«Гості на весілля» та «друзі на годину»: у скільки обійдуться кременчужанам псевдородичі та для чого вони існують

21.03.2024, 10:32 Переглядів: 3 718

Зіграють роль дружки нареченої за 100 грн на годину та послухають про ваше нелегке життя за 500-1000 грн — незвичайні послуги, які з’являються на сайтах оголошень

Нещодавно до редакції прилетів скрин оголошення з фото молодих дівчат. Вони пропонували ну дуже дивну послугу — побути гостями на вашому весіллі, пройти на похорони чи будь-яке застілля. Звичайно, за гроші. Ми вирішили поцікавитись, що воно таке. І зіткнулись з тим, що окрім гостів на будь-які свята можна замовити собі друзів, що за гроші з вами поспілкуються, погуляють, підуть на каву та в кіно. Що то за тренд, з яких причин можуть знадобитись такі послуги й скільки вони коштують?

Гуляють на похоронах та весіллях

«Ми — відмінна компанія для будь-якого заходу — хоч поминки, хоч застілля на честь Великодня. Ми веселі та позитивні, можемо зробити ваш вечір яскравішим, але будь-якої миті вміємо стати серйозними обговорюючи політику чи науку. Багато не їмо, тільки п'ємо», — таке обіцяли дві молоді дівчинки в оголошенні.

Зв’язується із дівчатами, запитати, це не жарт. За нашою легендою, нареченій потрібна «група підтримки» — дружка на свято, бо подружки усі пороз'їжджалися за кордон і нема кого запросити на церемонію. А до більш далеких знайомих звертатися ніяково. Дівчата з оголошення вже готові пакувати валізи та їхати гуляти на весілля до Кременчука.

— Ми знаходимося в Києві, Лівий берег. Бували на багатьох святах, де бракувало людей: дні народження, корпоративи, навіть були присутні на святах замість деяких батьків. А взагалі, все по бажанню людей, ми можемо бути і як тихі родичі, так і брати активну участь в конкурсах та інших заходах. Знайомство проходить за пару днів до заходу. Працюємо вже понад три роки, — розповідає дівчина.

Одна дружка обійдеться по 100 грн на годину, а от на двох дівчат одразу знижка вже 170 грн за двох. Ну і витрати на дорогу, звісно,  нашим коштом.

На фото — зовсім молоді дівчата (реальність знімків під сумнівом), як вони могли бути на весіллі за батьків, то велика загадка. На питання про вік дівчата вирішують промовчати.

Інші «працівниці весіль», які запостили аналогічне оголошення, запрохали трохи вищу суму, але і їхати були готові аж з заходу України. За двох дівчат на все свято — 2000 грн. Ну, і плюс дорога до Кременчука.

 

— Хороший досвід, можемо поїхати в інші міста, були на різних заходах, можемо вільно спілкуватися з вашими рідними на теми, які вам цікаві.

Дешевше за все за послугу «гості на свято» хотіли молоді хлопці (тут ми вже змінили легенду з дружки для нареченої й шукали просто родичів на свято). Вони пропонували свої послуги утрьох.

— Враховуючи, що нас троє осіб, то 1500 грн — по 500 кожному.

Свій вік жоден із претендентів погуляти на весіллі за гроші не назвав — на фото потенційні «гості» виглядають як школярі чи студенти, тож зіграти старших родичів не зможуть.

«Є вільні вуха на годину»

 

Якщо чоловіком на годину вже нікого давно не здивуєш — так можна найняти людину, що допоможе із дрібними роботами по господарству, то «друг на годину» зустрічався ще не кожному. Платіть гроші й вас вислухають, порадять, підставлять «жилетку», а якщо проживаєте в одному місті — складуть компанію під час прогулянки.

«Вам нема з ким поговорити, просто сумно і самотньо? Є вільні вуха на годину без засудження та з розумінням. За можливості спробую підняти Вам настрій. Конфіденційність гарантую».
«Позитивна людина, що розуміє, з високим рівнем емпатії. Вмію слухати та підтримувати цікаву бесіду, практично на будь-яку тему. Нічого не нав’язую, ні кого не засуджую та люблю людей. Про що можна говорити — кохання, біль, депресія, батьки, самотність, гумор… Пережила складне розлучення, зраду та смерть коханої людини. Знайшла сили жити й далі радіти життю».

Такі оголошення зустрічаються на сайтах об’яв. І мають доволі високі перегляди — на одному оголошенні понад 3 тис.

45-річна Олена, яка надає послуги «на годину» серед причин, через які люди до неї звертаються називає відсутність друзів, кризу середнього віку, нелюбов до себе, апатію, втому, апатію, агресію з боку оточуючих.

На сайтах на кшталт OLX чи «Кабанчик» можна знайти десятки оголошень від людей, які пропонують свої послуги за гроші. Також є ті, хто окрім віртуального спілкування пропонує реальне — екскурсії, супровід по магазинах, прогулянки парком у своєму місті. Майже всі дівчата додають, що не надають інтимні послуги, не показують себе у білизні чи без неї.

Вартість послуг різниться. Хтось не проти послухати співрозмовника навіть за 50 грн на годину. Але є «друзі» з погодинною оплатою, що пропонують поспілкуватися телефоном за 250-500 грн, а розмова по відео коштуватиме 300-1000 грн. Просто чат в месенджерах — 150-300 грн. Інколи цінник встановлюють залежно від задач: просто вислухати, мотивувати на досягнення цілі — 500 грн/за годину. А якщо ще й розібрати ситуацію, допомогти знайти вихід — від 1000 грн за годину. Одна дуже красива дівчина з дуже пухкими губами пропонує допомогти з порнозалежністю за 400-600 грн на годину. А ще з фінансами, зайвою вагою, проблемами у взаєминах з протилежною статтю. Любитель геймінгу, філософії та аніме за свої послуги пропонує 400 грн, при чому є пробні 20 хвилин, коли можна не платити, якщо не сподобалось.

— Я не профі у цій справі, — чесно зізнається Олексій. — Це для мене авантюра, я завжди хотів спробувати щось подібне, хоч би пару разів, але все відкладав. Ось, вирішив спробувати. Навіщо я це роблю? У мене в житті були люди, які вміли посвячувати собі у розмові повністю мені. Це дуже і дуже приємно. Тому я хочу спробувати дати такий самий досвід іншим людям, які його не мають.

Мода на оренду людей пішла з Японії: там ще у двохтисячних роках почали пропонувати послуги «друга на годину». Зараз цей бізнес настільки розвинений, що Вам не лише можуть орендувати співрозмовника, а й «підставного родича». Наприклад, телеведучій Дмитро Комаров під час своєї мандрівки Японією орендував дружину та доньку на день. В інших країнах з’явилися аналогічні сайти, наприклад, Rent a Local Friend, Rent a Gent, Rentafriend. Українці ними також користуються. На одному з цих сайтів ми знайшли 58-річного айтішника з Полтави, що пропонує поспілкуватися за гроші.

«Я людина, яка живе в Європі, в Україні. Я працюю в ІТ-компанії, мені 58 років, маю дружину та дорослих сина та дочку. У мене є вільний час і я хочу покращити свою англійську, дізнатися чиюсь історію життя і зрозуміти, що цікаво людині, і заробити гроші — це теж важливо для мене :) Я готовий поговорити з людиною віч-на-віч через відео або телефоном», — зазначив Ігор у презентації.

На сайтах для іноземців київські чи львівські «друзі», що розмовляють англійською, ставлять оплату у 25-40 доларів за годину спілкування. Пропонують і не лише віртуальні зустрічі, але й прогулянки разом, послуги екскурсовода містом.

«Частіше за все спрацьовує стереотип — психолог дорівнює «в мене є проблема»

Багато хто в об’явах зазначає, що цікавиться психологією, або навіть працює у цьому напрямку. Проте переважно це не професійні психологи. Чому люди йдуть зі своїми проблемами до незнайомих людей, які не є психологами й ладні платити їм гроші, аби розповісти про своє життя?

— Частіше за все спрацьовує стереотип — психолог дорівнює «в мене є проблема», — ділиться з нами практичний психолог Лілея Таран. — Або психолог — це лікар і до нього соромно звертатись. До того ж послуги психолога, як будь-якого спеціаліста, можуть коштувати набагато дорожче ніж «друг на годину».

Відвідування психолога дуже рідко закінчується одним сеансом, тим паче якщо проблема психологічного стану прихована і потребує більш детальної роботи.

— Психолог — не друг. Це спеціаліст, який не дає готових рішень у складних ситуаціях, він допомагає зрозуміти, в якому напрямку працювати над собою, стосунками з оточуючими, в той час, як «друг на годину» не несе відповідальності за поради, які дає, не знає Вас і більше з Вами ніколи не зустрінеться, — каже Лілея.

Як правило, такі люди розуміють, для чого саме їх покликали, і підлаштовуються під настрій співрозмовника. Це дає можливість сказати саме те, що від нього хочуть почути. Іноді досить просто підтримати людину чи полегшити психоемоційний стан на якийсь час.

— Наприклад, якщо в людини проблеми з вагою, які психологічно на неї впливають, психолог буде розмотувати «клубок проблем» саме з професійного погляду. «Друг на годину» може дати побутову пораду: сісти на дієту, порадити фітнес тренера, чарівну пігулку, чи просто сказати, що Ви прекрасно виглядаєте. Все залежить від того, чого саме бажає людина в конкретній ситуації, — пояснює психологиня.

Цього може бути достатньо, якщо все, чого людина хотіла — розвага та підтримка.

— Інколи послуги психолога просто не потрібні: наприклад, людина просто хоче сходити в кіно, чи поговорити про серіал, футбол, просто попити каву, поспілкуватись та підняти собі настрій. Тож порівнювати послуги психолога з «другом на годину» в площині що краще досить важко. Адже це зовсім різні напрямки спілкування і кожен обирає, що йому потрібніше і цікавіше в конкретній життєвій ситуації.

Нагадаємо, «Кременчуцький ТелеграфЪ» опублікував перелік контактів фахівців, до який Ви можете звернутися по безкоштовну психологічну допомогу. Також, «Кременчуцький ТелеграфЪ» продовжує публікувати цикл матеріалів з психологами, які відповідають на питання наших читачів. Свої питання можете надіслати нам у соціальних мережах. Ми переадресуємо їх фахівцю, відповіді зберемо у новий матеріал.

Автор: Олена ЯРЕМКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх