«Огласите весь список, пожалуйста...!»

30.03.2006, 17:03 Переглядів: 1 572
Вибори міського голови стали найбридкішими за новітню історію Кременчука. Але водночас підтвердили стару банальну істину – “Пришедший с мечом, от меча и погибнет”..

Удар по голові

Фото: Дмитрий Бабец

На посаду міського голови балотувалося десять претендентів. Найзапекліша боротьба точилася – причому до останніх, вже нічних хвилин перед виборами – поміж двома найсильнішими кандидатами – чинним міським головою паном Глуховим та міським мільйонером паном Матициним. Ролі в цій битві розподілилися нестандартно. Зазвичай, саме представник чинної влади виступає в ролі агресора. У нашому випадку сталося навпаки. Агресором виступила команда кандидата Матицина. А чинний міський голова  засвітився у незавидній ролі – дисциплінованого хлопчика для биття.
Він програвав з першого дня перегонів. По-перше, його штаб не організував виборчу кампанію – її взагалі не було. Сам кандидат Глухов теж повівся досить легковажно – сподіваючись незрозуміло на що, відсунув вибори на другий план. То він їздив утрясати міський бюджет, то бігав по Занасипу, де від морозів полопались труби. Так і не зчувся, як опинився в аутсайдерах.
В той самий час команда його головного конкурента вела просто-таки широкомасштабну війну під виглядом перегонів. Ще за десять місяців до виборів було створене громадське об’єднання “Рідне місто”. Воно мало єдине завдання – організувати громадські слухання і внести в маси ідею “поганої, дуже поганої міської влади”. “Рідне місто” завдання виконало – громадські слухання провело, і разом з “Бойовим братством” донесло до громадян інформацію про  дуже погану владу. Далі естафету підхопили наймані політтехнологи. Використавши PR-технології, вони перетворили  невеличку подію, яку відвідали кілька сотень  кременчужан (громадські слухання) на подію вселенського масштабу. Для цього використали створену для конкретних цілей газету “Кременчуцька панорама”.  Там подія подавалася, як акція всенародної недовіри антинародному меру!

Фото: Дмитрий Бабец

Далі було багато ходів. Пригодовані громадські об’єднання збирали підписи проти Глухова, новоутворені (за місяць до виборів) партійні осередки волали, що він “дерибанить” землю. Врешті кандидата Глухова зняли з перегонів. Бо пильні  партійці зняли на плівку фрагменти незаконної агітації, яка велась на зустрічі з кандидатом Глуховим. За дивним збігом обставин, зйомку проводили представники  соціально-християнської партії, яка офіційно підтримала на виборах кандидата Матицина. А поруч з партійцями – теж винятково за збігом обставин – сиділа особа, яка, на думку ПК “Візит”, надзвичайно схожа на відомого охоронця пана Матицина (“Візит” для порівняння навіть продемонстрував у телеефірі плівки з записами).
Здавалося б, мета досягнута – головний конкурент пана Матицина  знищений, шлях до перемоги вільний. Здавалося саме так. А вийшло інакше. З моменту зняття кандидата Глухова, кандидат Матицин почав швидко втрачати голоси. Перед цим кандидат Матицин лідирував – так заявляло кілька соціологічних служб, що проводили опитування громадської  думки в Кременчуці. І раптом його рейтинг стрімко покотився вниз. Чому?
За традиційною версією, народ пожалів жертву – знятого пана Глухова. Але нам ця версія видається непереконливою. Кременчужани серйозно роздратовані міською владою – особливо після підвищення комунальних тарифів. Та й інших претензій чимало. На нашу думку, рейтинг кандидата Матицина після зняття кандидата Глухова так стрімко полетів вниз тому, що чимало кременчужан задумалось: якщо  так просто “перекусили” мера, що буде зі мною? Адже команда, яка “перекусила” мера, тим самим продемонструвала методи, якими діє. І діятиме надалі. Народ насторожився. В результаті, за попередніми даними тервиборчкому (на ранок 29 березня), за кандидата Глухова проголосувало 30 535 громадян, за кандидата Матицина – 23 135 громадян. Відрив значний. Матицин програє.
Такий  результат широкомасштабної виборчої кампанії, проведеної  з застосуванням найбридкіших методів боротьби.

Мер Кременчука - результати голосування (кількість голосів)

Міська рада Кременчука - результати голосування (кількість голосів)

Верховна Рада - так проголосував Кременчук за Верховну Раду (кількість голосів)



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх