Наскільки безпечно розігрівати їжу в мікрохвильовці

5.01.2022, 07:07 Переглядів: 4 081 Коментарів: 4

 

У МОЗ пояснили, чи впливає електромагнітне випромінювання на організм людини та продукти, які ми розігріваємо у пічці

Значна частина людей користується мікрохвильовими печами, бо це швидко і зручно. Загалом це досить зручно, бо не потрібно зайвий раз готувати: можна просто розігріти їжу. Але в інформаційному просторі постійно з’являються повідомлення про шкідливість самих печей та нагрітих в них страв. Про те, наскільки такі тверждення вірні, розповіли у МОЗ.

Принцип дії мікрохвильовки досить простий: під час роботи приладу всередині утворюються радіохвилі (частота 2,450 ГГц), які приводять в рух молекули води/цукру/жиру, в результаті чого їжа нагрівається. 

Як і будь-який електроприлад, мікрохвильова піч має випромінювання мікрохвиль. За своєю суттю воно подібне до випромінювання від електричних лампочок або радіоприймача, тобто є абсолютно безпечним для життя та здоров'я. Більше того, від виходу мікрохвиль за межі приладу додатково захищає металевий короб всередині пічки та металева сітка на дверцятах. 

Можуть виникати питання стосовно безпечності продуктів харчування після розігрівання в мікрохвильовці. Наприклад, що нібито їжа після печі може бути радіоактивною. Але радіоактивне випромінювання та електромагнітне випромінювання — це дві різні речі.

Електромагнітні хвилі мікрохвильовки проходять через їжу наскрізь і потім гаснуть. Вони не накопичуються в продуктах, не залишають часточки на них та не руйнують структуру. Тому їжа після мікрохвильової печі не містить радіоактивних частинок.

Їжа, розігріта в мікрохвильовці, така ж безпечна, як і страви, приготовлені більш звичними методами: смаження, варіння, запікання. Різниці у харчовій цінності немає. Головна відмінність полягає в тому, що завдяки високій проникності мікрохвиль нагрівання страв пришвидшується. 

Водночас варто зазначити, що розігрівати їжу в пластикових контейнерах, які не призначені для використання у мікрохвильовках, все ж таки не потрібно — це може бути небезпечним. Не призначений для цього пластик при нагріванні виділяє токсичні речовини, які можуть потрапити у страви. Краще використовувати для розігріву в мікрохвильовій печі скляний або ж керамічний посуд.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

193
5 січня 2022 09:02

При работе микроволновки создаются радиоволны частотой 2,450 ГГц. Стандарт 5G работает в частотном диапазоне 2,5 - 3,7 ГГц. Чем не микроволновка.


2 5
249
5 січня 2022 09:34

Цитата: vsio nadoelo

При работе микроволновки создаются радиоволны частотой 2,450 ГГц. Стандарт 5G работает в частотном диапазоне 2,5 - 3,7 ГГц. Чем не микроволновка.

скажу страшное: WiFi и блютуз работает в этом же диапазоне. Да и ЖСМ тоже.


2 0
601
5 січня 2022 11:03

Цитата: vsio nadoelo

При работе микроволновки создаются радиоволны частотой 2,450 ГГц. Стандарт 5G работает в частотном диапазоне 2,5 - 3,7 ГГц. Чем не микроволновка.

аналогічно що сонце випромінює радиацію. Чим не паливо для атомної станції?



Мікрохвильова піч гріє "з середини", створюючи локальні нагріву високої температури, тому після нагріву треба почекати щоб температура була рівномірна по всьому продукту/рідині, бо може бути таке що суп/борщ наче і гарячий, але в ньому шматки льоду плавають.

Вирішили в мікрохвильовці зробити сосиски в тісті. Купили шарове тісто, замотали сосиску, поклали в піч і включили режим хвилі+тен, і на 7-8 хв. Вершок наче підрумянився. Давай їсти - а сосиска суха!


0 5
98
5 січня 2022 14:07

Всё зависит от мощности излучения. В микроволновке она очень маленькая.


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх