«Кременчукводоканал» попереджає: не маєш лічильника води у квартирі – плати у 2-3 рази більше

21.10.2019, 14:37 Переглядів: 17 097 Коментарів: 8

 

Закон про комерційний облік та нова методика розподілу комунальних послуг не просто заохочують, а гривнею змушують встановлювати прилади обліку води у квартирах

Як рахуватимуть воду в багатоповерхівках

Ви ще й досі не встановили лічильник води у квартирі? Тоді для вас є погана новина: про норму споживання води забувайте. Якщо ви й надалі оминатимете облік, незабаром вам виставлять рахунок за всі витоки з будинкових мереж. Таке нововведення передбачає Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». На виконання цього закону Кабмін розробив та затвердив методику розподілу послуг у будівлі.


Відповідно до закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», приладами комерційного обліку є будинкові лічильники.



Як підкреслює комерційний директор КП «Кременчукводоканал» Алла Ганус, підприємство виставить рахунки за всю воду, яка подана в будинок. Але цю воду не просто поділять між усіма споживачами. Квартирні лічильники (розподільні прилади обліку) теж враховуються, при цьому методика розподілу «карає» якраз тих, у  кого їх немає.


Далі ми на прикладах розповімо, як це діятиме.  ТЪ попросив фахівців «Кременчукводоканалу» на конкретних прикладах будинків порахувати,  скільки б заплатили споживачі. 


 

У декого вийде у 2-3 рази більше, ніж зараз. Усе залежить від стану мереж у будинку та чесності ваших сусідів


Варіант 1. Лише будинковий лічильник

Як зазначає Сергій Костюк, начальник відділу приладів комерційного обліку КП «Кременчукводоканал», ситуація, коли в будинку встановлений лише будинковий лічильник, характерна для гуртожитків. З розподілом тут найпростіше: весь обсяг спожитої води пропорційно ділиться на всіх споживачів, залежно від цього вони отримують суму в рахунку.


 


Неприємність у тому, що в більшості гуртожитків незадовільний стан будинкових мереж. Часто в малосімейках течуть унітази, крани та кухнях… Відтак, співвласникам житла доведеться або подбати про сантехніку та будинкові мережі, або платити шалені суми за витоки.


ПРИКЛАД 1

Гуртожиток на бульв. Пушкіна, 9 (136 кімнат).


1,5 куб м – норма споживання холодної води на одну людину в гуртожитку (саме за цією нормою зараз і виставляють рахунки мешканцям);


4,95 куб м – таким є фактичне споживання на одну людину – коли водоканал застосує розподіл, люди платитимуть утричі більше.


Довідково: 1050 куб м – фактичне споживання будинку у вересні (за будинковим лічильником), 318 куб м – споживання води будинком за нормою. «Небаланс» - 732 куб м води.


Варіант 2. Будинковий лічильник + розподільні у частині квартир

У більшості кременчуцьких багатоповерхівок ситуація на сьогодні є такою: частина споживачів  платить за квартирними приладами обліку, частина -  за нормами.  Отже, при застосуванні нової методики розподілу води для абонентів, що мають квартирні лічильники, нічого не зміниться: вони, як і раніше сплачуватимуть за показниками власних приладів обліку.


Натомість на всіх, хто не обзавівся приладом обліку, чекає неабияка пастка у платіжках. Оплати кожного з таких споживачів визначатиметься так: на них поділять усю різницю між показниками комерційного (будинкового) лічильника і суми розподільних (квартирних) лічильників.


 


У підсумку абоненти, які не встановили лічильники води у квартирах, заплатять за всю «зайву» воду, яка, наприклад, витікає крізь діряві труби у підвалі. Або, наприклад, сусід зареєстрований один - а фактично в його квартирі живуть п'ятеро (тому й не користуються приладами обліку). Тож усю не обліковану раніше воду тепер поділять на ВСІХ тих, хто не має лічильників. 


ПРИКЛАД 2

Будинок на вулиці Воїнів-інтернаціоналістів, 5 (144 квартири з них 123 з лічильниками та 21 без лічильників)


7,35 куб м  - норма споживання холодної води на одну людину в багатоквартирному будинку, саме за цією нормою й виставляють зараз рахунки споживачам без лічильників;


17,27 куб м – за таку кількість води мав би заплатити мешканець квартири у цьому будинку без лічильника (тобто у 2,35 разів більше).

У платіжках сума автоматично збільшується вдвічі, бо рахунок виставляють і на воду, і на водовідведення (каналізацію)


Відчуй різницю в гаманці:

146 грн – оплата за нормою

343 грн – сума оплати «по-новому» за воду і каналізацію

(Розрахунки зроблені за новими тарифами водоканалу, які почнуть діяти після укладення споживачами нових угод).


Довідково: 1131 куб м - фактичне споживання будинку у вересні. Нараховане за лічильниками – 613,02 куб м, за нормами – 220,5 куб м. «Небаланс», який згодом поділять на мешканців без лічильників - 297,48 куб м.


Варіант 3. Будинковий лічильник + лічильники в усіх квартирах

Найсправедливіша ситуація для споживачів – коли, крім будинкового лічильника, в усіх 100% квартир та інших приміщень є розподільні (індивідуальні) лічильники. У цьому випадку кожен споживач сплатить за фактично спожите і доплатить свою частку за «небаланс» води: різницю між будинковим і сумою квартирних приладів обліку.


Ця частка визначається за формулою - пропорційно до обсягів спожитого кожною квартирою. Тобто спочатку визначається «небаланс»: різниця між будинковим і сумою квартирних приладів обліку. Потім цей «небаланс» ділиться на суму показників усіх індивідуальних лічильників і множиться на обсяги, визначені лічильником конкретного споживача. Тобто у цьому випадку є залежність: що більше води спожила твоя квартира – то більшу суму ти доплатиш за «небаланс». 


 


Як підкреслює Сергій Костюк, не лише витоки з будинкових мереж можуть бути причиною небалансу. Сучасні комерційні (будинкові) прилади обліку є електронними, їх клас точності вищий, ніж у квартирних лічильників води. Тому якщо у квартирі капає з крану, або трохи підтікає бачок унітаза, такі втрати може не фіксувати квартирний лічильник. Натомість будинковий їх «побачить». Не кажучи про крадіжки води (маніпуляції з магнітами на лічильниках тощо) – нечесний споживач тепер «повісить» усе це не на водоканал, а на власних сусідів.


Сергій Костюк каже, що відповідальні голови правлінь ОСББ вже наводять лад у споживанні, зважаючи на показники комерційних приладів обліку в будинках: шукають втрати в будинку та усувають причини. І є приклади, коли «небалансу» фактично немає: усі платять за спожите, а не втрачене.


ПРИКЛАД 3

Проспект Лесі Українки, 35 (60 квартир)


290 куб м – показники квартирних лічильників у вересні (в середньому 4,83 куб м на одну квартиру);


330 куб м – показники будинкового лічильника, «небаланс» - 40 куб м.


У цьому випадку квартирі, яка спожила 10 куб м (це  не найменше споживання), буде донараховано ще 1,35 куб м, у грошах це 26,8 грн (за новими тарифами).


«Треба було міняти труби!»

Нещодавно комерційний директор КП «Кременчукводоканал» Алла Ганус на зборах у виконкомі презентувала нову методику головам правлінь ОСББ. Із зали почулося невдоволення будинковим обліком:


- Треба було труби міняти, а потім ставити лічильники!


Та Алла Ганус підкреслює: йдеться про витоки не з магістральних, а з будинкових мереж, до стану яких КП «Кременчукводоканал» не має жодного відношення. Адже за Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», усі мережі належать співвласникам – тож вони й мають турбуватися про їх стан. Якщо в будинку створене ОСББ, за все відповідає його правління.


Якщо об’єднання співвласників не створене, про труби в будинку мають подбати керуючі компанії, які обрав виконком Кременчуцької міськради. Поточний ремонт будинкових мереж входить до переліку послуг, які надають управителі в рамках плати за утримання будинку. Якщо потрібен капітальний ремонт, управитель має повідомити про це мешканців на зборах і визначити суму додаткових внесків на ці потреби.


«Кременчукводоканал» може відповідати за труби в будинку, якщо співвласники оберуть індивідуальну форму договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж. Проте адміністрація водоканалу заздалегідь попередила: це буде коштувати недешево.


Оплату по-новому введуть не пізніше травня 2020 року

На КП «Кременчукводоканал» підкреслюють, що почнуть виставляти рахунки за новою методикою, коли споживачі підпишуть нові договори на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. (Те саме стосується і введення нових підвищених тарифів).


Щоб  перейти на нові угоди, передбачені Законом «Про житлово-комунальні послуги», співвласники багатоквартирних будинків мають провести збори та визначитися з моделлю договірних відносин (нагадаємо, їх чотири – дві індивідуальні на дві колективні). На це дається рік з моменту введення норм Закону про ЖКП (тобто визначитися з договорами можна і раніше – усе залежить від волі співвласників), але першого травня 2020 року відведений на укладення договорів термін вичерпується. Відтак, автоматично для тих, хто так і не зміг визначитися, почнуть діяти індивідуальні договори.


Проте, який би договір у будинку ви не обрали, методика розподілу, яка відбиває охоту жити без лічильників, стосуватиметься абсолютно всіх. Висновок: обзаведіться лічильниками!




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

767
21 жовтня 2019 15:01

Ну так ставьте за свой счёт тогда. И будут у всех счётчики тогда.


37 5
680
21 жовтня 2019 17:51

лет 10 назад поставил, уже давно окупился.


12 3
0
22 жовтня 2019 08:31

"...Усе залежить від стану мереж у будинку..." Во во необходимо провести *** тем "бывшим рукамиводителям", которые то закладывали в план, то курили этот план, а трубы в домах не меняли, касается еще живущих "бывших" начальников ЖЭКов, а то кап ремонт дома по всем нормам "должен быть и в план заложен, и деньги заплочены и давно распилены" а трубы, стояки, вентиля в подвалах на стояках, меняй сам, сначала у ЖЭКи денег нет, потом оно уже и не ЖЭКи, и деньги со счета куда то прорпали,пофамильно найти и через "Спецсервис", и шоб клипсу в ухо вставили.


12 0
0
22 жовтня 2019 12:51

И по варианту 3 никогда не будут правильные показания. Мы передаем показание в разное время, а контролер приходит 1 раз в определенный день. Как это можно синхронизировать? Например: 20 числа, утром я передала показания своего счётчика, а показания домового счетчика сняли 25. 5 дней я пользовалась активно водой и она войдет в мои показания в следующем месяце и будет оплачена. Но она же войдет и в то, что зафиксирует домовой счетчик 25 числа, распределена и тоже оплачена. Ну и где справедливость?


27 0
208
28 жовтня 2019 21:41

а эти ,,рах1вник1,, из водоканала не учитывают что во Втором примере в каждой из 123 квартир со счетчиком, счетчик показывает 1210,8 или 1210,9 а владелец подает показания только ровные 1210. А эти 0,8 куба умноженные на 123 квартиры могут дать разницу с общедомовым счетчиком  98 кубов ,,воровства,, ?


9 1
1 457
28 жовтня 2019 22:08

Цитата: mefisto
а владелец подает показания только ровные
можно подавать и не ровные, есть такая возможность.Вообще о чем речь, счетчик стоит уже лет 10. и плачУ только по счетчику-никаких лишних денег никогда не платил за воду


0 6
76
7 листопада 2019 04:29

инертность и наивность нашего населения просто поражает-все ждут, когда добрый дядька усё за них сделает и починит! Платим годами ЖЕКам,а за что-всем по-фиг-лишний раз поднять жопу и пойти в контору чего-то потребовать-всем лом! НУ вот с мая месяца забегаем-когда такие счета поприходят, шо глазки на тухес залезут!!!! Требуйте-судитесь с жеками, создавайте ОСББ-не ждите чудес-их НЕ БУДЕТ!!!!!


1 1
4 363
1
7 листопада 2019 08:43

Цитата: ратахан
не ждите чудес
я не пойму в чем проблема- что так дорого 2 счетчика поставить? 


0 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх