Тимошенко виграла суд у Кабміну щодо ціни на газ: що від цього кременчужанам?

5.03.2019, 15:05 Переглядів: 5 734 Коментарів: 8

 

Рішення Окружного адміністративного суду Києва не набуло чинності, у Кабміні заявили, що оскаржать його в апеляції. Тож не чекайте, що в платіжках зміняться цифри. Хоча у «Кременчукгазі» вважають позов Тимошенко не безпідставним

Чому суд задовольнив позов Тимошенко

Окружний адміністративний суд Києва за позовом лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко визнав протиправною та нечинною постанову КМУ №315 від 27.04.2016 року, якою, в тому числі, визначався порядок формування ціни на природний газ для потреб населення. Про рішення повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду Києва. Підставою для визнання урядової постанови нечинною послугували формальні причини: уряд порушив порядок ухвалення постанови, зокрема, як вказано у повідомлення суду, «в частині її погодження з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та Державною регуляторною службою України, оприлюднення проекту постанови та інше, що загалом призвело до усунення від участі у прийнятті оскаржуваного рішення значного кола заінтересованих осіб». Позов Тимошенко розглядався з 2016 року.


У мережі Фейсбук розпровсюджене відео (реклама), де Тимошенко розповідає про свою перемогу та заявляє про те, що «тарифи на газ є необгрунтованими, і встановлювалися незаконно» - при цьому посилається на рішення суду. Таке повідомлення є маніпулятивним, адже, судячи з повідомлення прес-служби суду, предметом розгляду був «порядок прийняття оскаржуваної постанови», а не обгрунтованість тарифів.


Уряд оскаржить судове рішення

Кременчужанам не варто чекати ніякого перерахунку. Рішення суду за позовом Тимошенко не набуло чинності. Прес-секретар КМУ Василь Рябчук заявив, що рішення Окружного адміністративного суду Києва буде оскаржене в апеляційному суді. При цьому зазначив, що Тимошенко оскаржила Постанову, яка вже не є чинною. (Це так само, як із тепловими тарифами у Кременчуці: Піддубна виграла суд і скасувала рішення про тарифи «Теплоенерго», але доки тривав суд, тарифи в черговий раз були підвищені.)



«Про сьогоднішнє «рішення» окружного адміністративного суду м. Києва. Рішенням, про яке йдеться, скасовано постанову, яка втратила чинність.
Оскаржена постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 р. №315 втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року номер 867 “Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування
ринку природного газу». Навіть попри це, Кабінет Міністрів подаватиме апеляцію і оскаржить це рішення в установленому порядку», - написав Рябчук на своїй сторінці у Фейсбук 4 березня.


Чому у «Кременчукгазі» вважають позов Тимошенко не безпідставним

Голова правління ПАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко каже, що по наслідки судового рішення щодо формування ціни на газ можна буде говорити лише після суду другої інстанції (розгляду скарги КМУ в апеляції). Відтак, позов Тимошенко він вважає не безпідставним.


- Тимошенко насправді було легко отримати рішення суду. Кабмін, ухвалюючи це рішення, порушив свої ж установлені правила ухвалення таких постанов, - коментує Богдан Оксененко, голова правління ПАТ «Кременчукгаз». - Кабмін оскаржить рішення, воно не набуде чинності. І, відповідно, про наслідки рішення можна буде говорити після рішення суду другої інстанції.


- У Кабміні наголошують, що оскаржувана Тимошенко постанова і так вже не є чинною...


- Ця постанова встановлює алгоритм формування ціни на газ для населення. І в принципі, вони (Тимошенко та її юристи — ред.) пішли вірним шляхом, якщо хочуть змінити ціну на газ для населення. Але є два моменти — апеляція, і те, що ціна на газ, яка стоїть в розрахунковій базі, за останні три місяця знизилася. І «Нафтогаз» купує комерційний газ (не для потреб населення) навіть за нижчою ціною, ніж зараз він продається населенню (я кажу про ціну без транспортування). Ціна закупівлі газу - близько 8000 грн за 1 тисячу кубометрів, а населенню він продається по 8550 грн.


- Ви хочете сказати — Тимошенко права?


- Ні, я не хочу сказати, права вона чи ні. Не говорю про політичні речі. Але в неї були юридичні підстави оскаржити постанову Кабміну. Це перше питання. Друге питання: коли Кабмін ухвалював цю постанову, «Нафтогаз» наполягав, що ціна для населення має бути підвищена в три етапи до 12 грн за кубометр. Але за останні три місяці. Як я вже сказав, базова ціна, яка бралася в розрахунку, суттєво знизилася з 12 грн до 8 грн. І в принципі, навіть якщо залишиться той алгоритм формування ціни, який був, можливо, не буде сенсу для чергового етапу підвищення ціни на газ з 1 травня.


Нагадаємо, «Кременчукгаз» теж оскаржив урядову постанову про норму споживання газу - і так само з формальних причин, бо уряд не  дотримав процедуру при ухваленні рішення. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

1 457
5 березня 2019 15:32

предвыборные игрушки


14 2
85
5 березня 2019 16:23

Ничего

 

 

 


4 0
1 457
5 березня 2019 18:55

а по факту 

На встречу с Тимошенко в Буче автобусами привезли пенсионеров из соседних городков, платили по 30 гривен в час, - "ЧЕСНО". ВИДЕО+ФОТОрепортаж


5 6
199
1
5 березня 2019 19:02

ну хоть каждый день выборы проводи! кто-то что-то делает... важное... )))


6 2
110
5 березня 2019 20:38

На свалку их всех, Тимошенко и Порошенко самыми первыми.


7 4
1 457
5 березня 2019 21:06

Цитата: ff48

На свалку их всех, Тимошенко и Порошенко самыми первыми.

а так же Зеленского и Гриценка!


8 7
181
5 березня 2019 22:54

Цитата: ff48
На свалку их всех, Тимошенко и Порошенко самыми первыми.
  - голосуйте за Таруту, його ж Кременчукгаз підтримує laughing


3 0
767
6 березня 2019 14:29

Толку от того голосования? Как всегда будем голосовать за Лупана!


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх