Через 4 роки нагорода знайшла свого героя: як військові «привітали» сепарів з 23 лютого

19.05.2020, 10:29 Переглядів: 5 705 Коментарів: 3

Лейтенант із Кременчука Антон Заєць нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

Зосереджений погляд, вміння ефективно розставляти пріоритети та ставити завдання - саме з таким молодим командиром Антоном Зайцем «ТелеграфЪ» познайомився у 2016 році в районі Зайцевого Донецької області.



Анексія Криму та окупація Донбасу... саме російсько-українська війна стала перевіркою на гідність та вірність своїй державі, на силу людського духу, волю до життя та командирських якостей.


У 26 років Антон Заєць (на псевдо «Чехов»), будучи командиром 1 роти 17 батальйону, разом із побратимами взяв надважливу висоту в районі Зайцевого. «Чехов» під селищем Жованка допоміг вогневою підтримкою, коли 23 лютого 2016 року 17 батальйон за десять восьму вечора розпочав бій за висоту з лівого флангу батальйону, плавно переносячи його на правий. У цю ніч сепаратисти втратили опорний пункт на висоті.


 


Сьогодні Антон Заєць облаштувався в цивільному житті й навіть на нагородження орденом взяв лише бойовий кітель. У світлиці Кременчуцького військкомату в колі бойових друзів його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.


Без втрат забрали опорний пункт сепаратистів


Екскомандир 17 батальйону полковник Олександр Щербина згадує, що за підтримки Антона Зайця багато наших хлопців отримали нагороди.


- Під керівництвом «Чехова» були успішно відбиті атаки сепарів в районі Зайцевого. Завдяки його діям у сепаратистів вдалося відбити опорний пункт біля школи. Завоювали трофеї: російська зброя, аптечки, пайки, боєприпаси, вогнемети «шмєль» російського виробництва, міни різних видів, від протипіхотних до протитанкових, - сказав командир.



Олександр Щербина згадує, що у лютому 2016 року до них надійшли дані розвідки, що 23 лютого українських військових планують привітати з їхнім святом - «Днём защитника отечества».


- О 20.30 вони планували нас «привітати», але ми спрацювали на випередження. Спочатку спрацювала третя рота, потім друга рота, а згодом спрацювала рота Антона. В результаті вийшло, що ми з 23 на 24 лютого вибили їх з опорного пункту. Ми тоді забрали без втрат опорний пункт сепаратистів. На висоті дуже добре видно Горлівку, окуповану частину Зайцевого. Саме з цієї висоти вони нам не давали спокою й стріляли з висококаліберного кулемета. О 4 ранку нам вдалося вибити їх, і ми швидко завезли наш опорний пункт. Якщо ходи сполучень були спрямовані на наші позиції, то ми швидко перекопали в інший бік. Відтоді висотка під нашим контролем, - розповів Олександр Щербина.




«Зайшли красиво, здвинули добряче й дали прочухана»


У жовтні 2014 року підрозділ увійшов у зону бойових дій і вийшов 1 квітня 2016. Саме рота «Чехова» залишалася прикривати позиції підрозділу під час ротацій. У підрозділі Антона Зайця трималася дисципліна серед військових і запроваджували всі ноу-хау, наприклад безпілотники.


 


На час мобілізації Антон Заєць мав звання офіцера запасу Збройних Сил України, пройшов збори й потрапив до 17 батальйону. Перший бій Антона відбувся у Майорську в середині березня 2015 року.


 


- У поселенні Жованка ми стояли внизу, а вгорі знаходилися позиції ворога. Співпрацюючи з розвідкою, ми дізналися про наміри сепаратистів. Зайшли красиво, здвинули добряче й дали прочухана. Це була найцікавіша операція, яка запам'яталася найбільше, - поділився боєць Антон Заєць.


 

Фото: Артем Коваленко, архів Антона Зайця
Автор: Альона Душенко Фото: Артем Коваленко, архів Антона Зайця
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 164
19 травня 2020 10:53

Слава українському воїну!


38 16
0
19 травня 2020 12:32

Чех, поздравляю!!!


18 11
0
19 травня 2020 18:12

И ТУТ сепары есть .вот такое гав.о которое ставит палец в низ .чемодан вокзал рашка


11 9

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх