Третя індексація пенсій: кому в липні збільшать виплати та хто з пенсіонерів отримує по 100 тисяч грн

15.06.2023, 09:27 Переглядів: 8 743

 

Пенсія звичайних українців не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для людей непрацездатного віку, або 20 930 гривень

З 1 липня в Україні втретє за рік перерахують пенсії. Цього разу підвищення отримають колишні держслужбовці, представників органів місцевого самоврядування, журналісти, науковці та деякі інші категорії осіб, які вийшли на заслужений відпочинок за спеціальними законами.

Нагадаємо, що у березні пенсії підвищили майже 10,5 млн пенсіонерів на 19,7% (але не більше ніж на 1500 грн). З квітня пенсії перерахували пенсіонерам, які продовжують працювати – підвищенні виплати вони отримали у червні.

А у липні буде нова, так звана, індивідуальна індексація для деяких категорій людей літнього віку – пенсії їм також підвищать на 19,7%.

Зазначимо, що розмір пенсії кожного пенсіонера залежить від його страхового стажу та розміру заробітної плати, з якою проводиться відрахування до Пенсійного фонду. І пенсія звичайних українців, відповідно до законодавства, не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для людей непрацездатного віку. Наразі це 20 930 грн. У середньому ж, пенсійні виплати українців наразі становлять 5 144 грн.

Втім, у кожному правилі є свої виключення. В Україні є категорія пенсіонерів, які отримують щомісячно від ПФУ близько 100 тисяч грн.

До цієї категорії належать судді. Алгоритм призначення та нарахування пенсій для суддів зовсім інший, ніж для решти громадян. Досягши пенсійного віку, вони починають отримувати прижиттєве утримання. Верхня межа для пенсій суддів не встановлена. Отже, їхні пенсійні виплати значно перевищують обмеження на максимальну пенсію, що встановлені для пересічних українців.

Згідно зі звітом ПФУ, цьогоріч сума середнього довічного утримання суддів становить понад 97,7 тисячі грн щомісячно. Наразі в Україні нараховується 3639 колишніх суддів, які отримують такі великі виплати. Водночас загальна кількість пенсіонерів в Україні становить 10,69 млн осіб.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8321, який передбачає внесення змін до статті 27 Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо врегулювання пенсійного забезпечення суддів КСУ. Він передбачає зниження розміру щомісячного довічного утримання (пенсії) суддів КСУ. Наразі його розмір становить 50% від зарплати члена Конституційного Суду України, а це понад 150 тисяч грн. Пропонується його зменшити до 30%. Якщо цей законопроєкт буде ухвалено, то щомісячне довічне утримання (пенсії) судді КСУ становитиме близько 90 тисяч грн, що майже зрівняє їх пенсії з середніми розмірами щомісячного довічного утримання українських суддів (97,7 тисячі грн). Проте, за минулі пів року цей законопроєкт на розгляд Верховної Ради не виносився.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх