Кременчуцьким лікарням дозволили брати кредити щомісяця, ліміт – 4 мільйони

30.04.2019, 11:47 Переглядів: 5 559 Коментарів: 8

 

Кредитну лінію відкрив «Приватбанк», поручителем за 6 медзакладів виступає ЦПМСД №3. Процентна ставка у рішенні не вказана

Кременчуцьким лікарням, реформованим у комунальні некомерційні медичні підприємства, депутати дозволили брати кредити щомісяця, аби вистачало на зарплату. Так, на останній сесії міськради 24 квітня депутати ухвалили одразу два рішення про кредити у «Приватбанку» для шести медичних підприємств:

  • про надання дозволу на використання відновлювальної кредитної лінії на загальну суму 4 млн 181 тис грн (терміном до 31 грудня 2019 року);
  • про дозвіл на отримання кредитних лімітів (щомісячних).

«Розмір кредитного ліміту визначається банком, у якому відкриті поточні рахунки підприємств і надається терміном до 30 днів.


Погашення кредитного ліміту відбувається автоматично за рахунок коштів, які надходять на розрахунковий банківський рахунок комунальних некомерційних медичних підприємств», - сказано у Пояснювальній записці до проекту рішення про ліміти.


Тобто ліміт надається на 30 днів, потім лікарня його повертає – і в наступному місяці гроші в борг можна брати знову, і так до кінця  року.

 

Навіщо лікарням кредити?

Нагадаємо, депутати внесли на сесію додатковими питаннями проекти рішень про кредити для лікарень. Мер мотивував це тим, що закладам не вистачить грошей, аби виплатити зарплати до Великодня.




Ця ситуація пов’язана зі зміною системи фінансування закладів охорони здоров’я. Так, Полтавська область визначена пілотною з реалізації державної програми медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.


Відтак фінансування лікарень у Кременчуці з 1 квітня здійснюється за принципом «гроші ходять за пацієнтом» - так само, як і фінансування Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД, інакше амбулаторій). Тобто Національна служба здоров’я України (НСЗУ) платитиме як за послугу за кожен пролікований випадок. Як сказано у Пояснювальній записці, у квітні НСЗУ заплатила за договорами кременчуцьким лікарням 40% передоплати (відповідно до попередніх розрахунків). Решту має доплатити у травні за фактично надані послуги за квітень, відповідно до звітів лікарень. Звідси й виник дефіцит коштів, адже звіти подаються до 5 числа наступного місяця, фінансування НСЗУ прийде не раніше 10 числа. Натомість зарплату треба виплатити до 29 числа, відповідно до колективних договорів з медпрацівниками. Дефіцит коштів у квітні, за розрахунками міського управління охорони здоров’я, складає 7,4 млн грн.


Поручителем за кредитами для комунальних некомерційних медичних підприємств виступить ЦПМСД №3. Нагадаємо, під час сесії мер поінформував, що, завдяки системі «гроші ходять за пацієнтом» і тому, що кременчужани уклали угоди з сімейними лікарями, ЦПМСД №3 накопичив на депозиті понад 4 млн грн – тобто якраз ту суму, на яку виступить поручителем.

 

Скільки грошей в борг візьме кожна лікарня

Сесія затвердила розмір щомісячних кредитних лімітів для лікарень


Назва закладу охорони здоров'я

Щомісячний ліміт

Комунальне некомерційне медичне підприємство «Кременчуцька перша міська лікарня ім.О.Т.Богаєвського»

312 тис грн

Комунальне некомерційне медичне підприємство «Лікарня Правобережна»

700 тис грн

Комунальне некомерційне медичне підприємство «Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька»

1 млн 200 тис грн

Комунальне некомерційне медичне підприємство «Кременчуцька міська дитяча лікарня»

750 тис грн

Комунальне некомерційне медичне підприємство  «Кременчуцький міський перинатальний центр  II рівня»

730 тис грн

Комунальне некомерційне медичне підприємство «Кременчуцький міський стоматологічний центр»

289 тис грн

Комунальне  медичне підприємство «Лікарня Придніпровська»

200 тис грн

РАЗОМ

4 млн 181 тис грн

 

Як голосували за кредити

На час голосування (а це було близько 22.00) у залі було 25 депутатів, рішення ухвалили практично без обговорення. За кредитну лінію проголосували на диво злагоджено – усі 25 присутніх у залі, за ліміти – 22. Ніхто не запитав про умови надання кредитної лінії – тобто про відсоткову ставку банку. У додатках до рішення міськради проекту угоди з банком немає. Тож наразі нам невідомо, скільки коштуватиме кредитна лінія.

  


Денис Терещенко (голова профільної депкомісії з питань охорони здоров’я) різко критикував проект рішення про кредити для медзакладів під час його включення до порядку денного. Зокрема, він зазначив, що механізм кредитів для медичних комунальних закладів не передбачений законодавством.


- Вигадувати третій етап фінансування, що не передбачений ні в одному місті, не можна ... - заявив Терещенко. - Якщо ми почнемо з кредитів на зарплати медиків, то чим ми закінчимо?


Але на час голосування за  питання про кредити Денис Терещенко вже покинув сесію міськради.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

118
30 квітня 2019 12:09

То есть теперь чтобы выплатить ЗП медперсоналу - больницам нужно взять кредиты.

Это просто отличные результаты "реформ"!

Не понятно только что будет если больница (вдруг) не вовремя рассчитается по такому кредиту. Приватбанк в любом случае в накладе не останется). А вот для остальных задействованных лиц - никаких плюсов не видно...


19 0
220
1
30 квітня 2019 14:49

А в следующем месяце будет не хватать столько же + выплаченные проценты за прошлый месяц.


11 0
0
30 квітня 2019 18:20

Цитата: orca
Это просто отличные результаты "реформ"

Их по сути и не было, системных реформ.
Коммунальные мед учереждения, как и прочие коммунальные ... учереждения, есть отголосок советской системы "всё вокруг народное, всё вокруг моё".
Не экономичное, не рациональное, не эффективное, убыточное, коррумпированное, тупиковое и ведущее в никуда.
И самое парадоксальное - это устраивает на практике всех.
И тех кто пользуется этой системой для набивания личных карманов и решения личных интересов, и тех, кто якобы с этим борется (гранты, финансирование общественной и публичной деятельности).
Представляете, что было бы, если бы завтра с утра все больницы, как в той же Германии, частные и приносят доход владельцам без денег из гос или гор бюджета. )


3 9
0
1 травня 2019 00:10

Одно ясно что как и во всем интерес отдельных "избранных " лиц. Если сами депутаты голосуют и знают ,что это незаконно. Эта эпоха скоро закончиться.  Просто наши местные решалы этого пока не поняли или поняли и пытаются со всех сил набить на последок карманы. Подобного рода схемы это позор нашей действующей власти. Будучи мером и депутатами при лярдном бюджетеи и не найти схем ,чтоб народ не загнать в кабалу позор! 


2 1
0
1 травня 2019 00:34

Так что, получается, что деньги не пришли за пациентами? Куда же они забрели? Или на наших дорогах ноги поломали? Что за сюр?!Больницы ведь государственные - не частные клиники! Какого лешего им кредиты брать? Или уходащая власть к новым выборам готовится на осень? 


6 1
4 365
1
1 травня 2019 07:31

Цитата: VsegdaProtiv
Так что, получается, что
получается, что вы читаете только заголовки и папередники ваше фсё...


1 5
55
1 травня 2019 07:40

Себе на зарплату у них всегда деньги есть, а медикам нет. И это при том, что зарплаты у медиков копеечные, а персонала с каждым годом все меньше становится.


4 0
0
3 травня 2019 10:40

Работать не кто не хочет в принципе , институты, колледжи , каждый год выпускают тысячи бездельников, все хотят удачно выйти замуж и не работать или сидят на шее у родителей, да конечно луче сидеть на шее у мамы с папой чем работать за копейки, а то что медикам нету денег ЗП выдать это малецкому спасибо скажите все кто голосовал за него за время своей работы Кременчуг уже так розграбил и всем плевать , посадить пора корупцыонера(((


3 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх