«Усе життя присвятив медицині». У Кременчуці попрощалися з лікарем Феодосієм Провізіоном

19.03.2024, 14:34 Переглядів: 1 853

 

«Усе життя присвятив медицині, охороні здоров’я», — Ірина Федько

19 березня у Кременчуці попрощалися з лікарем та почесним громадянином міста Феодосієм Провізіоном. Він був відомий, як багаторічний очільник Кременчуцької дитячої лікарні та педіатр, який дав старт розвитку цієї медичної галузі в місті. 

Феодосій Провізіон був великою людиною для міста, говорить ексголовний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов.

 

— 24 січня ми ще балакали телефоном. Я йому побажав міцного здоров’я, щоб до 100 років прожити. А він мені пообіцяв і каже: «Крепись», це його улюблене слово, — каже Акімов.

За словами лікарки Ірини Федько, окрім медицини, Провізіон також брав активну участь у політичному житті міста — був депутатом міської ради 13 разів. 

 

— Така людина, яка працювала. Усе життя присвятив медицині, охороні здоров’я. Феодосій Харитонович був своєрідною особистістю, користувався великою пошаною, його всі знали, багато знали і деякі його вислови стали крилатими. І щоб не трапилось…«Крепись» — це була його коронна фраза, — говорить Ірина Федько.

Жінка додає, що вже на пенсії педіатр писав свої книжки — «писав спомини свої, писав профілактичну медицину, дитячу медицину». Надруковано вже 5 книг.

Історик та краєзнавець Євген Бергер каже, що «шлях Феодосія Провізіона був тернистим»

 

— Прийняв дитячу лікарню у занедбаному стані на вулиці Полковника Гегечкорі (колишня назва: вул. 1905 року - ред.), добився, щоб лікарня була на вулиці Сердюка. Він не зміг заспокоїтись, дитяча лікарня була зразком для медицини України і не тільки для медицини, — розповідає Бергер.

Директор Кременчуцького обласного клінічного шпиталю для ветеранів війни Микола Литвиненко каже, що Феодосію Провізіону вдалося з гуртожитка зробити лікувальний заклад, «дитячу лікарню, великою, куди ходили діточки, ціле покоління».

Біографія педіатра Феодосія Провізіона: коротко

Народився Феодосій Харитонович Провізіон 24 січня 1928 року у селі Оболонь Оболонського району Полтавської області. У 1940 році разом з родиною переїхав до села Сидорівка Зав’яловського району Алтайського краю. У Сидорівці він працював у тракторній бригаді обліковцем-заправником. 

У 1948 році Провізіона призвали на військову службу в армію, має фах фотообладнання літаків.

Навчався у Харківському державному медичному інституті на педіатричному факультеті. У 1964 році після закінчення інституту Провізіон отримав призначення до Кременчука. З 1 серпня 1964 року розпочав працювати дільничним лікарем-педіатром. Невдовзі, 16 жовтня 1965 року, Феодосій Провізіон обійняв посаду головного лікаря Кременчуцької міської дитячої лікарні, яка знаходилася на той час на вулиці 1905 року. 

31 грудня 1966 року дитяча лікарня «переселилася» у нове приміщення на вулиці Ігоря Сердюка у гуртожиток за наполяганням Феодосія Провізіона. Вже у 1971 році стартувало будівництво нової дитячої лікарні, які тривали до 1975 року. Це був третій в Україні подібний комплекс. 

У дитячій лікарні під керівництвом Феодосія Провізіона щорічно впроваджувалися до 15 нових досягнень медицини. Деяких методів лікування не було ще в жодному медичному закладі.

 

Феодосій Харитонович нагороджений орденом «Знак пошани» (1986 рік), медалями «Ветеран праці» (1988 рік), «За звитяжну працю» (1970 рік). З 1975 року мав вищу атестаційну категорію з організації охорони здоров’я. У 1995 році чоловіку надали звання «Заслужений лікар України», а 30 грудня 1997 року рішенням XXVII сесії Кременчуцької міськради — звання «Почесний громадянин Кременчука». 

Кременчуцьку міську дитячу лікарню він очолював до 2003 року.

Феодосія Провізіона 34 роки поспіль, з 1967 року, обирали депутатом Кременчуцької міської ради. Протягом цього періоду він очолював постійні депутатські комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я.

Більш детально про життя лікаря Провізіона читайте у матеріалі ТЪ за цим посиланням

Фото: Кирило Воронцов
Автор: Вероніка Білодід Фото: Кирило Воронцов Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх