«Це було дуже просто», — ветеран війни отримав грант від держави та відкрив бізнес у Кременчуці

12.02.2024, 08:03 Переглядів: 2 296

 

Колишній військовий, який має 2-гу групу інвалідності, у 56 років відкрив за державний кошт свою справу — шиномонтажну майстерню

Стати підприємцем та відкрити власну справу для ветеранів війни, або їх подружжя, не маючи початкового капіталу цілком реально і, як виявляється, доволі просто. Потрібні лише ідея, бажання та трохи активності.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» познайомився з колишнім військовим, ветераном війни, який має 2-гу групу інвалідності внаслідок війни, Дмитром Брильовим, який у 56 років відкрив свою справу — шиномонтажну майстерню.

Капітан запасу Дмитро Брильов закінчив Київське суворовське училище, Рязанське вище повітряно-десантне військове училище, проходив військову службу у десантно-штурмових бригадах на Прикарпатті та Закавказзі, а у 1990 році перевівся до 23-ої аеромобільної бригади, яка дислокувалася у Кременчуці. У 1993 році він звільнився з військової служби з посади командира окремої розвідувально-десантної роти. Працював у різних організаціях та навчальних закладах, але ніколи не займався та навіть не думав зайнятися бізнесом. А пів року тому вирішив спробувати, почувши про державну програму грантів для відкриття бізнесу. І йому все вдалося.

  

Від подачі заявки до отримання коштів — два місяці

У серпні 2023 року Дмитро Брильов через застосунок «Дія» подав заявку, отримавши відповідь, склав бізнес-план, з чим йому допомогли в Кременчуцькому міськрайонному центрі зайнятості, захистив його онлайн, зареєструвався фізичною особою-підприємцем (ФОП) та отримав кошти на банківський рахунок. У грудні він придбав за ці кошти обладнання для шиномонтажної майстерні, яке фірма-постачальник змонтувала та налагодила в його гаражі в кооперативі «Автолюбитель-14».

Дмитро Брильов вирішив назвати свою майстерню «Шиномонтаж-ВЕТЕРАН».

Вона почне працювати наприкінці лютого, і у прайсі її послуг передбачені знижки для ветеранів війни: 10% — для учасників бойових дій та 15% — для осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Ветеран-підприємець навіть відкрив інтернет-сторінку майстерні та створив акаунти у соцмережах для електронного запису за телефоном майстерні 0960821545.

За словами Дмитра Брильова, «все це було дуже просто», майже усе він оформлював через «Дію» в смартфоні, а ФОПом став «не встаючи з дивану». Довелося лише пару разів сходити до банку та центру зайнятості. І, навіть, обладнання за грантівські кошти йому доставила київська фірма з великими знижками та безоплатно додала розхідні матеріали для початку роботи.

— Розкажіть, як виникла ідея зайнятися власним бізнесом?

Минулого року я звільнився з Кременчуцького льотного коледжу і переді мною стало питання — що робити далі? По телебаченню побачив, що є такі грантові програми, які надають можливість громадянам України розпочати власну справу. Я заглянув в «Дію» та побачив, що з лютого 2023 року з’явилася програма саме для ветеранів війни та членів їхніх родин. Мене це зацікавило й вирішив спробувати.

Спочатку пішов до центру зайнятості — вони мені все детально розповіли, показали наочно, як ця схема працює. І я вирішив, що раз я інженер, то можу спробувати себе в якійсь власній справі, пов’язаній з моєю освітою. Перше, що спало на думку — це шиномонтаж, тому що в нашому місті є багато автівок, їх кількість постійно зростає, а під час війни зросла й кількість транзитних автомобілів. У мене був гараж, який знаходиться поблизу автотраси… І я вирішив спробувати відкрити шиномонтажну майстерню для надання всього комплексу шиномонтажних послуг, починаючи від заміни автогуми до усіх видів її ремонту.

— Скільки часу Ви витратили на те, щоб отримати цей грант? І чи великі зусилля були на це витрачені?

Зараз у вік цифрової трансформації це все робиться дуже просто. Після того, як я подав заявку на грант через «Дію» пройшло два тижні і прийшла відповідь в «Дії» про те, що заявка прийнята і я можу взяти участь у конкурсі на отримання гранту. Потім вони порекомендували мені написати бізнес-план та відправити його через «Дію». Відправив, пройшло ще десь два тижні й мене повідомили, що бізнес-план розглянутий та призначили час для співбесіди в онлайн-режимі. Мене викликали до Центру зайнятості й там через їх комп’ютер та програму Zoom я пройшов співбесіду з комісією Полтавського обласного центру зайнятості. І за 10 днів отримав через «Дію» відповідь, що відповідаю усім вимогам для отримання гранту, можу отримати кошти й тому мені потрібно зареєструвати ФОП (фізична особа-підприємець). Далі відкрив у банку розрахунковий рахунок і отримав на нього кошти. І так «лежачі на дивані» за пів години я став фізичною особою-підприємцем. А на все — від подачі заявки до отримання грошей пройшло близько 1,5 місяця.

— Коли плануєте розпочати роботу?

Майстерня вже повністю готова до роботи. Наприкінці лютого ми плануємо відкриватися та надавати усі шиномонтажні послуги.

— Ви працюватимете самі чи наймете працівника?

На вимогу грантової програми я мушу найняти одного працівника. Цим працівником на початку роботи буде мій син. Він пройшов навчання в сучасній майстерні у Києві, де отримав практичні навички. Він буде майстром, а я його помічником — буду вести усю бухгалтерію та допомагати йому в роботі. Надалі планую прийняти на роботу ще одного працівника. І дуже хотілося б, щоб це був ветеран війни або інвалід війни, якщо він фізично зможе працювати в нашій майстерні.

— Яка сума гранту та чи треба буде його повертати державі?

Максимальна сума цього гранту — 250 тисяч, які можна отримати не вкладаючи у справу власних коштів. Якщо хтось хоче отримати більше коштів, то потрібно вкласти у справу певну частину власних коштів. Я взяв 245 тисяч гривень — це та сума, яку розрахував у своєму бізнес-плані. Цієї суми мені було достатньо для того, щоб закупити усе це обладнання.

Цей грант фактично безповоротній, але є вимога — я повинен працювати три роки абсолютно прозоро. І повинен буду сплачувати податки, як ФОП та податки на зарплату найманих працівників. І от ці податки підуть на погашення суми гранту. За три роки, згідно з моїм бізнес-планом, я повинен податками віддати державі ці гроші. Тобто, кошти гранту я не повертаю, а тільки сплачую усі податки.

Автоматичний шиномонтажний верстат
Автоматичний шиномонтажний верстат

Цією програмою скористалося вже 6 кременчужан

Як пояснила консультантка Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості Анна Слободянюк, на сьогодні в Україні діє дві урядові програми мікрогрантів: «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подружжя на створення або розвиток бізнесу».

Скористатися другою програмою можуть лише учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени їх подружжя — чоловік, або дружина.

Програми схожі, але та що для ветеранів передбачає більш пільгові умови щодо кількості працевлаштованих осіб після отримання грантових коштів. Так, при отриманні гранту до 250 тис. грн потрібно працевлаштувати лише одну особу (за програмою «Власна справа» — 2 особи), а при отриманні гранту до 500 тис. грн — дві особи. Ці гранти ветерани можуть отримати без вкладання у справу власних коштів. Для отримання гранту в 1 млн грн потрібно бути зареєстрованим ФОПом щонайменше 36 місяців, вкласти у справу від 30% власних коштів та працевлаштувати щонайменше 4 особи.

За даними Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості цією програмою вже скористалися 6 ветеранів війни та членів їх родин. Програма діє до кінця 2024 року, обмежень на неї немає, тож отримати грант та відкрити власну справу ветерани війни та члени їх подружжя ще можуть.

Як це зробити детально роз’яснюється на сайті Державного центру зайнятості.

— Якщо є ідея для бізнесу, то треба скласти бізнес-план, подати документи, захистити бізнес-план, відкрити рахунок, зареєструватися ФОПом та отримати грант. Витратити грантові кошти на розвиток бізнесу потрібно протягом 6 місяців. Ми надаємо консультації на всіх етапах та можемо допомогти зі складанням бізнес-плану. Навіть направити на триденне навчання до центру професійно-технічної освіти. Це не складно і час для отримання цих грантів ще є — програма діє до кінця року, — пояснила Анна Слободянюк.

  

Гранти на розвиток бізнесу отримали вже майже 300 ветеранів

За підсумками першої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів визначено 32 переможці. Вони отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 14 млн грн.

Загалом від старту ветеранського компонента грантової програми «Власна справа» переможцями стали вже 292 ветерани та членів їхніх родин, які отримають гранти на 123 млн грн. Про це повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Серед 32 переможців першої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти 19 учасників бойових дій та 13 членів родин ветеранів. Один переможець отримав грант розміром до 1 млн грн, 22 — до 500 тис. грн, 9 — до 250 тис. грн.

В Мінекономіки нагадують, що урядовий проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

 

Сергій Брильов малюватиме для Дмитра Брильова

Ветеран-підприємець розповів «Кременчуцькому Телеграфу», що домовився зі знайомим художником Сергієм Брильовим, відомим у Кременчуці своїми патріотичними муралами, щодо креативної допомоги у розвитку бізнесу.

Попри одне прізвище, вони не родичі — Дмитро Брильов познайомився з Сергієм Брильовим під час спільної роботи в Кременчуцькому льотному коледжі.

Сергій вже розробив для майстерні «Шиномонтаж-ВЕТЕРАН» лого та пообіцяв намалювати рекламну вивіску, яку Дмитро планує розмістити на автодорозі на вулиці Вадима Пугачова перед в’їздом до гаражного кооперативу.

Нагадаємо, «Кременчуцький ТелеграфЪ» повідомляв, що в Україні стартував експериментальний урядовий проєкт, за яким учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть безоплатно пройти професійне навчання.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх