Готуйтесь мерзнути! Працівників малого бізнесу можуть «заморозити» наступної зими

8.05.2018, 13:00 Переглядів: 13 867

 

Якщо ваш роботодавець має автономне газове опалення і не забезпечить автоматичну передачу даних лічильника, йому просто відключать газ (або не розпломбують котел восени). Прилад дистанційної передачі даних підприємець має купити за свої гроші

Кременчуцькі підприємці малого бізнесу та ФОПи, які мають індивідуальне газове опалення своїх офісів та виробничих приміщень, продовжують отримувати «листи щастя» від ПАТ «Кременчукгаз». У листах йдеться про те, що вони мусять за свій рахунок забезпечити комерційні вузли обліку природного газу приладами дистанційної передачі даних. А якщо вони цього не зроблять, то наступного опалювального сезону (2018-2019 років) їм припинять подачу газу.


- Влітку наш газовий котел опломбований. Контролер, яка вручила повідомлення, пояснила, що восени його просто не розпломбують, якщо я не встановлю за свій рахунок модем, який дистанційно передаватиме показники газового лічильника. Чому я маю купувати його за свої гроші? Я добросовісно плачу за газ, то на якій підставі моїх працівників будуть морозити? – обурюється один із підприємців.


Варто відзначити, що це не перша хвиля «листів щастя» від «Кременчукгазу». Підприємство посилається на Постанову Нацкомісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) від 30.09.15 р «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем». У преамбулі, дійсно, прописаний обов’язок для представників бізнесу «забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власні комерційні вузли обліку». Терміни для цього встановлені різні, залежно від обсягів спожитого газу. Як наголошує Болеслав Грабовський, головний інженер ПАТ «Кременчукгаз», зараз підійшла черга найдрібніших підприємців-споживачів, чий обсяг не перевищує 10 тисяч кубометрів. Для них встановлений термін «протягом двох років та шести місяців з дня набрання чинності цією постановою». Постанова набула чинності 27.11.15 року – тобто термін для цієї категорії підприємців - до кінця травня цього року.


Усі інші споживачі (з більшими потужностями споживання) отримали «листи щастя» від міськгазу у попередні роки. Проте у минулому році «Кременчукгаз» не погрожував відключеннями, а в цьому році з’явився ще й такий пункт. На підставі чого? Про це ми й запитали пана Грабовського.


- Це передбачено тією ж Постановою НКРЕКП від 30.09.15 р., яка затвердила Кодекс – там чітко прописано, що абонент, який не забезпечить дистанційну передачу даних, не має права користуватися газом. Всіх попереджаємо: якщо не буде модема, то восени газ не підключимо.


Законодавство 

«При порушенні визначених законодавством строків на облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних або недопуску Оператора ГРМ на облаштування зазначеної системи за його рахунок Оператор ГРМ має право застосувати до власника комерційного обліку заходи з обмеження (припинення) передачі та/або розподілу природного газу на його об’єкт»

Кодекс газорозподільних систем


Болеслав Грабовський додає, що технічні умови на обладнання лічильників дистанційними приладами обліку - це безкоштовна послуга «Кременчукгазу». Але проект – це вже інша послуга, він коштує у міськгазі близько 1200 гривень, це залежить від складності проекту, каже пан Грабовський. Втім, міськгаз – не єдина організація, яка займається проектуванням даних робіт та самими роботами.


Модем підбирається під тип газового лічильника – тож спочатку слід зробити проект, а вже потім купувати сам пристрій. Вартість таких приладів стартує від 5 тисяч гривень: такі ціни ми побачили на інтернет-порталах. Якщо хтось із підприємців купив дешевше – поділіться досвідом із редакцією «Телеграфа» у коментарях.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Полтавагаз
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх