«Вони хочуть подружитися з суспільством»: у Кременчуці провели фотосесію для діток з інвалідністю

4.12.2019, 17:02 Переглядів: 8 023 Коментарів: 1

 

Головна мета виставки «Можливості без обмежень» — показати, що діти з інвалідністю — такі ж, як інші, вони мріють, займаються творчістю, борються з труднощами та не збираються здаватися

У Кременчуці відкрилася виставка фотографій дітей з інвалідністю «Можливості без обмежень». Її організаторами виступили ГО «За дітей», у яку входять батьки цих діток. Виставка приурочена до Міжнародного дня людей з інвалідністю, який припадає на 3 грудня.


Юлія, одна з організаторів цього заходу, розповіла «Телеграфу», з якою метою батьки вирішили створити цю виставку. Вони хотіли донести до суспільства той факт, що діти з інвалідністю — такі ж, як інші, проте їм набагато важче: важче жити у цьому світі, важче соціалізуватися, важче пристосуватися до звичайного життя.



Насправді, ці дітки та їхні родини дуже потребують допомоги та розуміння з боку суспільства й держави, адже постійно стикаються з різного роду труднощами:

  • пошук спеціалістів, які можуть допомогти з реабілітацією (тут і фінансова сторона питання);
  • часто трапляється так, що татусі не витримують матеріально та морально цієї ситуації та йдуть з родини (якщо дитина вже доросла, але не може сама про себе піклуватися, для мами стає проблемою навіть просто винести її на вулицю на прогулянку);
  • інклюзія у навчальних закладах є, але можливостей для її реалізації поки немає, бо морально як діти, так і дорослі ще не готові - їм важко сприймати дітей з інвалідністю;
  • ці дітки хочуть займатися творчістю, танцювати, співати, малювати, плавати, але для цього у гуртках має бути спеціальний тренер, а їх не вистачає;
  • часто-густо батьки не можуть навіть піти працювати, бо дитина потребує постійного догляду.


- Тут треба розуміти, що цим діткам теж треба навчатися, бо батьки не вічні, їм все одно треба буде піклуватися про своє майбутнє, десь працювати, - коментує Юлія.


Допомогти в реалізації задуму батькам допомогла фотостудія «Focus» та фотограф Яна, яка як волонтер зголосилася провести фотосесію для діток.


- Найголовніше — що такі заходи допомагають дітям соціалізуватися, пофотографуватися, проявити себе, бо, на жаль, у них це буває дуже рідко через обставини, пов'язані зі здоров'ям, через труднощі у батьків, - розповідає організаторка.


Але мета виставки «Можливості без обмежень» — зовсім не розповісти про труднощі, а показати оптимізм, життєрадісність та прагнення ніколи не здаватися як дітей з інвалідністю, так і їхніх батьків.


- Нам не потрібно, щоб нас жаліли, нам потрібно, щоб нас просто підтримали. За допомогою цієї фотосесії ми хотіли на позитиві нагадати про себе, що ми такі є, якось спробувати подружитися з суспільством, знайти підтримку, - говорить Юлія.


Також організатори прагнули донести ще одну важливу думку про те, що найголовніше — це здоров'я, закликати, аби люди цінували його і не ставилися до нього як до чогось такого, що розуміється само собою. Адже здоров'я — це дар, і на жаль, не усім життя його подарувало.


- Найголовніший фактор у нашому житті — це наше здоров'я. І навіть якщо у них з цим проблеми, ці діти ніколи не впадають у відчай, і завжди намагаються впоратися зі своїми труднощами. Точно так, як і батьки — вони не здаються. Багато хто сприймає це як свого роду покарання, але багато хто - підходить до цього філософськи, - ділиться Юлія.


Зараз ці фотографії представлені у вітрині фотостудії «Ф-студія» на вулиці Соборній, 6, тож не проходьте повз.


Також переглянути частину відзнятих світлин можна у цьому матеріалі. Під фотографіями є коротенька історія про кожну дитину: що вона любить робити, про що мріє.


 

Назар - 6 років, синдром Дауна. Ходить до дитячого садка в звичайну групу, любить допомагати татові ремонтувати речі в побуті, намагається допомагати мамі на кухні. Дуже любить гратися повітряними кулями. Любить свого молодшого братика, маму, тата, а також своїх родичів, яких в нього дуже багато. Із задоволенням гуляє на дитячих майданчиках, де прагне спілкуватися з іншими дітьми.


 

Ліза - 6 років. Ходить у садочок, дуже любить малювати, робити різні поробки, аплікації, допомагає мамі на кухні. Також любить проводити час з дітками, розглядати різні книги, особливо з малюнками коней, мріє стать вчителькою.


 

Катруся - 4 роки, синдром Дауна. Полюбляє танцювати та малювати. Допомагає батькам у хатніх справах та у квітнику. Весело та цікаво проводить час зі старшим братом. Дуже любить бавитись з дітками. Улюблені іграшки – ляльки, кухонна плита та музичні іграшки.


 

Лев, 6 років. Льова - середня дитина в сім'ї, вже 4 роки він, як справжній герой, бореться з наслідками вірусного енцефаліту. Такому терпінню і силі волі може позаздрити будь-який дорослий. Льова оточений любов'ю мами, тата, старшого братика і маленької сестрички і дякує своїми успіхами у відновленні.


 

Аріанна - 7 років, аутизм. Дуже ніжна, чуйна дівчинка, любить обійми та поцілунки. Обожнює мультфільми про Леді Баг та «Холодне серце», перевдягається в улюблених героїнь та розігрує вистави. Любить слухати музику та співати. Охоче допомагає матусі на кухні та татові лагодити щось вдома.


 

Міша - 12 років, синдром Дауна. Навчається у 6 класі спеціальної школи. Любить допомагати мамі на кухні готувати, дуже любить книжки і читає їх, вивчає і цікавиться рецептами різноманітних страв. Полюбляє малювати, а також цікавиться електронікою, дивиться із задоволенням відео ремонту телевізорів, налаштування телевізійних приймачів тощо. Любить своїх рідних: молодшого брата і, звичайно, маму і тата, кожний вечір телефонує бабусі і дідусю.


 

Даніл - 10 років, перший з близнюків. Любить воду, плавання, грати у м'яч та футбол. Полюбляє трансформери та машинки, транспорт та подорожі.


 

Вадим - 9 років, навчається у третьому класі. Відвідує уроки плавання в басейні, полюбляє активний відпочинок: кататися на самокаті, стрибати на батуті, а також пірнати у воду з розбігу.


 

Міша - 7 років, дуже творчий хлопчик - любить ліпити з глини, малювати, робити аплікації. Разом з татом полюбляє користуватися інструментами, але поки що більше тільки розбирає на детальки, ніж ремонтує. Дуже любить читати книжки, хоча знає ще не всі букви, але любить слухати і роздивлятися картинки (найулюбленіша - «Лісова школа» Всеволода Нестайка).


 

Артем - 7 років, любить кататися на велосипеді, гойдалках, машинах, завжди з цікавістю спостерігає за татом, коли той щось лагодить. Обожнює купатися у басейні.


 

Едуард - 6 років, діагноз ДЦП. Відвідує старшу групу у садочку (інклюзивне навчання). Виділяється своєю сильною енергетикою та рухливістю, дуже темпераментний і, незважаючи на свій вік, вже має справжній чоловічий характер, завжди відстоює свою точку зору. Але в той же час це дуже комунікабельна дитина - знаходить спільну мову з усіма однолітками і не тільки. Вдома його завжди чекає вірний друг, який змалечку розділяє з ним всі його іграшки та з задоволенням чекає на веселі ігри, - лабрадор Умка. Едік захоплюється конструюванням, особливо до вподоби йому магнітні новинки, конструктори та неокуб, дуже полюбляє техніку та різні гаджети.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

92
5 грудня 2019 10:26

терпения и выздоровления


18 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх