагой, за смыв в унитазе и т. д. Лох не мамонт, он не вымрет.

 


53 1
540
1
11 березня 2020 10:05

Цитата: shoni1970

Ай красавчики! А еще можно за пользование туалетной бумагой, за смыв в унитазе и т. д. Лох не мамонт, он не вымрет.

 

Вы платежек в глаза никогда не видели? "Водовідведення" - это и есть в т.ч. пользование туалетной бумагой и смыв в унитазе.


15 7
417
11 березня 2020 10:11

[quote=s2e7r8g]

[quote=shoni1970]

Ай красавчики! А еще можно за пользование туалетной бумагой, за смыв в унитазе и т. д. Лох не мамонт, он не вымрет.

 

[/quote]Вы платежек в глаза никогда не видели? "Водовідведення" - это и есть в т.ч. пользование туалетной бумагой и смыв в унитазе.

 

Это пока так, но можно же разделить на отдельные платежи, открыть счета в нужных банках и т. п. Нет предела для совершенства.




17 0
540
1
11 березня 2020 10:21

[quote=shoni1970]

[quote=s2e7r8g]

[quote=shoni1970]

Ай красавчики! А еще можно за пользование туалетной бумагой, за смыв в унитазе и т. д. Лох не мамонт, он не вымрет.

 

[/quote]Вы платежек в глаза никогда не видели? "Водовідведення" - это и есть в т.ч. пользование туалетной бумагой и смыв в унитазе.

 

Это пока так, но можно же разделить на отдельные платежи, открыть счета в нужных банках и т. п. Нет предела для совершенства.



[/quote]Согласен, с нашим "мэром" и депутатами всё возможно. Можно провернуть схемы как с горячей водой и электроэнергией, когда одни производят, другие распределяют, третьи транспортируют, четвертые облуживают сети и т.д. И за всё плати больше и больше, хотя сам товар (таже элетроэнергия) вроде как и не дорожает.


18 1
166
11 березня 2020 10:24

Цитата: s2e7r8g

будинкові - індивідуально для кожного будинку, в залежності від кількості квартир.

Так все одно повинна бути якась конкретна сума від і до. Її ніхто не озвучує. Вартість абонплати від 10 до 700 грн. - це липа


12 0
540
1
11 березня 2020 10:44

Цитата: КАПУША

Цитата: s2e7r8g

будинкові - індивідуально для кожного будинку, в залежності від кількості квартир.

Так все одно повинна бути якась конкретна сума від і до. Її ніхто не озвучує. Вартість абонплати від 10 до 700 грн. - це липа

Є конкретна сума вартості обслуговуання лічильника, пирпустим 10000 грн. Нехай у вас в будинку 100 квартир. 10000 грн : 100 квартир : 4 роки (можливо інтервал повірки і обслуговуання лічильника інший) : 4 квартали = 6,25 грн в кавртал з квартири. Це просто приклад. І для кожого будинку ця цифра буде різною. Якщо ваш будинок є у переліку проекту постанові, ви самі можете все вирахувати, але загальна сума для кожного будинку буде однакова. Просто питання до водоканалу - скільки коштує повірка лічильника і яка періодичність?


5 1
166
11 березня 2020 11:14

Цитата: s2e7r8g

Просто питання до водоканалу - скільки коштує повірка лічильника і яка періодичність?

От саме це я й намагаюсь з'ясувати. 


4 0
44
1
11 березня 2020 12:10

Я надеюсь, что новый премьер-министр будет намного лучше Гончарука, он точно должен навести порядки с платежками! 


2 23
767
11 березня 2020 12:19

Министр тут не причём. Беда в местных недомерах. А вообще пи***ц, это получается, если квартира стоит пустая и с счётчиками и где водой никто не пользуется, то всё равно 20 пиастров отдай в месяц. Да вы там ваще уху ели! Вот тут то и нужны активисты которые выйдут сами и население пойдет следом. Но у нас таки нет.

35 0
0
11 березня 2020 12:26

Често сказать это реально капец какой-то....когда уже в нашей стране наведут порядок. Каждый творит кто что хочет. Я просто в шоке. Уже перестаешь понимать кому и за что нужно платить.


16 0
767
11 березня 2020 12:44

А что по поводу горячей воды? За неё то же платить 20 летом, когда её не будет? И кстати, готов поспорить на бутылку конины, что-то до конца года появится абонплата за электрику, отопление(летом что-бы платили), мусор и всё остальное. И классно получится, стоит квартира\дом, где ничем не пользуются и всё отключено и никто не живет - но 200-500 рупий заплати! Эпоха бедности закончилась!

22 0
1 088
11 березня 2020 12:51

Мдааа!

А меня вот пугает следующее во всё этом.

То-есть!

Кто-то честно пользуется, а кто-то магнитом отматывает ( ну или сдерживает счётчик ), что-бы он в плюс не мотал.

В итоге, честные плательщик, заплатят за не честных.

* все равно только тем, у кого Субсидия.

 

P.S.

Вывод ?!

Живя в Украине с хитроумными чиновниками, нужно Оф. устроится на такие работы, но что-бы по сменному графику работать, на такие работы Как: Сторож, Оператор котельной, медсестра ИТД и ИТП, то-есть на минималку.

Но за счёт сменного графика, работать на второй работе но не официально и получать в конверте.

И при этом самое главное, Легально получать Субсидию.

* В этом случае, Магнитчики-соседи, Вам уже будут, вообщем, До Лампочки.

Как-то так.

 

Жду мнения других Диванных экспертов, а также, прошу прокомментировать Гл. Юриста города и всея Полтавской губерни.

Как можно обойти закон и при этом его не нарушая ?!


7 3
417
11 березня 2020 12:54

Цитата: Solenoid
А что по поводу горячей воды? За неё то же платить 20 летом, когда её не будет? И кстати, готов поспорить на бутылку конины, что-то до конца года появится абонплата за электрику, отопление(летом что-бы платили), мусор и всё остальное. И классно получится, стоит квартира\дом, где ничем не пользуются и всё отключено и никто не живет - но 200-500 рупий заплати! Эпоха бедности закончилась!

Ну так что вы хотите, кукловоды не должны ждать, когда вы чем то попользуетесь и заплатите. Вы будете должны ВСЕГДА, и платить заставят по любому.


15 0
540
1
11 березня 2020 12:55

Цитата: Angel737

Мдааа!

А меня вот пугает следующее во всё этом.

...

 

Жду мнения других Диванных экспертов, а также, прошу прокомментировать Гл. Юриста города и всея Полтавской губерни.

Как можно обойти закон и при этом его не нарушая ?!

Моё мнениние (диванного эксперта): получение зарплат в конверте и неуплата налогов с них - нарушение закона. Всё остальное - на Ваше усмотрение.


4 3
220
1
11 березня 2020 13:06

А чего удивляться, на газ ввели абонплату, пользуешься , не пользуешься плати. типа за возможность в любой момент воспользоваться услугой.Пошумели и забыли. Теперь вода, потом электрика.. Но так же можно до абсурба дойти - покупаешь хлеб, не покупаешь, а зайди в магаз и отдай деньгу за возможность в любой момент купить хлеб. (на место хлеба можно подставить любой товар или услугу)


23 0
0
11 березня 2020 13:37

Полтора года назад управляющая компания поставила общедомовой счётчик тепла. Через 2 месяца его украли. Есть подозрение, что украли его те кто и ставил. Одного понять не могу: хорошо это или плохо, что счётчика нет. Как-то не успели заценить плюсы и минусы этого действа.


3 0
1 088
11 березня 2020 14:15

s2e7r8g

Дай Вам Бог прожить по совести, честно, не нарушая Закон и не оплачивая сверх расход воды, хитроумных соседей - Магнитчиков в Вашем доме!


4 0
540
1
11 березня 2020 14:31

Цитата: Angel737

s2e7r8g

Дай Вам Бог прожить по совести, честно, не нарушая Закон и не оплачивая сверх расход воды, хитроумных соседей - Магнитчиков в Вашем доме!

И Вам не болеть!wink


1 1
0
11 березня 2020 14:55

Вспоминаем мультфильм "Чиполино", "- С тех пор, как мы ввели налог на воздух, вы стали меньше дышать. Это возмутительно! Следующими будут введены налоги на осадки: за простой дождь- 100 лир, за проливной дождь – 200 лир, за дождь с громом и молнией – 300 лир."wink


11 0
1 457
11 березня 2020 17:31

Цитата: Solenoid
Министр тут не причём
да вообще никто не при чём, конечно....а, нет порох виноват же!


7 11
0
12 березня 2020 01:40

Цитата: Руслан Климашенко

Я надеюсь, что новый премьер-министр будет намного лучше Гончарука, он точно должен навести порядки с платежками! 

Всім керує зараз президент. Він за технологією Кучми мінятиме прем'єрів раз на півроку, а ви сподівайтесь на краще. Вам же казали "гірше не буде"!


3 3
41
12 березня 2020 16:29

Введите дополнительную плату за вывоз мусора - это:

1. за машину мусоровоз (бензин, запчасти, амортизация машины, зарплата водителя...

2. за свалку куда она вывозит (аренда земли, зарплата кто там работает, техника что там работает)

3. транспортировка мусоровоза городом (ремонт дорог, электричество на светофоры) при том через мост дороже..... 

 

 


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх