Зима буде короткою і теплою

17.11.2006, 18:11 Переглядів: 2 408
Синоптики прогнозують, що цьогорічна зима триватиме всього два місяці й не дошкулятиме морозами..
Таким був у Кременчуці січень 2003-го. Цього року синоптики багато снігу нам не обіцяють

Як каже старший науковий співробітник відділу кліматичних досліджень і довготривалих прогнозів УНДІ гідрометеорології Маргарита Барабаш, зима цього року буде теплішою за зими у ХХ столітті.
– Ось бачите, сніг випав, а все одно зима почалася м’яко. До слова, розпочатися вона мала ще 15 жовтня. Як правило, у цей період синоптики спостерігають зниження температури повітря до нуля. Цього року зима прийшла набагато пізніше. І якщо у ХХ столітті зими тривали і по три-чотири місяці, то тепер, у ХХІ-му, дай Боже їй протриматися хоч два. Судячи з усього, цього року не бути їй і лютою. Бо передвісником холодної зими синоптики вважають ранній перехід температури через нуль градусів. Цього року такий перехід запізнився днів на 15-20, і це вказує, що зима буде і короткою, і не дуже холодною.
– Яких морозів чекати?
– Очевидно, нижчої температури в центральних регіонах України, як десять градусів морозу, очікувати не варто. У високогір’ї (Карпатах), звісно, будуть нижчі температури і лижний сезон. А на рівнині ми більше часу проведемо в очікуванні снігу. А коли він випаде, то лежатиме недовго. Сніговий покрив буде не стійким.
– Яким буде грудень та Новий рік?
– Загалом температура листопада і грудня буде близька до нуля, з коливаннями до мінус п’яти-семи і до плюс трьох градусів. Тобто, може бути так, що вночі температура буде нижча за нуль, а вдень – плюсова. Ось такі новорічні свята нас очікують. Треба налаштовуватись на те, що в зимові свята під ногами буде мокро.
Хоча в окремі дні зимового періоду (очевидно, у другій декаді січня й у лютому) температура ненадовго (на 2-3 дні) понижуватиметься до мінус 10-15 градусів, але одразу змінюватиметься тривалою відлигою.
Тож, радить Маргарита Барабаш, до нинішніх погодних умов найкраще підходять легкі дублянки та пухові куртки. А взуття має відштовхувати воду. «Сьогодні основне в зимовому одязі – його водостійкість», – каже вона.

(За матеріалами газети «Експрес»)



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх