9,72 грн за куб: чому ціна на газ для населення може підвищитися, попри обіцяне урядом зниження

20.04.2019, 14:29 Переглядів: 4 257

 

Кабмін і державна компанія НАК  «Нафтогаз України» не дійшли згоди про те, якою має бути ціна на газ для населення. Прем’єр Гройсман заявляє: є всі підстави для зниження. Натомість «Нафтогаз» апелює до уряду його ж Постановою, яка передбачає: базова ціна на газ для з 1 травня має підвищитися на 15%


Населення вже платить дорожче, ніж промисловість


Із квітня українці слухають обнадійливі повідомлення про зниження ціни на газ. Причому і від НАК «Нафтогаз України», і від уряду. І навіть оператори ринку природного газу визнають, що ціна, яку наразі платить населення є завищеною та має бути знижена – зокрема, таку точку зору висловив «Телеграфу» Богдан Оксененко, керівник ПрАТ «Кременчугаз» (оператора газорозподільних мереж).


Натомість за фактом ситуація з ціною відбувається з точністю до навпаки. За повідомленням Інтерфакс-Україна від 19 квітня, НАК «Нафтогаз України» надіслав на адресу ТОВ «Житомиргаз Збут» проект додаткової угоди на поставку газу для населення, у якому з 1 травня цього року оптова ціна газу для побутових споживачів (без обліку транспортних складових) зростає з 7 482,61 до 8 621,76 грн за тисячу кубометрів. Це на 1 139,15 грн, або 15% вище за діючу ціну. Відтак, роздрібна ціна на газ для населення (кінцева ціна для споживачів) зросте з нинішніх 8,55 куб м до 9,72 куб м. Треба розуміти, що подібні «листи щастя» отримають й інші оператори газового ринку, які купують газ у НАК «Нафтогаз України».  І все – попри те, що уже зараз ситуація дійшла до абсурду: побутові споживачі платять за газ дорожче, ніж промислові, які використовують його для комерційних потреб.  


Чому так сталося? Та тому, що ціну на газ для промисловості регулює ринок, і на ринку ціна знижується. А ціну на газ для побутових споживачів – Кабмін, своїми урядовими постановами. І так трапляється, що одна урядова постанова суперечить іншій. Розглянемо це детальніше.



Чому «Нафтогаз» не виконує постанову уряду і не знижує ціну?


Третього квітня Кабмін ухвалив Постанову №293, яка зобов’язує НАК «Нафтогаз України» продавати для населення газ за ціною, що дорівнює середньоарифметичній для промислових споживачів за умови передоплати. Як ми повідомляли, з 1 квітня для промисловості діють ціни за 1 куб м з ПДВ:

  • 7,19 грн при обсягах від 50 тис. куб. м
  • 7,48 грн за 1 куб м при обсягах до 50 тис. куб. м.

Відтак, ціна для населення залишається 8,55 грн за кубометр - тобто на 19% вище за ціну для промисловості.


Одразу ж після ухвалення урядом Постанови №293 «Нафтогаз» заявив, що не брав участі в її розробці. І ціну на газ знизити неможливо, доки діє інша урядова Постанова №867 про режим ПСО (покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів). А вона передбачає не ринкову, а фіксовану ціну на газ.



17 квітня НАК «Нафтогаз України» розповсюдив повідомлення «Нафтогаз просить Кабінет Міністрів знизити ціну на газ для населення до ринкової з 1 травня 2019 року». А для цього – скасувати Постанову №867 щодо Положення про режим ПСО або внести зміни до нього. Головний меседж повідомлення: відповідно до Постанови №867, ціна на газ з 1 травня (без ПДВ та витрат на транспортування і розподіл) підніметься на 15% і коштуватиме на 27% дорожче за ринкову ціну газу.


НАК «Нафтогаз України» уже й розмістив і прейскурант на травень на газ із своїх ресурсів, призначений для продажу на виконання постанови про режим ПСО: 7 184,8 грн (без ПДВ) та 8 621,7 грн (з ПДВ) – саме таку ціну й почав уже пропонувати НАК газопостачальним підприємствам за додатковими угодами.

 

Як формується ціна на газ для населення


Ми розпочали з того, що ціна на газ з 1 травня може сягнути 9,72 грн за кубометр. Варто пояснити, звідки береться така ціна.


До в загальної структури тарифу на газ для населення входять такі компоненти:

  • вартість газу як товару (це основна частина ціни від НАК «Нафтогаз України»), і на даний час вона формується відповідно до Постанови №867, якою затверджене Положення про режим ПСО.
  • тариф на розподіл (частка, яку в нашому місті йде «Кременчукгазу» - фіксована для всіх постачальників – 732,7 грн за 1000 куб м, вона з 1 травня не зміниться)
  • торгова націнка з урахуванням постачання на рівні 2,5% від ціни закупівлі газу (плата за послугу «Кременчукгаз-постачання»)
  • ПДВ (в розмірі 20%).

Розглянемо детальніше формування вартості газу як товару. Воно (відповідно до Постанови №867) визначається за формулою:


Ц = (Цбаз х Кд), де

  • Ц – ціна продажу/постачання природного газу;
  • Цбаз - середня арифметична ціна продажу/постачання природного газу НАК «Нафтогаз України» для промислових споживачів, за умови попередньої оплати до періоду поставки газу, що діяла з 1 липня 2018 р. по 30 вересня 2018 р. (8 981 гривня за 1000 куб м)
  • Кд – коефіцієнт дисконту, який до 1 травня складав 0,6943, а з 1 травня 2019 року підвищується до 0,8%.

Ось звідки й береться нова ціна на газ - 7 184,8 грн за 1000 куб м (без ПДВ):


7 184,8 грн = 8 981 грн * 0,8.


За базову ціну в Постанові №867 взята середня арифметична ціна для промислових споживачів, за умови попередньої оплати (так само як і в новій урядовій Постанові №329). Але Постановою №867 уряд зафіксував цю ціну на рівні цін 2018 року. І нова Постанова не звільняє від виконання попередньої, вказує Кабміну «Нафтогаз».Тому НАК не знижує ціну для населення попри те, що ціна для промисловості в 2019 році впала – за рахунок зниження ціни імпортованого газу.


Якщо до базової ціни додати незмінну ціну на транспортування, торгову націнку та ПДВ, ми й вийдемо на ціну для населення 9,72 грн за куб м.


«Кішки-мишки»: Гройсман погрожує Коболєву звільненням

Тим часом прем’єр Володимир Гройсман погрожує голові НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву звільненням, якщо той не діятиме за новою Постановою № 329 і не знизить ціну на газ з 1 травня. Про це прем’єр заявив на засіданні уряду 17 квітня.


- Підстави для зниження ціни є. Грати зі мною у «кішки-мишки» несерйозно і безперспективно. Якщо вони (керівники НАК «Нафтогаз України») введуть в оману громадян, то це буде покарано, - цитує Гройсмана прес-служба Кабміну.


Гройсман пообіцяв поставити питання про звільнення Коболєва уже на наступному засіданні уряду. Кабмін засідає по середах, наступне засідання має відбутися 24 квітня – до цього часу Гройсман і дав час Коболєву на роздуми.


Юристи Міненерго заявляють, що «Нафтогаз», керуючись новою Постановою 329, може знизити ціну на газ, не домагаючись скасування Постанови №867 про ПСО, зазначаючи, що всі рішення уряду є обов’язковими до виконання. Солідарну точку зору висловив і Мінфін. Проте обидва відомства не мають жодного впливу на НАН «Нафтогаз України».


Геннадій Рябцев, професор кафедри суспільного врядування в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» ставить просте питання, аналізуючи суперечку Гройсмана з НАКом:


«Отже зараз ми маємо ДВІ постанови, обов’язкові до виконання. Тоді чому до постанови № 867 досі не внесені зміни?», - написав Рябцев на своїй сторінці у Фейсбук.


Дійсно, вирішити конфлікт (а відтак і знизити ціну на газ для населення на ділі, а не на словах) можна було б, узгодивши дві урядові Постанови. Можна було б навіть не скасовувати повністю режим ПСО (адже не відомо, куди полетять ціни на газ ближче до зими, коли попит на нього збільшиться), а внести зміни, прибравши суперечності між двома Постановами. Та уряд цього не зробив. 


Кабмін на чолі з Гройсманом не вперше ухвалює суперечливі рішення, наслідки яких потім розхльобують споживачі. Прикладом можуть слугувати хоча б численні Постанови про норму споживання газу для населення без лічильників. Затвердження їх з порушенням процедури дало підстави газопостачальним компаніям, і, зокрема, «Кременчукгазу», з успіхом оскаржити норми у суді та не визнавати чергові норми,не робити перерахунок споживачам.



Що буде далі? Очікуємо засідання КМУ 24 квітня. Але воно вже буде після виборів Президента, і невідомо, які ще політичні важелі втрутяться в ціну на газ. 

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: dengi.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх