Хлопці 15-18 років з Кременчука ошукували переселенців через месенджери та на OLX

13.05.2022, 10:15 Переглядів: 3 238

 

Шахраям загрожує від 3 до 8 років ув’язнення

Зловмисники з Кременчука 15-18 років через створені у популярних мобільних месенджерах фіктивні групи поширювали оголошення про оренду квартир або допомогу в організації трансферу до західних регіонів України для вимушених переселенців. Про це інформує відділ протидії кіберзлочинам Полтавської області та Слідче управління ГУНП. Вони оприлюднювали в Telegram-каналі та на платформі OLX оголошення про надання в оренду квартир у Львівській та сусідніх областях, використовуючи фотографії чужих осель з інтернету.

Під час телефонних розмов нечесні на руку ділки розповідали людям про наявність інших клієнтів та переконували якнайшвидше забронювати житло і переказати кошти на банківську картку. Однак після надходження передоплат на картрахунки припиняли зв'язок з клієнтами – телефонні номери абонентів блокували. Серед ошуканих, які шукали захист від війни на Полтавщині, зокрема, були жінки з дітьми.

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Полтавщини спільно зі Слідчим управлінням обласної поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури.

На даний час вирішується питання щодо повідомлення шахраям про підозри, а також збирають та досліджують докази причетності до злочинів інших осіб.

Під час обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, сім-картки різних операторів зв’язку та інші речові докази.

За попередніми даними, кременчужани ошукали більше 10 жителів інших регіонів (за словами одного з хлопців, жертв було від 30 до 50). Правоохоронці працюють над тим, щоб встановити усіх, хто став жертвами інтернет-шахраїв, та суму завданих збитків.

За викритими фактами Слідче управління обласної поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури, веде розслідування за частиною 3 статті 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. Санкція кримінальної норми передбачає від 3 до 8 років ув’язнення.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: Нацполіція Полтавщини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх