Добра новина: міська влада не може підвищити комунальні тарифи у Кременчуці

12.05.2019, 17:04 Переглядів: 8 708 Коментарів: 3

 

В органів місцевого самоврядування на даний час відсутні повноваження переглядати тарифи. Тимчасово – до укладення виконавцями послуг нових договорів зі споживачами. Але й нові договори укладатися наразі не можуть…

Новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», більша частина положень якого була введена в дію з 1.05.19 року, тимчасово заблокував перегляд та коригування тарифів.


Річ у тім, що Закон передбачає нові договірні відносини виконавців комунальних послуг зі споживачами. Тобто виконавці мають укласти нові договори. Причому з формою договорів (на постачання тепла, холодної та гарячої води, водовідведення, поводження з відходами) ще має визначитися споживач. А саме: обрати одну з трьох форм договору: індивідуальну, колективну чи колективного споживача з ОСББ. Доки не буде нових договорів – не буде й нових тарифів. Таке роз’яснення Закону про ЖКП надав Мінрегіон.


«Звертаємо увагу, що після 01.05.2019 органи місцевого самоврядування та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не можуть встановлювати (у тому числі за результатами коригування) тарифи на комунальні послуги, що надаються за договорами, укладеними до введення в дію Закону», - йдеться в листі Мінрегіону до обласних та Київської міської державних адміністрацій.


Повний текст роз'яснення можна завантажити нижче: 


schodo-vvedennya-v-dyu-zu-2189.pdf [314,82 Kb] (cкачиваний: 66)  


Споживачу дається рік на те, щоб визначитися з моделлю договірних відносин – до 1.05.20 року. Тож вірогідно, протягом цього часу (якщо Верховна Рада не змінить закон і не скоротить перехідний період) міська влада не зможе переглядати теплові тарифи «Теплоенерго» і «Полтаваобленерго», а також тарифи на вивезення сміття для КАТП 1628. Те саме стосується й тарифів водоканалу – НКРЕКП тимчасово не зможе їх ні переглядати, ні коригувати. Тим більше, що навіть назви деяких послуг відповідно до Закону про ЖКП звучать по-іншому, що має бути відображено в нових договорах:

  • замість «централізованого опалення» - «постачання теплової енергії»;
  • замість «централізованого гарячого водопостачання» - «постачання гарячої води»;
  • замість «вивезення відходів» - «поводження з відходами».

Нагадаємо, на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання КП «Теплоенерго»,  ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ», а також ПАТ «Полтавобленерго», яке було виконавцем цих послуг до 25.04.19 року, навіть провели слухання проектів нових тарифів. Тепер можна «поховати» результати цих слухань. Бо тарифи слід розраховувати заново – відповідно до нових вимог законів.




Нові типові форми договорів ще не затвердив Кабмін – це ще одна причина того, чому вони не можуть бути укладені.

На послуги постачання та розподілу природної енергії; постачання та розподілу природного газу укладаються лише індивідуальні договори. Тож і у тарифах на ці послуги перехідного періоду до 1 травня 2020 року не буде.



Нардепи уже хочуть скоротити «перехідний період»

Проте у Верховній Раді уже зареєстрований Законопроект № 10228 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Автори законопроекту – нардепи Дмитро Андрієвський, Альона Бабак та інші хочуть скоротити перехідний період для укладання нових договорів:

  • 01.10.2019 – договори про надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води;
  • 01.01.2020 – договори про надання послуг з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Наразі законопроект очікує розгляду.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

220
1
13 травня 2019 09:32

Ой да ладно, потом с запасом поднимут,наверстают,  свою упущенную сверх прибыль зубами выгрызут...


20 1
0
13 травня 2019 13:02

Цитата: evgeniys

Ой да ладно, потом с запасом поднимут,наверстают,  свою упущенную сверх прибыль зубами выгрызут...

так вони вже з запасом підняли, найвищі в країні.


5 0
0
13 травня 2019 13:27

а опустить имеют право? или у них тупо мораторий на сподвиги ценника? Даже если всё подешевеет, будут ссылаться, мол - никак?


5 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх