Чому чотири будинки у Кременчуці залишилися без перерахунку на опалення

10.01.2020, 17:17 Переглядів: 7 042 Коментарів: 5

 

Постраждали активні співвласники житла, які уклали нові угоди з КП «Теплоенерго», щоб платити за зниженим тарифом

Не всі кременчужани отримали анонсований прем’єром Гончаруком та мером Малецьким перерахунок вартості опалення за грудень. Про це ми дізналися з коментарів на сайті TЪ, а згодом автор матеріалу про перерахунок отримала повідомлення від читачки Олександри про те, що у її будинку у Крюкові не зробили перерахунок. Це стосується мешканців багатоповерхівок, які уклали нові угоди з КП «Теплоенерго» - на послуги, обраховані відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та за новою методикою. Змінилися навіть назва послуги: у нових договорах це «постачання теплової енергії» – замість «централізоване опалення». А звідси й неочікуваний поворот для споживачів після ухвалення урядом Постанови про «коригування нарахувань».


«Звертаюся до автора «Телеграфа». Проживаю у Крюкові за адресою: Приходька, 95. У листопаді будинок уклав договір з оплати за опалення, щоб платити дешевше, і ціна повинна бути 1799.94 грн. Як пояснили у «Теплоенерго», перерахунок передбачений на 21% всім абонентам крім тих, хто уклав такий договір. Виходить, усе платять за тарифом за 1 Гкал - 1540 грн. А ті будинки, які уклали договір, не потрапили під дію Постанови КМУ № 1082 (щодо коригування нарахувань – ред.) і будуть платити по 1799,94 грн. Перерахунок уже зробили іншим людям, крім таких будинків, як у мене. Ось у мене питання: чому не всім абонентам роблять перерахунок на 21%, і що робити таким абонентам, як я?», - написала Олександра про свій досвід спілкування з постачальниками послуги.


Нагадаємо, 11 жовтня  виконком Кременчуцької міськради ухвалив рішення про нові тарифи (на 7,7% нижчі за попередні) – обраховані відповідно до нового Закону про ЖКП та нової методики. Проте «знижку» могли отримати лише співвласники будинків, які проведуть збори, визначаться з моделлю договірних відносин та укладуть нові договори. Тепер така активність, навпаки, «вилізла боком» людям.



Ми зв’язалися з абонентським відділом КП «Теплоенерго» та попросили пояснити ситуацію. Начальник відділу Володимир Кійло підтвердив, що, дійсно, співвласникам будинків, які уклали договори «по-новому» перерахунку не робили.  За даними абонвідділу «Теплоенерго», таких будинків у Кременчуці на даний час чотири (Із них три ОСББ і один такий, де ОСББ не створене – це будинок на Приходька, 95, де живе Олександра: люди створили ініціативну групу і пройшли всю договірну процедуру, щоб платити менше, а вийшло навпаки.) Рахунки за грудень споживачам таких будинків виставили за тарифом 1799,94 грн/гКал. Після коригування ж 1 Гкал від «Теплоенерго» коштує 1537 грн.


Усього протоколи зборів про вибір моделі договірних відносин надійшли від співвласників 13 будинків, проте по інших ще триває процедура укладення договорів. І ті, хто не встиг укласти нові договори, отримали перерахунок за грудень. Тільки-но укладуть договори – перерахунку не отримають.


Пояснюючи підстави цього, Володимир Кійло послався на лист-роз’яснення за підписом першого заступника міністра розвитку громад та територій України Дмитра Живицького, де сказано, що «за умови укладання виконавцем послуг нових договорів на постачання теплової енергії та постачання гарячої води та за наявності встановлених тарифів на ці послуги» не застосовуються особливості нарахування плати за централізоване опалення та централізоване постачання гарячої води. Отже, формально, як уже сказано, йдеться про різні послуги – і на нові договори не діє Постанова №1082 про коригування нарахувань за централізоване опалення та централізоване постачання гарячої води.


Відповідно до цього ж листа-роз’яснення, за умови встановлення нових тарифів і зміни ціни на газ може здійснюватися коригування самих тарифів (не нарахувань у платіжках). Коригування тарифів (на відміну від урядового нововведення – перерахунку у платіжках) проводиться за процедурою – тобто відкориговані тарифи має затверджувати орган місцевого самоврядування (виконком). Така процедура є тривалою.


Що ж робити?

Наприкінці листа Олександра запитувала: що ж робити? На жаль, не існує механізму повернення до «старих» договорів. Тож ніяк зарадити ситуації неможливо – хіба що спробувати написати у профільне міністерство або прем’єру Гончаруку, щоб «доробив» постанову про перерахунок.



Іншим співвласникам варто подумати: чи є сенс укладати нові договори до травня. Адже наразі мешканці зі «старими» договорами отримали знижку за грудень на 21% порівняно з минулим тарифом, а з «новими» - на 7,7%. Проте однозначні поради ми теж не беремося давати: коригування (старих тарифів) повністю залежать від ціни на газ, яка змінюється щомісяця.


Нагадаємо, якщо до 1 травня співвласники багатоквартирних будинків не укладуть нові договори на тепло та воду (гарячу та холодну), за  замовчуванням вважатиметься, що вони уклади індивідуальні договори.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

0
10 січня 2020 18:55

Потому что на всех не хватает народных депутатов таких как zpsanek. Наши народные депутаты не для решения народных проблем а для забивания своих карманов


13 2
0
10 січня 2020 19:24

Название постанови КМУ "Деякі питання нарахування (визначення) плати за ТЕПЛОВУ ЕНЕРГІЮ та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу". Вместе с централізованим опаленням поменялись и правила по тепловой энергии, на которую мы и заключили договора (тариф 1799,46). Уважаемая редакция Телеграфа, прошу подключится к этой проблеме и написать юридически подкрепленную статью. Спасибо.


6 0
0
11 січня 2020 09:21

Большое спасибо за ответ! Теперь я разобралась в нашем случае!


2 0
169
11 січня 2020 13:41

Цитата: Александра

Большое спасибо за ответ! Теперь я разобралась в нашем случае!

Жаль, что старые договора вернуть нельзя. Но можно еще обратиться к депутатам горсовета - пусть напишут обращение к премьеру по поводу новой редакции Постановления о перерасчете, пусть юристов подключат. 


0 0
680
13 січня 2020 10:10

Ну а с другой стороны, они заключили договор на 1799, а если бы наоборот цены поднялись, и достигли 2,500 то эти люди платили бы по своему договору и на оборот были бы в плюсе. Как по мне это чисто юридическая ситуация, хотели сэкономить, а получилось вот так. Если бы знали что биткоин будет стоить 8 тыс..... ну вы поняли, надеюсь, ход моих мыслей.


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх