Що відомо про евакуацію з «Азовсталі»: українські військові просять застосувати extraction

13.05.2022, 15:36 Переглядів: 2 071

 

Головне про ситуацію навколо переговорів по евакуації захисників «Азовсталі»

Підготовка до евакуації військових із «Азовсталі» триває. Окупанти не хочуть йти на компроміс і відмовляються від процедури екстракції захисників Маріуполя. При цьому українська влада пропонує рф провести операцію з обміну полоненими та евакуювати із заводу насамперед поранених бійців. Про все, що наразі відомо про евакуацію з «Азовсталі» написала РБК-Україна.

Переговори про евакуацію

Україна за сприяння міжнародних організацій продовжує роботу з організації евакуації бійців із «Азовсталі».

11 травня російській стороні було запропоновано обміняти поранених українських військових на полонених військових рф. У четвер розпочався новий раунд переговорів за участю ООН та Червоного Хреста.

Як повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, планується провести спецоперацію у кілька етапів. На першому з них із заводу мають евакуювати тяжко поранених українських військових.

За результатами переговорів передбачається підписання документа із дорожньою картою евакуації. Посередником виступає Туреччина.

За словами президента Володимира Зеленського, над визволенням захисників Маріуполя крім Туреччини також працюють Ізраїль і Швейцарія.

Водночас бійці з «Азовсталі» закликають реалізувати процедуру extraction для їх евакуації.

Скільки військових можуть урятувати

Наразі Україна домовляється з рф про евакуацію 38 поранених бійців, які перебувають у лежачому стані.

За словами Ірини Верещук, переговори «дуже складні».

- Працюємо покроково. Обмінюємо 38 поранених, потім рухатимемося далі. Наразі немає переговорів про обмін 500 або 600 осіб, про що повідомляють деякі ЗМІ, - зазначила міністр.

Раніше військові з Маріуполя повідомили, що на території комбінату перебуває 600 бійців з пораненнями, але їхня кількість зростає через безперервний штурм.

Окупанти відмовилися від процедури extraction

росія не погодилася на екстракцію військових з «Азовсталі» і зажадала тільки їхньої капітуляції.

Зокрема, Туреччина на переговорах із Росією пропонувала евакуювати захисників Маріуполя на територію своєї країни, проте москва не погодилася з ініціативою Анкари. Міністр оборони рф шойгу заявив, що окупанти готові випустити цивільних, а військові мають здатися.

Прес-секретар кремля Дмитро Пєсков спростував можливість виведення поранених військових із «Азовсталі», посилаючись на слова президента рф путіна. За його заявою, йшлося про те, що цивільні можуть залишити територію заводу у напрямку на їхній вибір, а військові можуть вийти лише склавши зброю.

Що означає процедура extraction

Екстракшн - спеціальна тактична операція швидкого переміщення військових або цивільних з місця ведення бойових дій у безпечне місце із залученням третьої нейтральної сторони та міжнародної підтримки.

Подібну процедуру під назвою «Динамо» провели сили Союзників під час облоги Дюнкерка у роки Другої світової війни.

У червні 1940 року в ході битви за Францію рятувальні кораблі евакуювали морем англійських, французьких та бельгійських військових, які перебували в повному оточенні військ нацистської Німеччини.

На «Азовсталі» не залишилося цивільних

Мирні жителі, які ховалися на «Азовсталі» від обстрілів, змогли залишити територію заводу.

Заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар 12 травня заявив, що всі цивільні особи, які перебували з бійцями і про яких вони дбали, покинули завод.

Проте за словами голови Донецької ОВА Павла Кириленка, на заводі ще залишилось понад 100 цивільних.

При цьому обороняти територію металургійного комбінату в Маріуполі продовжують понад тисячу солдатів та офіцерів ЗСУ, Національної гвардії, Національної поліції, СБУ, Прикордонної служби та тероборони.

Кого вдалося евакуювати

Порятунок цивільних із «Азовсталі» був організований в кілька етапів. Дітей, жінок та літніх людей евакуювали до 8 травня.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за час проведення евакуації було виведено із заводу понад 300 людей.

До їх порятунку було залучено ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста. Цивільних вивозили автобусами до Запоріжжя. Загальна кількість евакуйованих з Маріуполя під час операції перевищила 600 людей.

- Окупанти бомблять захисників майже в режимі прямої трансляції. А світ продовжує спостерігати, обмежуючись здебільше співчуттям…. Лють. Просто Лють, — заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.


Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх