Збираємо на лікування по нитці з миру, або як у Кременчуці працюють благодійні фонди

25.08.2023, 15:00 Переглядів: 1 381

 

Як і хто у Кременчуці може допомогти людям з тяжкими захворюваннями, які потребують фінансової підтримки — з’ясовував ТелеграфЪ

До редакції Кременчуцького Телеграфа за поміччю звертаються люди, які мають тяжкі проблеми зі здоров’ям або такі захворювання є у їх дітей. Вони просять у преси інформаційної підтримки, щоб якомога більше людей змогли допомогти їм зібрати гроші на лікування.

До прикладу — історія кременчужанки Ірини Петруніної, яка зверталась до ТЪ. Жінка має вади зору — вона не бачить вже два роки. Шанс на його відновлення є. Проте тільки за обстеження в Ізраїлі Ірина має віддати 200 тис. грн. В Україні їй допомогти не змогли. 

Кременчужанка зверталась за допомогою до міської влади, на що їй запропонували 1000 грн фінансової підтримки. На темі про благодійні фонди — Ірина знизила плечима — жінка не знає, хто в місті взагалі може допомогти у цьому питанні.

Такі випадки — непоодинокі. Тому ТелеграфЪ вирішив з’ясувати, які у Кременчуці діють благодійні фонди, націлені саме на людей з важками захворюваннями, та до кого містяни можуть звернутися в разі потреби.

Замкнене коло — як «футболять» від одного держоргану до іншого

Єдиного офіційного списку кременчуцьких місцевих благодійних фондів, які діють — немає. З відповідним питанням ТелеграфЪ звернувся до керівника організації «Кременчуцького міського товариства інвалідів» Андрія Мельника — журналістів цікавило, які благодійні фонди міста можуть надати допомогу людям з інвалідністю. Голова товариства зазначив, що цим питанням він не опікується і порадив звернутися до відділу внутрішньої політики Кременчука.

Там Телеграфу розповіли, що відділ внутрішньої політики не веде подібних списків. До 2016 року всі благодійні, фонди, організації та т. п. реєструвало управління юстиції, яке діяло у Кременчуці. Проте після його реорганізації цим займається Головне територіальне управління юстиції у Полтавській області.

У Головному територіальному управлінні юстиції на Полтавщині Телеграфу зазначили, що хоча вони реєструють благодійні фонди, але списків не ведуть і сказали звернутись до департаменту державної реєстрації у Кременчуці. 

Список відповідних фондів у держреєстрі нам також не надали. Вони додали, що громадяни можуть отримати витяг з ЄДР юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У ЦНАП роз’яснили ТЪ, що цей витяг лише офіційно засвідчує статус тієї чи іншої організації.

Департамент державної реєстрації порадив звернутися до управління розвитку підприємництва, торгівлі, побуту та регуляторної політики. У відповідному управлінні здивувались з питання журналістів і сказали, що допомогти можуть там, де реєструють БФ, БО, ГО та інше. 

Коло замкнулось. 

У департаменті соцзахисту також не мають переліку благодійних фондів, що працюють в місті й спеціалізуються на людей, які мають тяжкі захворювання. Соцзахист надає фінансову підтримку, але кожен випадок розглядається окремо, зазначили в держоргані.

Робота одного з благодійних фондів Кременчука

Тетяна Ященко — керівник БФ «Намалюй щастя». Фонд зареєстрований і діє у Кременчуці, заснований у 2020 році.

 

За словами Тетяни, БФ «Намалюй щастя» спеціалізується на допомозі людям, які мають важкі захворювання.

— З початку повномасштабної війни мені прийшлось виїхати, я вивезла свою молодшу дитину. Ми виїхали в Литву і продовжували там допомагати, — розповідає Тетяна Ященко.

Її фонд допомагав Полтавському дитячому онковідділенню. 

— З початку війни багато дітей вивезли закордон і в Полтаві сказали, що допомога не потрібна. І коли я була в Литві, майже не працювали, гроші переводились мізер, допомагала майже одна родина. Вона переказує гроші раз у місяць — це сім’я Росік.

Перед тим, як жінка вирішила повернутися до України, вона побачила пост у фейсбуці, у якому переселенці з Харкова просили допомоги. У сім’ї був хлопчик з ДЦП, якому потрібен був візочок.

— Була така сума, що ми змогли закупити візок інвалідний, дійсно класний — яскравий. Батьки зраділи й хлопчик. Потім до нас звернулись друзі батьків хлопчика, для їх сина потрібні були трості. Ну і так пішло — вже рік як повернулись з Литви й 99,9% ми допомагаємо переселенцям, саме тим, у кого ДЦП.

Грошей у фонді небагато, каже Тетяна, але, є такі сім’ї, які їх підтримують, на кшталт родини Росік.

— Кілька разів ми закуповували ліки для дівчинки. Треба було їх закупити дуже швидко. Один флакон коштує 12 тис., а їм треба було 3. Так вийшло, що 1,5 року тому, мені написали, що хочуть перевести велику суму грошей на фонд. Це родина з Кременчука, у якої сталося трагедія — вони втратили дитину. От декілька місяців тому перевели 100 тис. грн на фонд і завдяки цьому вийшло допомогти закупити ці ліки, — каже керівниця фонду.
— У мене дитина померла від онкології. Ми допомагали Полтавському дитячому онковідділенню. Це було з 2018 по 2021 рік. Фонд я заснувала у 2020 році. До цього ми зробили капітальний ремонт маніпуляційної, 5 палат, ігрова — але це просто був збір грошей, — розповідає Тетяна.

У її благодійній роботі допомагали кременчуцькі активісти та волонтери: Вадим Шиш, Христина і Віталій Смірнови, Павло Глухов та інші. 

— У Марії важка форма ДЦП, майже не бачить. Вони також звернулись до нас за ліками — 5 тис. на ліки на місяць. Також вони попросили купити диван, якщо можна було. Але у нас є друзі, які своїм коштом купили його, — каже засновниця фонду. 

Наразі Тетяна приділяє менше уваги фонду, аніж раніше — увесь час йде на дітей, роботу та побут. Проте діяльність БФ «Намалюй щастя» продовжується і досі.

— Воно як сарафанне радіо. Я от побачила за той візок, купили. І трості, і протипролежневий матрас. Також для переселенців. Чомусь візочки й засоби для сну є однією категорією і їх безкоштовно не видають, дітям, які потребують цього, — зазначає жінка.

Нещодавно, на початку серпня, фонд допоміг дівчині з онкозахворюванням з Кременчука, якій капали в Полтаві спеціальні препарати. 

Тетяна зазначає, що БФ більше допомагає дітям, аніж дорослим, проте розуміє, що «вони також залишаються сам на сам, без роботи, без допомоги. Не завжди є діти, або діти ще малі».

У БФ є команда, яка волонтерить і не отримує з цього жодної копійки, розповідає його керівниця. 

До початку повномасштабного вторгнення фонд організовував пікніки у Кременчуці для дітей, які мають онкологічне захворювання, а також дарували подарунки на свята і дні народження.

«Коли у мене захворіла донька, то у Кременчуці не було ні одного фонду»

Про роботу благодійних фондів Тетяна знає не лише з середини структури. У 2016 році через хворобу її доньки, вона шукала кременчуцькі благодійні фонди, які могли б допомогти з лікуванням дитини — за 3 тижні сім’я мала витратити 200 тис. грн.

— Коли у мене захворіла донька, то у Кременчуці не було ні одного фонду. Ну як, були, але чула не добре за один фонд. Так само є і гарні фонди, але вони суворі. Але, якщо вони комусь відмовили, то вони для когось стають поганими.

Один фонд запропонував допомогу сім`ї Тетяни. Вони попросили фото з реанімації — це для жінки було морально тяжко зробити. 

— Фото виставили, збирали кошти. Але коли прийшов час купувати ліки, вони сказали, що грошей немає, — додає Тетяна. 

Які кременчуцькі БФ можуть допомогти людям з важкими захворюваннями?

Про те, які благодійні фонди існують (або існували) у Кременчуці можна дізнатися самостійно з інтернету. Кременчуцький Телеграф з'ясував, що активну діяльність ведуть 4 благодійні фонди, 2 з яких на сьогодні можуть допомогти людям з тяжкими захворюваннями. 

Зазначимо, що у кожного фонду є статут, у якому прописано кому і як вони можуть допомагати. Тож не всім містянам, які потребують фінансової підтримки, можуть її надати.

Список кременчуцьких фондів:

  • БФ Артема Марченка

Кому допомогає: ВПО з дітьми від 0 до 5 років, вагітні та інсулінозалежні. За час роботи фонд допоміг 720 людям, хворим на діабет.

Контакти: +38 (068) 106-94-50, bftohelp.com

  • БО БФ «Намалюй щастя»

Кому допомогає: дітям з онкологічними захворюваннями, людям з важками захворюваннями.

Контакти: Facebook-сторінка Татьяна Ященко

  • БФ «Щедрі Джерела»

Хоча на своїй вебсторінці фонд вказує, що вони допомагають людям з тяжкими захворюваннями, але у телефонній розмові з ТЪ зазначили, що наразі уся фінансова підтримка йде на ЗСУ. Допомогти фонд може лише в інформаційному полі.

Контакти: +38(066)186-73-24, +38(067)835-43-89, generous-sources.org

Усі інші фонди, які вдалося розшукати Телеграфу, або не спеціалізуються на допомозі людям з важкими захворюваннями, або вже не працюють.


Автор: Вероніка Білодід Джерело фото: Depositphotos
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх