Пенсіонер виграв апеляційний суд по субсидії у мера Кременчука Малецького

9.11.2018, 14:24 Переглядів: 4 429

Суд залишив в силі рішення Автозаводського районного суду, який зобов’язав донарахувати Володимиру Бодакві та його родині субсидію, частини якої його позбавило незаконне розпорядження міського голови

Кременчуцький пенсіонер Володимир Бодаква виграв апеляційний суд у мера Віталія Малецького. Він відстояв субсидію на повний місяць (квітень 2017 року) для своєї родини, якої позбувся завдяки недбалому складанню документів чиновниками виконкому Кременчуцької міськради: мером Віталієм Малецьким та його першим заступником Володимиром Пелипенком.




Так, Харківський апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції – Автозаводського районного суду. Вимоги пенсіонера повністю задоволені:

  • визнане протиправним і скасоване розпорядження міського голови Віталія Малецького про закінчення опалювального сезону 2016-2017 років;
  • визнані протиправними дії управління соцзахисту Автозаводського району щодо нарахування субсидії за 2 дня в квітні; УСЗН суд зобов’язав донарахути субсидію позивачеві за повний місяць (квітень 2017 року);
  • суд постановив стягнути судовий збір з Кременчуцької міськради і з управління соцзахисту Автозаводського району.


Головний аргумент позивача у суді – мер Кременчука Віталій Малецький перевищив свої повноваження, ухваливши одноосібно розпорядження про початок та кінець опалювального сезону, адже ці питання належать до повноважень виконавчого комітету. Так передбачає Закон «Про місцеве самоврядування в Україні».


У апеляції сторона відповідача зазначала, що міський голова належить до виконавчого органу ради, а відтак мав право ухвалювати розпорядження про початок та кінець опалювального сезону. Відтак апеляційний суд не погодився з такими аргументами.

Як і суд першої інстанції, апеляційний суд дійшов висновку, що законодавством не передбачено повноважень міського голови ухвалювати рішення про закінчення опалювального сезону.


«Отже, судом першої інстанції зроблений правильний висновок, що відповідач, як міський голова перебрав на себе не властиві йому за законом повноваження виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, прийнявши спірне розпорядження про закінчення опалювального періоду в м. Кременчуці», – сказано в рішенні апеляційного суду.


Віра Бодаква, дружина позивача, каже, що насправді переживала за долю рішення в апеляції: раптом суд стане на бік міського голови, а їм як позивачам доведеться ще й платити судові витрати? Та цього не сталося. Але й гроші, тобто невиплачену субсидію, УСЗН ще не нарахувало, хоча рішення набуло чинності 29 жовтня – з моменту проголошення.


На постанову апеляційного суду може бути подана касаційна скарга протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення. Але касаційна скарга не зупиняє рішення апеляційного суду – тобто вже зараз гроші родині пенсіонерів мають  повернути.


Цікаво, що, оскаржуючи рішення Автозаводського райсуду та обстоюючи право міського голови розпочинати опалювальний сезон розпорядженням, тим не менш, мер Віталій Малецький припинив таку практику. І в 2018 році рішення про початок опалювального сезону вже ухвалював виконком.


Нагадаємо, навесні у 2017 році мерія то припиняла, то відновлювала опалювальний сезон. При цьому в результаті цих розпоряджень передбачили відшкодування субсидій лише мешканцям багатоповерхівок. Тобто від незаконних розпоряджень міського голови про початок та кінець опалювального сезону постраждали фактично всі отримувачі субсидій у приватному секторі Кременчука. Мерія просто дискримінувала цих людей за місцем проживання. Але до суду, на жаль, пішли лише двоє мешканців Ревівки – пан Бодаква та пан Кохно.



Багато хто не вірить, що можна дієво боротися з незаконними рішеннями мерії. А дарма.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх