Щороку від опіків страждає 25 маленьких кременчужан: що робити при опіках

30.04.2019, 11:19 Переглядів: 3 150

 

За частотою опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, проте за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками є одними із найскладніших

Матеріал про опіки підготував лікар-анестезіолог КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Андрій Вергелес.


За частотою опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, проте за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками є одними із найскладніших.


У місті Кременчук щороку до відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНМП «КМДЛ» госпіталізуються близько 24 - 26 дітей, що зазнають опіків, які потребують інтенсивного лікування. Як показує досвід ВАІТ, майже всі випадки термічних уражень у дітей стаються в побуті. Найбільш вразливою є група від 1 до 3 років, про що свідчать статистичні дані відділення.


За частотою опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, проте за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками є одними із найскладніших.


роки до 1 року 1-3 роки старші 3 років всього
2016 5 18 3 26
2017 9 14 3 25
2018 8 14 2 24


З початку 2019 року у відділенні проліковано вже 7 дітей з опіковою травмою


Найчастіше маленькі діти обпікаються гарячими рідинами: водою, чаєм, молоком. Інколи батьки по необережності, кладуть дитину у надто гарячу ванну, не перевіривши заздалегідь температуру води на дотик. Бувають випадки опіків немовлят зігріваючими грілками, бо дорослі забувають, що шкіра у немовлят дуже ніжна і чутлива.


З 1,5- 2-х річного віку малюки стають дуже допитливими, вони пізнають світ власними відчуттями і досягають часто заборонених для них речей. Їх притягує пара з чайника чи каструлі, нагріта електроплитка, різні розетки і дроти. Вони тягнуться своїми руками і хочуть все спробувати. І тоді починаються проблеми: опіки, тривале лікування, рубці.


Діти старшого віку, в основному, отримують опіки від полум’я. Забави з піротехнічними засобами, розпалювання вогню за допомогою солярки, бензину майже завжди обертаються великою бідою.


Звертаємо увагу на те, що опіки часто отримують діти у вихідні дні, коли батьки приділяють їм не достатньо уваги.


Діти ще не в змозі оцінити загрозу, яку несе їм гаряча рідина, поверхня приладу, електрострум, полум’я. Це завдання дорослих, що оточують дітей, подбати про їх безпеку.


А що найважливіше, дотримання простих правил обережності дозволило б уникнути щонайменше 2/3 трагічних випадків опіків у дітей:

  • Ніколи не пийте гарячого чаю чи кави з дитиною на руках. Навіть маленька чашка гарячої рідини може привести до опіків великої поверхні тіла у малих дітей;
  • Не застеляйте столи, на яких може знаходитись посуд з гарячою рідиною, звисаючими скатертинами – дитина легко може потягнути їх на себе;
  • Не залишайте електрочайників чи прасок із звисаючими донизу дротами;
  • Готуйте їжу на віддалених конфорках, всі сковорідки і ковшики повертайте ручками від себе;
  • Не залишайте змішувачів у ванній кімнаті на позиції гарячої води. Відкривши кран, дитина може обпектися;
  • Не ставте на підлогу ємності з гарячою рідиною – дитина може в них впасти;
  • При підігріванні їжі у мікрохвильовій печі пам’ятайте, що температура посуду може бути набагато меншою, ніж температура їжі всередині, тому обов’язково, перш ніж годувати дитину, переконайтесь, що їжа не гаряча;
  • Обладнайте всі електричні розетки засобами захисту.


Перша допомога при опіках

- У разі нещасного випадку негайно охолоджуйте місце опіку водою упродовж 20 хвилин. Вода при цьому повинна мати температуру не нижчу +15°С, інакше дитина може переохолодитися. Охолодження такою водою має і знеболюючий ефект.

- Збити вогонь з дитини треба за допомогою ковдри, води або перекочуванням по землі.

- При ураженні електричним струмом насамперед необхідно розімкнути електричний ланцюг.

- Укрийте опечену поверхню чистим простирадлом.

- Негайно викличте бригаду швидкої допомоги за телефоном 103.

- Ні в якому разі не обробляйте опікову рану борошном, зубною пастою, маслом, спиртом та іншими «народними» методами.

- Пам’ятайте про те, що Ваша дитина знаходиться у шоковому стані. Не залишайте її саму до прибуття лікаря швидкої допомоги.

- Зверніться за консультацією до лікаря, навіть якщо Вам здається, що дитина отримала незначний опік, особливо, якщо опік поширюється на одну із таких ділянок тіла, як: обличчя, шию, кисті, стопи, промежину, ділянки суглобів.


Не можна недооцінювати важкість отриманої опікової травми – внаслідок зневоднення та болю вона може спричинити швидке погіршення стану здоров’я дитини.


Чим менша дитина, тим менший об’єм опікової травми приводить до опікового шоку. В відділенні АІТ діти з опіковою травмою знаходяться до ліквідації ознак опікового шоку та стабілізації життєвих функцій. Наступним етапом є лікування в опіковому центрі.


Найчастішими помилками при наданні допомоги попеченій дитині є пізнє звернення за медичною допомогою та самолікування. В лікуванні опіків народна творчість не знає меж – до опікової рани прикладають яйце, муку, горілку, жир і т.д. Не робіть цього! Цим ви посилюєте страждання дитини та інфікуєте рану.


Як не прикро усвідомити батькам, але основною причиною дитячого травматизму і зокрема опіків є батьківський недогляд. Ситуація, яку легше запобігти чим тривало лікувати.

Теги: ожоги
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх