«Довготривалий ковід»?: симптоми та наслідки

9.09.2021, 12:02 Переглядів: 5 653 Коментарів: 3

 

Зазвичай люди одужують за кілька тижнів - але симптоми можуть зберігатися місяцями

«Довготривалий ковід»? - це новий стан, який може мати суттєвий вплив на здоров'я та якість життя людини, адже симптоми можуть зберігатися місяцями. Вірус вражає різні системи органів, і це може призвести до довготривалих проблем із здоров'ям, пишуть Економічні новини, посилаючись на експертів Лабораторії Рьодгера.

Так званий «довготривалий ковід» складається з трьох етапів:

  • Гострий COVID-19 ознаки та симптоми COVID-19  протягом  4-х тижнів.
  • Симптоматичний COVID-19, який продовжується ознаки та симптоми COVID-19 з 4-го по 12-ий тиждень.
  • Постковідний синдром ознаки та симптоми, що виникають під час або після інфікування COVID-19, тривають більш 12-ти тижнів і не пояснюються альтернативним діагнозом. Зазвичай – це група симптомів, що часто повторюються, можуть варіюватися, змінюватися з часом та  впливати на будь-яку з  систем організму. Постковідний синдром може спостерігатися до 12 тижнів, також оцінюється можливість альтернативного основного захворювання.

Більшість людей, хто хворіє на коронавірусну хворобу (COVID-19), одужують за декілька тижнів. Проте у деяких пацієнтів (навіть тих, у кого був легкий перебіг хвороби), залишаються симптоми після первинного одужання.
Цей стан було прийнято називати постковідний (COVID-19) синдром або «довготривалий COVID-19».
Люди похилого віку та пацієнти у тяжкому стані частіше за всіх зіштовхуються з тривалими (затяжними) симптомами. Навіть молоді та здорові люди можуть відчувати нездужання протягом декількох тижнів або місяців після зараження.
Найбільш поширеними ознаками та симптомами, що залишаються навіть після одужання, є:

  • відчуття втоми;
  • задишка;
  • кашель;
  • біль у суглобах;
  • біль у животі;
  • біль у м’язах та головний біль;
  • пришвидшене серцебиття;
  • втрата запаху та смаку;
  • проблеми зі сном, концентрацією уваги та пам’яттю;
  • випадіння волосся.

Тромбози та проблеми з кровоносними судинами

COVID-19 може вплинути на злипання тромбоцитів та формування кров’яних згустків. Якщо великі тромби викликають інфаркти та інсульти, то більшість уражень серцево-судинної системи, спричиненої COVID-19, проявляється формуванням маленьких тромбів, що блокують капіляри серцевого м’яза. Також тромби уражають легені, ноги, печінку і нирки. COVID-19 може ослаблювати стінки кровоносних судин та викликати кровотечі, що сприяє виникненню потенційно довготривалих проблем з печінкою та нирками.
Проблеми з настроєм та втомлюваністю
Часто пацієнтам з певними симптомами COVID-19 слід проходити терапію в лікарнях у відділеннях інтенсивної терапії за допомогою механічних засобів (напр. апаратів штучного дихання). Після цього у людей може розвинутися синдром посттравматичного стресу, депресія та тривога. Багато людей, хто одужали від SARS, страждають на синдром хронічної втоми. Варто зазначити, що цей синдром є комплексом розладів, що характеризується надзвичайною втомою, яка посилюється під час фізичної або розумової активності та не проходить навіть під час відпочинку.  Це може бути і з пацієнтами, хто переніс COVID-19.
Дотепер багато чого невідомо про те, як COVID-19 вплине на людей з часом. Однак вчені рекомендують лікарям уважно стежити та контролювати стан пацієнтів, хто переніс  COVID-19. Це дасть можливість побачити як функціонують системи їх органів після одужання.

Внаслідок перенесеного COVID-19 можуть виникнути порушення в роботі певних органів

Коронавірусна хвороба COVID-19 відмічається, в першу чергу, ураженням легень, проте може вплинути і на роботу інших органів. Це може підвищувати ризик виникнення довготривалих проблем зі здоров’ям.

Серце.

Результати досліджень, проведених через місць після одужання від  COVID-19, показали тривале пошкодження серцевого м’яза (навіть у пацієнтів з легким перебігом хвороби). Це може підвищити ризик виникнення серцевої недостатності або інших ускладнень серцево-судинної системи у майбутньому.

Легені.

Пневмонія, викликана COVID-19, може спричинювати тривале пошкодження крихітних повітряних мішечків (альвеол)  у легенях. Рубцева тканина, що утворюється, у результаті призводить до тривалих проблем із диханням.

Мозок. 

Навіть у молодих людей COVID-19 може спричинити інсульти, судоми та синдром Гієна-Барре — стан, що викликає частковий параліч. COVID-19 також збільшує ризик розвитку хвороби Паркінсона та хвороби Альцгеймера.

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

4 371
1
9 вересня 2021 12:22

мама, мы все тяжело больны!


12 11
95
10 вересня 2021 07:39

по сравнению с той *** в которой мы живем. это мелочи.


6 3
194
10 вересня 2021 08:47

...Те кто нас заразил этим врачуют нам раны, именно поэтому я неизлечим...


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх