Ліки для голови

17.11.2006, 18:11 Переглядів: 8 245
"Дайте що-небудь ДЛЯ голови!" – останнім часом провізори аптек вже не дивуються цьому запитанню. Підвищена потреба у подібних ліках сформувалась буквально в останні кілька років, кажуть медики. По-науковому її називають "косметичною неврологією". Якщо простіше, то це прийом різних ліків, які розширюють можливості інтелекту.

Хто вони такі
НООТРОПИ. Назва класу ноотропних препаратів походить від грецьких слів 'noos' (розум) і 'tropos' (спрямовувати) – це ліки, що позитивно впливають на психіку. Вони покращують пам’ять, пристосовують організм до екстремальних навантажень, знімають нервову втому. Як правило, їх призначають хворим після інсульту, які мають порушення мозкового кровообігу, жаліються на погану пам’ять та ін.
Ноотропні речовини утримуються в таких рослинах, як женьшень чи гінгко білоба. І та, і інша тисячі років використовуються у традиційній медицині Сходу.
Перший із сучасних ноотропних ліків – вітчизняний пірацетам або його імпортний двійник ноотропіл. Результати прийому пірацетаму помітні вже через 30-60 хвилин, але найбільший ефект досягається довгим і регулярним застосуванням.
Проте не всі лікарі однозначно ставляться до пірацетаму та інших ноотропних препаратів. Деякі вважають, що вони знижують здатність до аналізу і синтезу – покращуючи механічне мислення і збільшуючи його швидкість, одночасно зменшують творчі здібності. Крім того, для ефекту необхідні доволі великі його дози – сотні міліграмів.

ПЕПТИДИ. Учені почали шукати подібні з’єднання у самій людині. І знайшли навіть декілька – одні погіршували пам’ять, інші покращували її. Спільним було те, що всі вони виявились пептидами – короткими ланцюжками природних амінокислот. І для ефекту потрібні були мікроскопічні дози – у сотні разів менші, ніж містить пірацетам. У світовій фармакології пептиди сьогодні – об’єкт інтересу номер один.

СТИМУЛЯТОРИ. Загальну працездатність і виразність думки підвищують і тонізуючі препарати – такі, як настій лимонника, елеутерококка чи аралії маньчжурської. Із коренів останньої створені і таблетки – препарат сапарал лікарі рекомендують при підвищених інтелектуальних навантаженнях, розумовій перевтомі і т.п.

ВІТАМІНИ. Властивість покращити роботу інтелекту мають і деякі вітаміни, особливо сполучення В6, який покращує зв’язки між клітинами мозку, і С, який дає додаткову енергію.

Як вони працюють
По-перше, вони покращують кровообіг мозку – його клітини отримують більше кисню, у них покращується обмін речовин, швидше проходять нервові імпульси, а значить, збільшується 'швидкість думки'.
Крім того, багато з них є сильними антиоксидантами, тобто вони ефективно борються із вільними радикалами кисню, які здатні пошкоджувати клітини мозку. Вони запобігають створенню склеротичних бляшок на стінках артерій, зберігають їх гнучкість, еластичність. Допомагають клітинам швидше і повніше засвоювати глюкозу – основне 'пальне' мозку.

«Ліки від страху»
Препаратів без побічних ефектів не буває. Це твердження справедливе і стосовно 'ліків для голови'. Проте російські фармакологи не перестають нахвалювати винайдені ними 'ліки від страху', колись створені для спецслужб, військових пілотів, космонавтів і т.п. Афобазол відрізняється від інших транквілізаторів тим, що не викликає сонливості, розслаблення м’язів і погіршення пам’яті. Це дозволяє без втрати працездатності лікувати ним неврози і синдром хронічної втоми.
Можливості інтелекту і пам’ять оптимізує і препарат селанк. А ноопепт прямо рекомендується як засіб для покращення діяльності головного мозку. Крім ефективного лікування розладів пам’яті, навчання, уваги він проявив себе і як нейропротектор, тобто захисник клітин мозку від пошкоджень.

Обережно з таблетками
Більше ніж 20-річні спостереження за космонавтами, яким ноотропні препарати дають регулярно, показали, що ніяких негативних наслідків для здоров’я їх приймання не має. Але все ж треба пам’ятати, радить доктор медичних наук Ігор Гончаров, що будь-які ліки повинен призначати лікар. Короткий курс ноотропів шкоди не завдасть, але тривало і безконтрольно ніякі ліки вживати не варто.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх