«Педагогічний пофігізм»: мер Кременчука шукав винних у фактичному зриві робіт з ремонту укриттів у школах

11.08.2023, 19:27 Переглядів: 7 349 Коментарів: 3

 Станом на 11 серпня і досі незрозуміло, скільки шкіл відкриє двері учням та як саме вони будуть навчатися. На сесії шукали «крайніх» - і серед них «виявили» брехунів. 

11 серпня на сесії Кременчуцької міської ради бурхливо обговорювали підготовку до нового навчального року, зокрема - стан облаштування укриттів у навчальних закладах. На початку сесії після офіційної частини традиційно надали слово департаменту освіти. Заступниця директора, Світлана Михайленко (директор департаменту Геннадій Москалик нині перебуває на лікарняному), розповіла присутнім про стан облаштування укриттів у навчальних закладах.  

Так, станом на 11 серпня

  • Облаштовані укриття в 7 школах із 30 з лишнім
  • Розпочаті роботи - в 13 школах (та 4 дитсадки)
  • Проєкти в розробці - для 3-х шкіл та 12 садочків
  • Планується будівництво модульних захисних споруд - для 11 шкіл (детальніше дивіться в презентації департаменту освіти в галереї). 

 Мер Кременчука назвав заклади, у яких не розпочнеться навчання в очному режимі

  

Такий вигляд матиме типове модульне укриття. Воно розраховане на 300-400 людей. Мер каже, у деяких школах вже почали підготовчі роботи проєкту. Над проєктими працюють люди з Кропивницького, Полтави та Києва.  Будівництво модульного укриття може зайняти від пів року до року.

«Тому що брехали»

На сесію прийшли батьки гімназії  № 19. Сред них - батько дитини Сергій Нікітченко.

 

Сергій Нікітченко

Він заявив, що директор гімназії повідомив їм, що буде змішана форма навчання та з  іншими питаннями відправили до департаменту. 

- А там мені з посмішкою сказали: хто вам взагалі сказав, що ви будете вчитися?  

Мер підтвердив, що такі ситуації мають місце - і проблема, мовляв, у тому, що не всі керівники шкіл  комунікують із батьками. 

- Немає такого - пан директор і холопи-батьки. Це партнери в освітньому процесі, - емоційно сказав Віталій Малецький, щоправда, перебиваючи представника батьківської спільноти. - Тому оцей «синдром педагогічного пофігізму» ми будемо лікувати, почули, Світлана Олександрівна? (Михайленко - ред.) 
- Ви кажете - звертайтесь до директора,  він каже - звертайтеся до департамента. Департамент відповідає, що вся відповідальність лежить на директорі школи. Вони можуть зробити лише усне розпорядження, - говорить Сергій Нікітченко. 

Потім таки перейшли до теми укриття у 19-й школі. Віталій Малецький повідомив батькам, що для учнів зараз готують два укриття - у приміщенні КП “Теплоенерго” та та у Кременчуцькому міському центрі позашкільної освіти (колишня Станція юних техніків - ред.). І виявилося, що робити там ще дуже багато. А сьогодні, приміром, КП “Теплоенерго” взагалі зачинено - вихідний. 

- Війна триває півтора року. Чому за цей час не зробили ці укриття? - запитав пан Нікітченко.

- Можна я вам скажу чому? Тому що брехали. Відверто департамент освіти брехав, що під Станцією юних техніків немає підвалу. Що під половиною садочків немає підвалів, поки я сам не поліз у цей підвал. А там є величезні галереї, які будівельники переобладнують. 

- Але поки його обладнають, може, й рік пройде, - каже Нікітченко.

- Ну от, на жаль, да, - визнав мер. 

Так само, за словами Віталія Малецького, йому набрехали і про те, що у 8 школі неможливо облаштувати укриття через грунтові води. Але там проблема була у відмостці, з даху капала вода. Гідроізоляція все врятувала. 

- І поки сам не спустився, і далі б вірив. Бо є люди, які на початку обстежили підвали, поставили там свої підписи про їх непридатність, а самі туди не спускалися. 

- А хто понесе за відповідальність за те, що ввели людей в оману? - запитав депутат Олександр Плескун (фракція «Рідне місто»). 

- Вже все нормально, працюють, - сказав Віталій Малецький.

Меру Малецькому здається, що половина керівників шкіл не хочуть навчання офлайн — можливі кадрові рішення 

«...Якщо директор  колупається в носі або в іншому місці»

Міський голова, продовжуючи тему робіт в укриттях, розповів що є і директори шкіл, які не спускалися  в сховища після того, як він з ними спустилися туди вперше, - сказав Віталій Малецький.

Він розказав випадок, що в одній зі шкіл працівники розпилювали болгаркою нові парти, щоб зробити з них лавки. 

- А потім за «внутрішні кошти» купують нові.  А «внутрішні кошти» - це ті кошти, які ми виділили школам, а вони їх не використали за призначенням, - сказав мер.

При цьому він навів за приклад школу в Потоках, де весь персонал навчального закладу підключився до облаштування укриття та школу № 4, де педагоги оперативно переводять дітей до укриття. 

Водночас натякнув, що є навчальні заклади, у яких керівник завищив ціну на роботи з облаштування.

- А якщо директор  колупається в носі або в іншому місці, або як директор пішов у відпустку, бо час відпочити, - то в мене вже є питання до кадрової відповідності деяких керівників. 1 вересня у нас буде чек-аут - хто як спрацював з директорів і департамент у тому числі. Бо ми бачимо, вибачте, певний «педагогічний пофігізм», хай преса запише.

Малюнки — Малецькому. Батьки кременчуцьких дошкільнят під мерією вимагали відкрити садки 

 

Олександр Плескун

- Не дивлячись на те, що директори шкіл в нас завжди «крайні», хотілося б, що б  департамент освіти «очолив» це питання, - сказав депутат міської ради Олександр Плескун (Фракція «Рідне місто»). - Якщо потрібні наради кожного тижня - проводьте їх. Це питання треба систематизувати. І, на мою думку, за питання організації навчального процесу першою чергою повинен відповідати департамент освіти. Тому беріть на себе більше повноважень і відповідайте. 

І на замітку директорам шкіл. Мер розповів про директора 12-ї школи, який знімає відео - як тривають роботи з облаштування укриття - скільки будівельників прцює, що вони роблять, де засипали, де пофарбували. І відправляє фото і відео в батьківський чат. Тому батьки усе знають, і питань не виникає.  

 

- Беріть приклад, - звернувся він до освітян.

Тим часом батьки гімназії № 19 не почули від мера та депутатів відповіді, чи відкриється хоча б у змішаному форматі їх школа, коли закінчаться ремонтні роботи у двох запропонованих тимчасових укриттях та коли зрештою збудують модульне.  

Так само станом на 11 серпня більшість батьків Кременчука теж не мають змоги відкрито отримати інформацію щодо того, як тривають роботи з облаштування укриттів у їх школах та садочках. І як власне буде організований навчальний процес у їх освітніх закладах. 

У трьох дитсадках Кременчука — тільки замовили проєкти укриттів

Фото: Кирило Воронцов
Автор: Ольга Мінчук Фото: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 180
12 серпня 2023 13:06

Мета Віталькіної істеріки - перекласти свою провину за зірваний освітній процес у м. Кременчук. Воно разом з Усановою півтори роки ковирялося у носі або ще десь за чималий кошт платників податків. Виписували собі матеріальної допомоги по 80 тисяч. А тепер вони нам намагаються довести шо за півтора місяці директора чи щн хтось не взмозі облаштувати укриття.

Півтора роки ми всі спостерігали пофігізм керівників міста. Вони обісрались. А тепер тицяють пальцями у бік цапів відбувайло.

 

 


24 0
13
12 серпня 2023 18:15

Все це зрозуміло. Пропоную згадати хоч один здобуток (або надбання) паня Малецького, що він зробив для громади за свою каденцію. Вважаю при такій роботі краще б було щоб таких "Спеціалістів" як він і йог заступники - доречі 6 душ, в Дніпрі та Львові менше взагалі не було і не потрібно було витрачати захмарні гроші на зарсплату горе-спецая!!!!!!!, 


13 0
29
12 серпня 2023 21:06

Я вибачаюсь, навіщо нам такий головний господар в місті, який ніфіга в цьому місті не знає, а усі йому, бідолазі, брешуть. Гнати цього кнура фіолетового в шию разом з його командою таких же кнурів-ледацюг.


20 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх