«Боротьба з гуманітарною допомогою»: що думають кременчуцькі волонтери про постанову уряду

25.10.2023, 10:15 Переглядів: 3 859

Через нові правила ввезення гуманітарної допомоги робота волонтерів може зупинитися. І поки в Кабміні намагаються запобігти зловживанням під виглядом волонтерської допомоги для ЗСУ, кременчуцькі волонтери думають, як продовжити допомагати військовим

У вересні Кабмін прийняв постанову №953 про зміни щодо ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону. Нею був затверджений новий «Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», який набирає чинності з 1-го грудня 2023 року.

Ознайомившись з новими правила волонтери дуже обурилися та заявили, що вони не тільки ускладнять та уповільнять процес отримання та передачі допомоги, але й у багатьох випадках зроблять гуманітарну допомогу недоступною. Деякі волонтери навіть заявили, що будуть змушені припинити свою роботу, якщо цей порядок запрацює з грудня.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» з’ясовував, як ці зміни можуть вплинути на роботу волонтерів, та вислухав думки з цього приводу кременчуцьких волонтерів.

«Заспокійливе» від Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики спершу намагалося заспокоїти волонтерську спільноту та 13 жовтня заявило про спростування інформації щодо необхідності подачі додаткових документів для ввезення гуманітарної допомоги волонтерами з 1-го грудня. Про це йдеться на фейсбук-сторінці відомства.

- Поширюється інформація, що, начебто, з 1 грудня волонтери для ввезення гуманітарної допомоги змушені будуть подавати додаткові документи: дарчі листи, плани розподілів, листи набувачів, коди УКТЗЕД товарів.

Це не так. Навпаки: зміни в законодавстві, ініційовані Мінсоцполітики, якраз скасовують необхідність для благодійних організацій подавати весь цей стос листів, заяв, і паперів, які вимагалися до війни, - зазначили в міністерстві.

 

І далі йде пояснення, що «саме тому Мінсоцполітики розробило, а уряд – підтримав нову постанову, відповідно до якої треба буде подавати лише декларацію (як і зараз) з найменуванням товарів та їх орієнтовною вагою/кількістю, а подача решти перерахованих документів скасовується».

У міністерстві написали, що вони проаналізували та виправили поточні недоліки, завдяки чому з 1 грудня 2023 року ввезення та постачання гуманітарних товарів буде «простим, прозорим, та здійснюватись виключно у цифровий спосіб».

Що змінюється

Реагуючи на обурення волонтерів, у Мінсоцполітики розробили та 14 жовтня представили на своїй сторінці у Фейсбук покроковий алгоритм та документи, необхідні для ввезення гуманітарної допомоги за новими правилами, зазначивши, що «повинен запрацювати Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, через який і необхідно буде працювати волонтерам»:

  • Волонтеру необхідно буде ввійти в Автоматизовану систему за допомогою КЕП, таким чином він стає отримувачем і внесеним в Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, що дає право на її ввезення з-за кордону.
  • У систему потрібно внести перелік товарів, які планується завозити, після чого автоматично формується Декларація. При цьому, в Мінсоцполітики зауважують, що не потрібно мати гарантійних листів, довідок, запитів, планів про розподіли та інших документів.
  • Після цього можна ввозити допомогу.
  • Узагальнено потрібно показати, де і скільки допомоги роздано. Це і є новим звітом.

 

В Мінсоцполітики додали, що наразі єдина автоматизована система обліку гуманітарної допомоги знаходиться у стані розробки, а зміни повинні запрацювати з 1 грудня.

Втім, ці роз’яснення Мінсоцполітики не внесли конкретики та не заспокоїли волонтерів, які говорять, що нові правила значно ускладнюють процес отримання гуманітарної допомоги з-за кордону та її доставляння до отримувачів. На все це треба буде витрачати значно більше часу, а в деяких випадках це взагалі буде зробити неможливо. 

Пост міністерства зібрав майже сотню обурливих коментарів, у яких говориться, що алгоритм міністерства насправді не відповідає тому, що написано у постанові Кабміну №953. 

16 жовтня на сайті Уряду зареєстрували петицію щодо відтермінування запровадження таких змін, яку за тиждень, станом на 24 жовтня, підписали понад 27 тисяч людей. Нагадаємо, що для того, аби петицію розглянули необхідно зібрати 25 тисяч підписів.

Ми поцікавилися думками деяких кременчуцьких волонтерів щодо цієї ініціативи уряду.

Олег Биков, фото з Facebook
Олег Биков, фото з Facebook

Одними «бабусиними закрутками» цю війну ми не виграємо

Керівник Волонтерського штабу оборони Кременчука Олег Биков вкрай негативно відізвався про новий порядок ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону та назвав його «антиукраїнським», бо, на його думку, він може на 90% скоротити обсяги гуманітарної допомоги.

- Мета цієї постанови – щоб усе, що передається до військових частин, було поставлено на облік. Але військові частини зазвичай не хочуть ставити на облік розхідний матеріал, який привозять волонтери. Бо, коли солдат йде на «нуль», він завантажений усім, а коли повертається, то виносить лише «200-х» та «300-х». Ніхто не забирає з передової всіляке майно – не до того. Як усе це списувати?

Ще один абсурд, який закладений до цієї постанови – наперед вказувати для кого призначена гуманітарна допомога та кому її передадуть. Але ми працюємо «з колес» - там де «гаряче» і там де вона найбільш потрібна у даний момент. Як я можу спланувати за місяць, де вона буде найбільш потрібна? А ще необхідно передавати особисті дані набувача гуманітарної допомоги. Це взагалі суперечить чинному законодавству про їх захист. А як бути, якщо в людини, яка отримує допомогу в зоні бойових дій, немає з собою документів чи вони втрачені? Якщо ця постанова почне діяти з 1 грудня – це буде колапс. Одними «бабусиними закрутками» ми цю війну не виграємо, - зауважив Олег Биков.

фото з Facebook Олега Бикова
фото з Facebook Олега Бикова

Він додав, що розуміє бажання держави все взяти під свій контроль, але вважає, що «краще хай контролюють митників на кордоні, де попри війну процвітає контрабанда та всілякі «скрутки».

- Контроль хочуть покласти на поліцію та податкові органи – так вони й так все контролюють і періодично викривають всіляких ділків, які під прикриттям волонтерства займаються контрабандою. Хочуть полегшити правоохоронцям роботу? Так може ми ще створимо окрему інституцію по «боротьбі з гуманітарною допомогою», – іронічно запитав волонтер.

Олег Биков зазначив, що Мінсоцполітики, готуючи цю постанову, треба було поцікавитися у військових – чи готові вони отримувати гуманітарну допомогу за новими правилами?

- Вважаю, що на війні, окрім життя та здоров’я наших захисників, усе інше неважливе. Маю на увазі усі ці розхідні матеріали, які ми привозимо в якості гуманітарної допомоги. А держава, якщо не в змозі усім повністю та своєчасно забезпечити військових, мала б хоча би не заважати це робити волонтерам, - резюмував він.

Виникає дуже багато питань, на які поки немає відповідей

Відома кременчуцька волонтерка Марина Шляпина дуже емоційно та вкрай негативно висловилася щодо нового порядку на своїй сторінці у Фейсбук.

- Я от не уявляю, як перед тим, щоб отримати допомогу для цивільних, я повинна приїхати наприклад в Мар'їнський район і під кононаду ходити по хатам і брати у людей дані, їх підписи з запитам того, що потрібно. А потім, якщо звісно оформити все правильно, я знов приїжджаю до цих людей и під обстрілами ходжу та роздаю ото все. Мабуть, та не мабуть а точно, ті люди, що створили цей документ, ніколи не розвозили гуманітарну допомогу там, де постійні обстріли,де люди вилазять швидко с підвалів, хапають ту допомогу та знов в підвал… Один американець мені сказав, мовляв, вибач, але я краще відвезу допомогу до Африки. Тому що у нього немає стільки часу, ресурсів, людей, щоб робити все, що прописано, - написала Марина Шляпина у Фейсбук.
фото з Facebook Марина Шляпина
фото з Facebook Марина Шляпина

Вона також прокоментувала ситуацію «Кременчуцькому Телеграфу».

- Якщо ця постанова почне діяти з 1 грудня, то припиниться завезення автівок для ЗСУ, бо не всі військові частини готові дати запит на завоз автівок та треба бути реєструвати ці авто, ставити їх на облік. Крім того, ця постанова дуже уповільнить доставку гуманітарної допомоги з-за кордону. Я нещодавно спілкувалася з цього приводу з керівником благодійного фонду з Нідерландів, з яким ми постійно співпрацюємо. Він сказав, що за новими правилами передавати гуманітарну допомогу буде дуже проблематично, адже не зрозуміло, як можна виконати усі ті кроки, які вимагає постанова - зробити опис одягу, що був у користуванні, оцінити його вартість та зносостійкість…

Виникає питання, як за новими правилами завозити гуманітарку цивільним в зону ведення бойових дій. Адже для цього будуть потрібні їхні дані та запит від них того, що їм потрібно. Як це зробити практично? Там постійно щось прилітає та вибухає. Ми інколи заїжджаємо, «викидаємо» гуманітарку та тікаємо звідти. А бувають такі гарячі місця, куди волонтерів і не допускають. Наприклад, Красногорівка. Але ми все одно передаємо гуманітарну допомогу людям через «Білих янголів», які займаються евакуацією цивільного населення та поранених з фронтової зони. Я не зможу в такій ситуації звітуватись про видачу гуманітарної допомоги, бо немає даних тих людей, які її отримали, - зазначила Марина Шляпина.

Вона вважає, що влада, у тому числі і на місцевому рівні, має збирати волонтерів та роз’яснювати, як їм можна буде працювати за новими правилами?

- Виникає дуже багато питань, на які поки ні в кого немає відповідей. Наприклад, наразі зі США морем йде великий гуманітарний вантаж, який завантажувався, коли ця постанова ще не діяли, а прибути він може після 1 грудня. Як мені його отримувати? Адже запитів від набувачів в мене немає…

Для великих благодійних фондів ці зміни не такі болючі, як для звичайних волонтерів. Багато хто вже говорить, що буде змушений припинити свою діяльність після 1 грудня, якщо нічого не зміниться. Ми не будемо зупинятися, але як будемо працювати поки не знаю – відповіді на багато питань я так і не отримала, - додала волонтерка.

Марина Шляпина зазначила, що її запрошували на робочу зустріч до Мінсоцполітики, але вона не змогла поїхати, бо саме в той час прибув великий гуманітарний вантаж з Нідерландів і його треба було приймати та розвантажували.

- До речі, ця зустріч пройшла, але поки тиша. Сподіваємося, що дію цієї постанови хоча б призупинять. Шкода, що коли її готували, не порадилися з волонтерами. В котрий раз згадую свого партнера з Нідерландів, який ознайомившись з новими правила отримання гуманітарної допомоги з-за кордону сказав: «Ми робимо все можливе, щоб вам допомогти, а ви все, щоб не отримати цієї допомоги», - зазначила волонтерка.

фото з Facebook Мінсоцполітики
фото з Facebook Мінсоцполітики

Зустіч в Мінсоцполітики

20 жовтня в Мінсоцполітики провели зустріч з волонтерською спільнотою для обговорення змін у правилах обліку та ввезення гуманітарної допомоги. У ній взяли участь понад 300 представників громадськості.

Про це повідомила пресслужба міністерства на сторінці у Фейсбук.

У міністерстві окреслили подальші кроки: подачу кандидатур до Робочої групи міністерства та публічне обговорення проєкту змін до Постанови №927, яке завершується 31 жовтня.

- Після опрацювання коментарів та пропозицій і першого засідання Робочої групи ми публічно представимо бачення подальшого запровадження процедури обліку та ввезення гуманітарної допомоги… Також ми плануємо подальші зустрічі із громадськістю для обговорення впровадження нових змін, - зазначили в повідомленні.

А учора, 24 жовтня, на сторінці Мінсоцполітики повідомили, що бажання приєднатись до Робочої групи щодо гуманітарної допомоги висловили 207 осіб.  

- Наразі триває підготовка першого засідання Робочої групи. Ключова мета – забезпечити ефективну модерацію обговорення, щоб дати можливість висловитись кожному для напрацювання чітких пропозицій, - зазначається в повідомленні.

Отже, надія на те, що до нового порядку ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону будуть внесені конструктивні зміни до 1-го грудня залишається.

фото з Facebook Мінсоцполітики
фото з Facebook Мінсоцполітики

Виправдання чи причина внесення змін?

Саме під час палкої дискусії щодо недоліків нового «Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», з’явилася інформація Держмитслужби про те, що третина ввезеної з-за кордону гуманітарної допомоги не потрапила до ЗСУ.

У відомстві зазначили, що разом з Міноборони створили механізм контролю над надходженням у військові частини гуманітарної допомоги.

Протягом 9 місяців 2023 року було перевірено понад 9 тисяч фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адресу 200 військових частин.

- Встановлено понад 3 тисячі випадків не підтвердження її надходження у військові частини, — зазначили у Держмитслужбі.

Митники додали, що направили 387 повідомлень про протиправну діяльність, яка містить ознаки злочину.

- В Україні «зникла» третина гуманітарної допомоги, яка начебто надходить на адресу військових, - підтвердили цю новину у Департаменті внутрішнього аудиту Міноборони.

Чи означає це те, що вона була вкрадена? Чи, можливо, її використали за призначенням, але просто не брали у військових частинах на облік, про що нам говорив Олег Биков, з цих повідомлень незрозуміло.

фото з Facebook Мінсоцполітики
фото з Facebook Мінсоцполітики

Чому ж таки обурюються волонтери?

Щоб зрозуміти, чому волонтери не повірили заспокоєнням Мінсоцполітики і так негативно віднеслися до нового порядку ввезення гуманітарної допомоги ми з’ясували, за яким порядком вона ввозиться зараз та який порядок планується запровадити після 1-го грудня.

На період воєнного стану товари визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом. До 1-го грудня 2023 року діє алгоритм, запроваджений постановою КМУ №174 від 01.03.2022:

  1. Одержувач або його представник подає декларацію для митного оформлення товарів як гуманітарної допомоги (в електронній чи паперовій формі у пункті пропуску через кордон).
  2. Для окремих товарів (пластини для бронежилетів, переносні радіостанції, безпілотні літальні апарати, біноклі, оптичні приціли тепловізори та ін.) митним органам подається гарантійний лист кінцевого користувача таких товарів.

Після 1-го грудня 2023 року у постанові КМУ №953 від 05.09.2023 вказано такий алгоритм ввезення гумдопомоги:

  1. Одержувач генерує кваліфікований електронний підпис та подає електронну заяву про реєстрацію до системи, яку веде Мінсоцполітики.
  2. Система автоматично надає одержувачу номер.
  3. Одержувач вносить таку інформацію про кожну партію товарів, які планує ввозити:
  • товарна група вантажу з УКТЗЕД;
  • кількість та вага кожної групи товару;
  • відсоток зносу чи термін придатності;
  • письмова пропозиція донора (дарчий документ) або рахунок-фактура;
  • листи набувачів про необхідність гуманітарної допомоги;
  • план розподілу гуманітарної допомоги між набувачами.
  1. Система надає такому переліку товарів унікальний код – це факт визнання товару гуманітарною допомогою на 90 днів.
  2. Одержувач або його представник подає декларацію для митного оформлення, яка має містити номер одержувача в системі та унікальний код гуманітарної допомоги (в електронній формі чи паперовій формі у пункті пропуску через кордон)
  3. Ввезення гуманітарної допомоги за декларацією дозволяється протягом 30 днів з дати її створення.
  4. Перелік товарів, заявлений у декларації, повинен відповідати їх переліку в системі (за категоріями та найменуваннями, кількістю місць, кількістю штук та вагою/обсягом). За невідповідності митниця не пропускає вантаж як гуманітарну допомогу.
  5. Одержувач (бюджетна установа) протягом 15 днів після митного оформлення товарів формує у системі (у власному електронному кабінеті) інвентаризаційний опис фактично одержаної гуманітарної допомоги. Він складається за категоріями та найменуваннями товарів, кількістю штук та вагою/обсягом, а також із зазначенням ціни за одиницю товару та первинної (справедливої) вартості.
  6. За невідповідності фактично отриманої гуманітарної допомоги параметрам, зазначеним у декларації, одержувач зобов'язаний у системі сформувати та подати інвентаризаційний опис фактично отриманої допомоги, що є інформуванням правоохоронних органів про таку невідповідність.
  7. Одержувач гуманітарної допомоги до 15 числа місяця, наступного за місяцем митного оформлення товарів, подає звіт про наявність та розподіл гуманітарної допомоги. У ньому зазначаються кожен набувач гуманітарної допомоги – юридична особа, сукупно набувачі – фізичні особи, а також адреси (населений пункт, вулиця, будинок) кожного місця фактичного розподілу гуманітарної допомоги.
  8. Задекларована гуманітарна допомога, щодо якої не надано звіт протягом 90 днів після митного оформлення, вважається використаною не за цільовим призначенням, а її отримувач (крім бюджетних установ) втрачає такий статус. Повторна реєстрація одержувача можлива не раніше як за 6 місяців.

Погодьтеся, що процедура дійсно виходить занадто складною. То ж сподіваємося, що створена Робоча група Мінсоцполітики запропонує її спрощення та відповідні зміни до порядку ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону будуть своєчасно ухвалені урядом.



Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів
Читайте також:

Автор: Віктор Крук Джерело фото: Facebook, Мінсоцполітики
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Допомога військовим:

Акція "Телеграфа" на допомогу українським військовим. Ми закликаємо кременчужан надати посильну допомогу нашим солдатам.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх