Чому у Кременчуці можуть скоротити частину вихователів й закрити групи у дитсадках

2.11.2021, 09:03 Переглядів: 4 639 Коментарів: 4

 

«Кременчуцький ТелеграфЪ» дізнавався у головного освітянина нашого міста, що означає «приведення у відповідність» освітніх закладів

На сайті департаменту освіти нашого міста для громадського обговорення розмістили проєкт стратегічної програми розвитку «Освіта Кременчука на 2022-2025 роки». І у ньому є наступні пункти:

  • приведення у відповідність до потреб здобувачів освіти мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням освітніх запитів жителів мікрорайонів міста;
  • приведення у відповідність мережі закладів дошкільної освіти з урахуванням освітніх потреб населення і демографічних прогнозів;
  • приведення у відповідність до потреб здобувачів освіти мережі закладів позашкільної освіти з урахуванням демографічних прогнозів.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» запитав у директора департаменту освіти Геннадія Москалика, що мається на увазі під «приведенням у відповідність» (раніше у програмі зазначалося «оптимізація», але потім слово замінили – ред.) та чи не планують у нашому місті закривати освітні заклади?

Він відповів, що у цьому навчальному році не поновили діяльність 15 груп у дитсадках Кременчука, бо туди ходить менше дітей:

- Поняття «дефіцит місць» у садочках вже немає, є поняття «зайві місця». 15 груп — це як у величезний садок або як у два середніх садочка не прийшли діти. А штат, як ви думаєте, менше повинен бути? Чи ми повинні державні гроші витрачати на вітер?

Геннадій Москалик повідомив, що станом на 1 жовтня у кременчуцьких дитсадках є 487 вільних місць. Відповідно якщо немає дітей, то і співробітників утримувати не будуть:

- Якщо треба додаткові класи чи групи, ми будемо відкривати. Немає дітей – будемо закривати. Це не скорочення, а приведення до потреб, оптимальність. Без місць ніхто з дітей не буде — ні в садочках, ні в школах, гарантую вам.

Ми поцікавилися: якщо у дитсадках не відкрилися 15 груп, чи можливе скорочення вихователів?

- Зараз не відкрилося 15, але ми ж не проводили скорочення. Так, фонду (заробітної плати — ред.) менше через це, але вихователі, якщо хтось на лікарняному, йдуть на заміну, десь, може, за власний рахунок взяли. Звичайно, на наступний рік це все буде вирівняно – кількість дітей і працівників стане відповідною до потреб. Життя таке. Як немає дітей, буде скорочення, буде більше дітей, будемо нових людей набирати, відкривати групи. В ідеалі ми цих людей, якщо вони бажають, переводимо туди, де відкриваються групи, де є нові посади. Хтось іде на пенсію чи в декрет, ми намагаємося цих людей не на вулицю відправити, а перевести на ці посади.

Головний освітянин додав, що протягом останніх років зменшилася народжуваність, а отже, за прогнозами, у наступному році може не відкритися ще 15 груп. Йде тенденція до зменшення кількості дітей, тож ніхто не триматиме вихователів і нянь, якщо дошкільнят у групі немає.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: anhor.uz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

1 457
2 листопада 2021 09:19

правильно все закрыть,всех уволить. Все за кордон-тут никто никому не нужен.


38 1
1 031
2 листопада 2021 09:42

Пользоваться локдауном и таким образом отключать школы от отопления им мало !??

Свой штат на верхушке сократите.


51 0
45
2 листопада 2021 09:52

А может все таки проблема в том, что садики в отличии от школ финансируются с местного бюджета который уже раздеребанили по карманам (Москалик говорил что уже не хватает 7,5 млн. грн. на зарплаты воспитателей), а не с государственного. Перед этим читал статью про девочку которую убило деревом, так там наоборот пишут что воспитателей нет (как и денег на их зарплаты) и дети чутли не сами гуляют.   


36 1
1 457
2 листопада 2021 11:37

Цитата: Sleash
а не с государственного.

"Большинство опрошенных (55,9%) отметили, что за последние два года материальное положение их семьи ухудшилось; треть респондентов (35,3%) ответили, что оно не изменилось и 7,5% считают, что оно улучшилось", - говорится в исследовании."Большинство респондентов (52,0%) считают, что большую ответственность за отопительный сезон несут центральные власти, и они из государственного бюджета должны покрыть дополнительные расходы на отопление школ, больниц, детских садов. 17,5% опрошенных возлагают большую ответственность на местное самоуправление и считают, что дополнительные расходы на отопление должны быть компенсированы из бюджетов местных громад. Четверть опрошенных (24,6%) ответили, что им безразлично, кто будет компенсировать расходы, центральные власти или местные, главное, чтобы в школах, больницах и садах были теплые батареи", - говорится в исследовании.


3 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх