Голова ЦВК пояснив, чи буде Президент України Зеленський легітимним після 20 травня

6.05.2024, 08:03 Переглядів: 3 115 Коментарів: 1

 

Фейки про «втрату легітимності» активно поширює російська пропаганда - це вигідно ворогу і є метою його ІПСО

Голова Центральної виборчої комісії України Олег Діденко пояснив, що Президент України Володимир Зеленський не втратить легітимності після перебування протягом 5 років на посту глави держави, оскільки закон про воєнний стан забороняє проведення виборів. У цей період ні президентські, ні парламентські, ні місцеві вибори не можуть бути організовані.

У цьому питанні все однозначно й жодних різночитань бути не може, наголосив голова ЦВК в інтерв'ю «Укрінформу».

Він наголосив, що фейки про «втрату легітимності» активно поширює російська пропаганда і це вигідно лише ворогу.

Росія провалила найдорожчу в своїй історії ІПСО під назвою «Майдан-3», але запускає нові

- Особисто для мене усе однозначно і жодних різночитань у цьому питанні бути не може – Конституція України визначає, що президент обирається строком на п’ять років, але по їх завершенню повноваження президента не припиняються. П’ятий рік строку повноважень президента є підставою для того, щоб призначити вибори президента України на останню неділю березня. Але це у звичайній ситуації, в мирний час. Але зараз у нас, на жаль, не мирний час, – наголосив голова ЦВК.

Олег Діденко підкреслив, що в країні вже третій рік триває повномасштабна війна, діє правовий режим воєнного стану. На цей період закон забороняє проведення виборів.

- Відповідно, це означає, що підстав для призначення виборів немає. Тож повноваження вищих органів державної влади – президента України, Верховної Ради є чинними до того часу, поки не будуть проведені нові вибори. Ну а призначити їх можна буде лише після закінчення воєнного стану, – наголосив голова ЦВК.

Інформаційна війна проти України посилюється: в кремлі затвердили нові наративи російської пропаганди

Критична ситуація може бути не на фронті, а в тилу наприкінці травня

У травні цього року буде найважча точка в історії незалежної України. Так вважає боєць 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Юрій Сиротюк, про що він заявив в ефірі Radio NV.

- Я вважаю, що ми наближаємося до критичного періоду війні з Росією… І він не так пов’язаний з нинішньою ситуацією на фронті, як з тою інформаційно-психологічною і диверсійною операцією, яку Росія спробує реалізувати в кінці травня цього року. Ми ж добре знаємо з історії, що Росія дуже часто в війні з Україною використовувала всякі внутрішні диверсії - «чорні ради», крики про зраду. І мені здається, що в кінці травня, коли Росія через свою агентуру буде ставити під сумнів легітимність влади в Україні, то це може бути критичною, найважчою точкою всієї історії незалежності України, - сказав захисник України.

На його думку, Росія розраховувала, що ми не отримаємо військової допомоги до президентських виборів в США і розраховувала кинутися в бій, щоб певні складнощі на фронті помножити на внутрішньополітичну нестабільність і таким чином досягнути успіху.

- Зараз вони розуміють, що частина цього плану зірвана, ми отримаємо належну допомогу, і Росія намагається використати це вікно можливостей, щоб максимально реалізувати свої цілі. Але моє внутрішнє відчуття, що ключову свою військову наступальну операцію Росія буде реалізовувати всередині країни, в мізках українців, в кінці травня цього року під виглядом втрати легітимності нинішньої влади, - додав Юрій Сиротюк.

У Полтавському обласному ТЦК розповіли про російські ІПСО, які перешкоджають мобілізації

Він також висловив свою думку щодо критичної ситуації на фронті.

- Слухайте, ми пережили лютий 22-го року - це була втричі критичніша ситуація. І допомоги тоді не було, зброї не було. Ми пережили масований наступ росіян взимку 2022-го - на початку 2023-го року, який закінчився втратою міста Бахмут. Тому це не та точка, яку можна вважати найкритичнішою, - зазначив військовий.

Юрій Сиротюк зазначив, що треба зважати на певну психологічну втому.

- Війну такої інтенсивності ввести такий довгий період часу, практично без ротацій, дуже важко, тому ворог ще буде намагатися тиснути і на цю психологічну втому української армії. Але зараз ми розуміємо, що ситуація йде до стабілізації, після надання вогневих засобів, того, що відкладалося на чорний день… Тому не вважаю, що на фронті буде критична ситуація. Думаю, що критична ситуація може виникнути за лінією фронту, - резюмував захисник України.

Нагадаємо, у лютому 2024 року переважна більшість українців (69%) вважали, що Володимир Зеленський має працювати на посаді президента до кінця воєнного стану. Відповідне всеукраїнське опитування громадської думки провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) щодо того, чи потрібно проводити вибори президента у березні 2024 року.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 200
6 травня 2024 09:43

Відповідь по цьому питанню має давати Констітуційний суд, а не голова ЦВК. Суд має повноваження на це. І його рішення має юридичну силу в тому числі у міжнародних відносинах. Шо каже і думає голова ЦВК- то юридично бздюх у повітря.

 


7 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх