«Чемодан, вокзал, Росія» та «провокатори»: як у соборі в Піщаному мітингували за перехід до ПЦУ

3.09.2023, 14:55 Переглядів: 5 821 Коментарів: 4

 

Хоча служителі храму заявляли, що розірвали будь-які зв'язки з московським патріархатом, але громадяни і статут заперечують подібні твердження

3 вересня у Свято-Успенському соборі в Піщаному відбувся масовий мітинг. Люди з плакатами вимагали перехід релігійної установи від УПЦ МП до ПЦУ. 

Перехід до ПЦУ: в Піщаному - масовий мітинг біля Свято-Успенського собору

Зазначимо, що тема стосовно належності піщанського собору до УПЦ МП обговорюється не в перше. На одній з сесій Піщанської ТГ провалили голосування щодо заборони діяльності церков московського патріархату. Це обурило жителів Піщаного. У вересні минулого року мала відбутись мирна акція, проте на заваді стали правоохоронці, які зазначили що у воєнний стан заборонені масові зібрання без згоди влади.

Очолював рух кременчуцький активіст Геннадій Тертичний. На початку мітинг проходив біля собору, але майже одразу громадяни перейшли всередину будівлі, де вже проходила недільна служба.

Деякі віряни у відповідь на протест кричали, що мітингарі не є представниками громади Свято-Успенського собору, а отже права голосувати не мають. Настоятель храму протоієрей Анатолій Москаленко радив покаятись, стати на коліна та молотися за мир.

Ситуація загострювалась, спілкування людей переходило на крики. В один момент священник собору схопив одного з протестувальників за руки і потягнув до вівтаря, де вони спілкувались протягом кількох хвилин.

Поки одні сперечались, інші доводили один одному свою точку зору, активіст Геннадій Тертичний зачитав постанову про перехід церкви до ПЦУ. За це проголосувала більшість присутніх.

Віряни також намагалися журналістам завадити працювати, адже, за їх словами, представники ЗМІ не мали згоди від служителя храму на проведення зйомки. 

На вулиці почався збір підписів — перехід Свято-Успенського собору мали закріпити юридично, сказали мітингарі. У цей час до протестувальників вийшов отець Анатолій, який заявив, що громада і він сам молиться за Україну і мир. Також додав, що рішення про перехід до ПЦУ є недійсним. На що протестувальники почали кричати: «Ганьба» та «Чемодан, вокзал, Росія»

 

— Батюшка завів мене у вівтар і каже: «Давайте прочитаємо молитву». Прочитали. Так, молитва правильно звучить, за Україну. Тільки є така деталь, і йому казав: «Воно то за Україну, але російською мовою». Я хочу, щоб молитви за Україну були української. І в деяких вірян досі АТО, — розповів учасник мітингу, житель Піщанської громади Олександр. Це його отець Анатолій хапав за руки та вів до вівтаря. 

Олександр додав, що настоятель храму показав йому свої поранення і розповів, що він надає гуманітарну допомогу.

Активіст Геннадій Тертичний у коментарі журналістам сказав, що у мітингу брали участь не лише місцеві, а й кременчужани також.

— Хочу ще зауважити, що цей батюшка постійно кричав, що вони належать до української церкви і не мають зв’язки з московським патріархатом. Зараз ми ініціювали зміни, затвердили новий статут, назву, протоколи та голоси і будемо передавати на затвердження митрополиту Епіфанію та державним органам, — сказав Геннадій Тертичний.

У розпорядженні редакції ТЪ є статут Свято-Успенського собору, у якому вказано, що на сьогодні церква офіційно керується постановами російської православної церкви (чит. п. 1.5.)

— Ніхто його не підтримує. У неділю тут зібралося 5-6 чоловік. А це ж неділя, недільна служба. А коли ми зібрались, ви ж бачите, люди прийшли і підтримали перехід ПЦУ. Ми нікого насильно навмисно не гнали, люди самі прийшли, — додав кременчуцький активіст Геннадій Тертичний.

Вірянин і житель села Недогарки Василь Войтенко допомагатиме громаді, як юрист.

 

— Я спілкуюсь з багатьма людьми і людьми місцевими, які не хочуть йти у церкву. Чому громада має їхати у Кременчук, де є церкви прийняли ПЦУ мирно і цивілізовано. Я хочу наголосити, що згідно з законом Верховної Ради, заборонена сама їх назва. Вони тут, згідно з чинним законодавством, просто діють, як юридична особа. Так, вона неприбуткова, але юрособа, зареєстрована, діє незаконно, — сказав Василь Войтенко. 

Після мітингу до собору приїхав кременчуцький депутат Полтавської обласної ради Микола Корецький, що відстоює свою точку зору стосовно  УПЦ МП та ПЦУ

Депутат закликав протестувальників шукати московських попів у Москві, не втручатись у дільність церкви та не розпалювати ворожнечу. Далі кременчужанин почав спілкуватись з представниками ЗМІ, заявляючи, що вони не мають право тут знімати і працювати, якщо «вони не хрещені, адже без охрещення у світі нічого не робиться». Микола Корецький похрестив журналістів і пішов на недільну службу.

Як розгорталися події в церкві — дивіться у нашому відеосюжеті:

Через кілька годин після мітингу на Facebook-сторінці Свято-Успенського собору настоятель храму протоієрей Анатолій Москаленко прокоментував сьогоднішній мітинг. У своєму повідомленні він заявив, що «попри те, що у селі відбулося таке негативне дійство, ми допомогали нашим воїнам, біженцям з Херсону, тим, хто постраждав від підриву Каховської ГЕС. Наша церква проти всього того рашизму, який на нас валиться».

Читайте також:

Автор: Вероніка Білодід Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

1 661
3 вересня 2023 15:25

Депутат закликав протестувальників шукати московських попів у Москві, не втручатись у дільність церкви та не розпалювати ворожнечу. Далі кременчужанин почав спілкуватись з представниками ЗМІ, заявляючи, що вони не мають право тут знімати і працювати, якщо «вони не хрещені, адже без охрещення у світі нічого не робиться». Микола Корецький похрестив журналістів і пішов на недільну службу.

 

Это что за бред?Почему он еще в депутатах?


11 8
14
3 вересня 2023 15:39

Як важко кременчуччині дається виздоровлення. Московська "церква" як рак, майже не виліковна, тільки ампутація.

20 6
739
1
3 вересня 2023 20:08

 стоять "братки" в чорних окулярах, невже такі набожні віруючі???  


15 0
1 182
4 вересня 2023 15:27

Корецкий, сколько ты раз крестился когда с Малецким и его шоблой разворованные миллионы дерибанили на переплате за автобусы? Или ты себе возомнил что Бога за московскую бороду потеребил и у тебя индульгенция на казнокрадство? Хоть бы не позорился и Господа не гневил. У кого-кого, а у тебя Рыло даже не в пуху. В поросячей щетине. Черти подкремлевские прискакали и о благочестии богохульствуют. 


7 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх