Кременчук “поголубел” і проголосував за меткомбінат

30.03.2006, 17:03 Переглядів: 2 905
Вибори відбулися. Маємо попередні результати. Остаточні  територіальна комісія принципово відмовляється  повідомляти – чи то з недосипу, чи то з переляку. Відсутність остаточних результатів вимагає від нас максимальної стриманості у висновках.

Вибори відбулися. Маємо попередні результати. Остаточні  територіальна комісія принципово відмовляється  повідомляти – чи то з недосипу, чи то з переляку. Відсутність остаточних результатів вимагає від нас максимальної стриманості у висновках. Отже, можемо говорити лише про ті  дані, які вже змінитися не можуть.
Найперше, маємо визнати лідерство Партії регіонів.  За Регіони – за попередніми даними – проголосувало більше 21 тисячі кременчужан.  Отже, Кременчук – ще рік тому яскраво-помаранчевий – відчутно “поголубел”.  На думку політолога Володимира Фесенка (“Пента”, Київ), перемогу біло-блакитним забезпечили їхні постійні прихильники та чималий відсоток “розчарованих” – тих, що не отримавши за рік раю на конкретно взятій присадибній ділянці, розчарувався у помаранчевій владі. Тому голосував не стільки за Регіони, скільки проти чинної влади.
У рекламних роликах представники Регіонів неодноразово заявляли, що мають конкретний план створення щасливого життя. Але це лише слоган. На місцевому ж рівні Кременчук отримав на другий термін добре знайомих  регіоналів – вони вже чотири роки в міськраді вирішували долю міста. Найвірогідніше, що до міської ради пройде повна перша п’ятірка регіоналів (можливо, навіть більше). А це все знайомі обличчя – пани Черниш, Брижаха, Шендрик, Терещенко та Попенко.   Перший – голова транспортної депутатської комісії, через неї проходило більшість рішень по маршрутках. Треба розуміти, кременчужани цілком задоволені  рівнем обслуговування та вартістю проїзду в міських маршрутках – адже знову проголосували за пана Черниша. Другий у списку  регіонал – заступник голови Автозаводського райвиконкому. За чотири роки депутатства доклав чимало зусиль у справі розпродажу та  передачі  в оренду дитсадків та шкіл Автозаводського району.  Знову-таки, маємо розуміти, що кременчужан цілком задовольняють результати роботи пана Брижахи. Третій – пан Шендрик – запам’ятався, найперше, тим, що за кошти Автозаводського райво відремонтував під час президентських виборів офіс Партії регіонів. Четвертий – пан Терещенко – відомий, переважно, своїми земельними скандалами в міськраді. Ну, а п’ятий – пан Попенко – шанований в Кременчуці лікар, який має лише одну ваду – часто міняє партії перебування. Перед виборами він влаштувався у “Народному Союзі “Наша Україна”, але тільки-но вибори почалися, перебрався до Регіонів. Ось таку п’ятірку лідерів маємо. Це – свідомий вибір кременчужан.
Друге місце після Партії регіонів у Кременчуці посів блок БЮТ. За нього – за попередніми даними – віддали голоси 18 тисяч кременчужан. Перша п’ятірка блоку має неоднорідний склад. Тут і директор успішного підприємства, і відомий лікар, і майже невідомий і нічим корисним не уславлений  депутат. Але в БЮТі  для  Кременчука, на нашу думку, найважливіший не склад команди, а її партійна дисципліна. Блок пані Тимошенко відзначається залізною партійною дисципліною – партія в обов’язковому порядку приймає рішення, озвучені лідером. У цьому, на нашу думку, прихована найбільша небезпека для Кременчука. Її ім’я – металургійний комбінат. Якщо пам’ятаєте, один з головних  БЮТівців – пан Жеваго -  та його фінансова група “Фінанси та кредит” будують  під Кременчуком металургійний комбінат. Коли лідер БЮТ пані Тимошенко приїжджала до Кременчука, журналісти поставили їй запитання щодо комбінату. Ухильна відповідь пані Тимошенко не дає підстав сподіватися, що вона виступить проти комбінату. Скоріше, навпаки – за комбінат, точніше, за інтереси пана Жеваго.
Жорстка партійна дисципліна, характерна для БЮТ, не дає також підстав сподіватися, що хоча би кременчуцькі БЮТівці  в міськраді  підтримають боротьбу кременчужан проти меткомбінату. Повинні будуть  виконувати вказівку центру.
Тому ми вважаємо можливим стверджувати – проголосувавши за БЮТ, кременчужани проголосували за металургійний комбінат під боком. Це – свідомий вибір.
Врешті, третє місце на виборчих перегонах у місті посіла партія влади – “Народний Союз “Наша Україна” (НСНУ).  За неї проголосувало майже дев’ять тисяч кременчужан. Це дуже низький результат - у порівнянні з президентськими виборами 2004 року. Але навряд чи він когось  здивує. Партія влади автоматично перебрала на себе провину за всі проколи чинної влади – і нинішньої (кабінет Єханурова), і першого складу (кабінет Тимошенко). Кременчужани просто зірвали  своє роздратування та розчарованість на “нашоукраїнцях”.  На те вони і партія влади. Втім, незважаючи на розчарованість кременчужан, “нашоукраїнці” теж мають шанс провести до міськради всю першу п’ятірку. Тут теж до болю знайомі обличчя – медіамагнат, власник автозаправок, бізнес-вумен, і – ура! – два  борці за покликанням – вчитель та інженер.
Отже, кременчужани зробили свій свідомий вибір. І житимуть з ним наступні  п’ять років. Амінь.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх