У Кременчуці реорганізували дитячу лікарню, бо вона не заробляє на свої потреби

4.08.2023, 19:30 Переглядів: 5 583 Коментарів: 1

 

Тепер як окремий заклад дитяча лікарня не існуватиме, її приєднають до ЛІЛ «Кременчуцька»

У Кременчуці реорганізували міську дитячу лікарню, бо вона не заробляє на свої потреби. Тепер як окремий заклад дитяча лікарня припинить своє існування, її приєднають до ЛІЛ «Кременчуцька». Таке рішення ухвалили депутати на засіданні сесії Кременчуцької міської ради 4 серпня.

У пояснювальній записці до рішення йдеться, що станом на 1 січня 2023 року у дитячій лікарні працювало 460 людей та було 470 ставок.

Основний фінансовий ресурс для утримання дитячої лікарні – це кошти державного бюджету, які надходять за медичне обслуговування дітей за укладеними договорами з Національною службою здоров'я України. Додатково до цього щороку виділяються кошти місцевого бюджету на зарплати медиків з нарахуваннями, на оплату енергоносіїв і комунальних послуг, виконання міських програм, а також на розвиток (капітальні видатки) медичного підприємства.

За 2022 рік лікарня заробила 60,9 млн гривень, серед яких 16,1 млн гривень – за пакетом №49 «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги». Але у 2023 році за програмою медичних гарантій не було передбачено забезпечення
лікарень України пакетами №49, які були підписані у 2022 році.

Разом з тим, видатки на зарплату з нарахуванням за 12 місяців 2022 року склали 53,3 млн гривень, що становить 87,5% від надходжень за договорами з НСЗУ. А також підприємство, відповідно договору з НСЗУ, повинно самостійно оплачувати харчування пацієнтів, закупляти медикаменти та перев'язувальні матеріали, проводити всі планові повірки медичного обладнання, закупляти пальне та інші витратні матеріали, оплачувати послуги з єдиної електронної медичної системи та інші поточні витрати.

Тож витрати лікарні ростуть непропорційно її доходам. У 2023 році провели зміни в організації виробництва і праці медзакладу:

  • по консультативно-діагностичному центру дитячої лікарні об'єднали чотири структурні підрозділи в один;
  • скоротили адміністративно-управлінський та господарчо-обслуговуючий персонал;
  • скоротили стоматологічну службу;
  • об'єднали стаціонарні відділення (ліжковий фонд лікарні 235 ліжок оптимізували до 190).

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №174 від 28.02.2023 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров'я», якою впровадив наступний етап медичної реформи. Постанова передбачає, що стаціонарна педіатрична допомога входить до кластерного закладу. Тому Кременчуцьку міську дитячу лікарню приєднають до кластерної лікарні, якою у Кременчуці є лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька»». Ця погодили департаментом охорони здоров'я Полтавської обласної військової адміністрації та Міністерство охорони здоров'я України.

Після реорганізації оптимізують адміністративно-господарський персонал та бухгалтерсько-економічну службу. А от організаційну структуру медичних підрозділів обіцяють залишити незмінною, скорочення медичних працівників не передбачається.

За даними пресслужби мерії Кременчука, медична допомога дітям надаватиметься в тому ж об’ємі, як і нині. Працюватиме консультативно-діагностичний центр з 8.00 до 18.00, де приймають дитячі вузькі спеціалісти та стаціонарні відділення.

Під час засідання сесії міський голова Віталій Малецький прокоментував:

— Ми маємо зараз черговий етап медичної реформи, створюються кластерні лікарні. І дитяча лікарня приєднується до лікарні «Кременчуцька», щоб ми відповідали всім вимогам, які будуть ставитися до цих лікарень (кластерних — ред.). Цей процес іде, він загальнодержавний. І ми робимо ці кроки одними з перших в країні для того, щоб відповідати вимогам Національної служби здоров'я України, щоб вона фінансувала лікарню у повній мірі, щоб ми отримували медичні послуги належної якості. Медичне містечко, яке там зараз, складатиметься з лікарні «Кременчуцька», ми уже приєднали лікарню відновного лікування, і зараз приєднується дитяча лікарня.

Нагадаємо, раніше до лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька» приєднали міський стоматологічний центр та центр відновного лікування (колишня водолікарня).

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

418
4 серпня 2023 21:44

А мерія заробляє на свої потреби, чи просто краде з міського бюджету (наших кишень)? 


16 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх