Як новий закон про ЖКП вплине на теплові тарифи у Кременчуці

17.04.2019, 09:01 Переглядів: 6 491 Коментарів: 4

 

Послуга з «централізованого опалення» стане постачанням теплової енергії. І це не просто зміна назви: змінюється й підхід до формування тарифів. Зокрема, Кабмін обмежив 10% понаднормативні теплові втрати, які можна включати в тариф

Із 1 травня набуде чинності в повному обсязі новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», ухвалений у 2017 році.



До цього часу діяла лише частина його норм, яка стосувалася житлових послуг (управління багатоквартирними будинками). Натомість введення в дію нових норм про комунальні послуги (теплопостачання, водопостачання, водовідведення, поводження з відходами) відтермінували на рік. Але 1 травня цей рік минає.



Кабмін приводить у відповідність із новим законом підзаконні акти. Так, 3 квітня уряд ухвалив зміни до Постанови №869 про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів.


Якщо раніше Постанова регулювала житлово-комунальні послуги, тепер – лише комунальні (теплопостачання, постачання гарячої води, водопостачання, водовідведення). Житлові послуги регулюються іншими нормативними документами. Так, зокрема, ми вже писали, що послуги з утримання будинку не існує – натомість є послуга з управління; не існує й поняття тарифу на цю послугу: йдеться про договірну ціну з управителем, і це вже діє.    

Зміни до Постанови № 869 передбачають, що послуга з централізованого опалення тепер буде називатися послугою з постачання теплової енергії. І це не просто зміна вивіски: змінюється й підхід до формування тарифів.


Головні зміни такі:

  • передбачається запровадити щорічне встановлення тарифів на плановий період (календарний рік);
  • зі складу тарифів виключать витрати на встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку;
  • у тарифах на транспортування теплової енергії допускаються понаднормативні втрати не вище за 10 % від розрахункових втрат, при цьому мають бути передбачені заходи зі зниженням втрат.


Проекти нових тарифів у Кременчуці втрачають актуальність

На даний час на сайті міської ради оприлюднені проекти рішень виконкому на чергове підвищення тарифів КП «Теплоенерго», ПАТ «Полтаваобленерго» (надає послуги мешканцям лівобережжя до 25 квітня) і ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ» (надаватиме послуги мешканцям лівобережжя з 25 квітня).



Усі три проекти розроблені за «старою» нормативною базою. Зокрема, і послуга має назву «централізоване опалення», а не «постачання теплової енергії». Відтак, фактично тарифи на послуги потрібно розраховувати заново. Як каже Микола Здойма, начальник управління економіки виконкому (підрозділу, який перевіряє формування тарифів), виконком звернувся за роз’ясненнями до Мінрегіону, адже до 1 травня ні КП «Теплоенерго», ні інші суб’єкти, які надають послуги з теплопостачання не встигнуть розрахувати тарифи з урахуванням нових вимог.


Додамо, якщо виконком не затвердить до 1 травня (коли набуде чинності новий Закон про ЖКП) проекти нових тарифів «Теплоенерго» та інших суб’єктів, затвердження їх у тому вигляді, як зараз, стає неможливим. Тобто зараз є два варіанти:

  • або виконком таки затвердить нові тарифи, попри мораторій, ухвалений міськрадою;
  • або тарифи доведеться розробляти заново, з урахуванням нових вимог.


Норматив втрат тепла у мережах складав 13%

Як уже сказано, КМУ обмежив понаднормативні втрати теплової енергії на рівні 10%. Раніше, як зазначає Микола Здойма, норматив теплових втрат у мережах складав 13%. У тариф можна було закладати й більше, якщо підприємство проводило випробування і доводило, що фактичні витрати більші за нормативні. І теплопостачальники цим правом користувалися, нагадаємо, у 2018 році мерія відмовилася підвищувати тариф «Полтаваобленерго» якраз через перевищення нормативних втрат: було враховано 13% у магістральних мережах і стільки ж у квартальних (тобто у сумі 26%). Після цього компанія провела випробування мереж на втрати – і виконком врешті погодився на 26% та затвердив тариф.


Проте з 1 травня постачальників тепла уряд таки змусить знизити втрати, бо на споживачів можна буде «повісити» понаднормативно лише 10%. І лише за умови, що підприємство використає їх за призначенням – на зменшення втрат у мережах.


До речі, директор КП «Теплоенерго» Віталій Одношевний в інтерв’ю «Телеграфу» розповів, що наразі у застарілих мережах на Раківці втрачається до 60% тепла, яке використовується для приготування гарячої води.  


Лічильники не в тарифі, але не радійте…

Те, що оплату за встановлення вузлів комерційного обліку (будинкових лічильників тепла і води) не включені в тариф, ще не означає, що споживачі за них не платитимуть.


Цитуємо оновлену Постанову 869:


«У вартість послуг з постачання теплової енергії не включаються витрати, пов’язані з абонентським обслуговуванням, обслуговуванням внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, встановленням, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку теплової енергії.


Такі витрати відшкодовуються споживачами комунальних послуг відповідно до вимог Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».



Згадані закони передбачають абонплату за мережі та внески на будинкові прилади обліку. Проте механізм відшкодування цих витрат ще не передбачений, і це питання виконком теж намагаються з’ясувати в Мінрегіоні, каже Микола Здойма. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

325
17 квітня 2019 10:11

Сколько можно продолжать платить за обогрев планеты Земля и космоса? Энергетики абсолютно не заинтересованы в экономии на потерях, если можно переложить на потребителей.


46 0
767
17 квітня 2019 14:08

>>Так, зокрема, ми вже писали, що послуги з утримання будинку не існує – натомість є послуга з управління; не існує й поняття тарифу на цю послугу<<

Вот это по нашему. Услуги нет, тарифа нет, а откуда эта строка есть в платежках? Да ещё и немала такая цифра.

 

По поводу 1 мая и тарифов: Некто Гройсман расценил заявление менеджмента Нафтогаза о росте цены на газ для населения с 1 мая как шантаж. "Или Нафтогаз устанавливает цену ниже, чем 8,55 гривен (за кубометр, - ред.) с мая... До 24 апреля НАК должен сообщить, что цена будет ниже. Если этого не произойдет, я инициирую отставку руководства Нафтогаза, - добавил премьер.


6 0
169
17 квітня 2019 15:51

[quote=Solenoid]

>>Так, зокрема, ми вже писали, що послуги з утримання будинку не існує – натомість є послуга з управління; не існує й поняття тарифу на цю послугу<<

Вот это по нашему. Услуги нет, тарифа нет, а откуда эта строка есть в платежках? Да ещё и немала такая цифра.

 

Тарифу немає, є договірна ціна за послугу з управління будинком. Але домовлялися за ціну не мешканці (бо вони не обирали управителів), а виконком - за них. Проте у мешканців є право самим обирати управителя і домовлятися з ним про ціну на його послугу. 


5 0
4 365
1
17 квітня 2019 16:10

Цитата: Татьяна Донченко
у мешканців є право самим обирати управителя і домовлятися з ним про ціну на його послугу. 
мешканцям цого не треба, то ж треба щось робити,рахувати, якби хтось зробив, а вони порепетують ще потім на кшалт 
Цитата: Solenoid
Вот это по нашему. Услуги нет, тарифа нет, а откуда эта строка есть в платежках? Да ещё и немала такая цифра.


2 11

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх