Феномен «Самопомочі» – у Кременчуці та в Україні

3.11.2014, 11:15 Переглядів: 3 259

Політична партія «Самопоміч» стала сенсацією позачергових парламентських виборів. Два місяці поспіль українські соціологи переконували нас, що до парламенту проходять п’ять партій, серед яких немає і сліду «Самопомочі»

Та реальне голосування 26 жовтня дало зовсім інший результат – «Самопоміч» впевнено посіла третє місце за кількістю набраних голосів. По Україні за неї проголосувало 11,0% виборців. У Кременчуці за неї віддали голоси 10,24% громадян.

 

Та найбільша кількість прихильників «Самопомочі» з’явилася у столиці України – за партію віддали голоси 21,39% киян (2 місце після «БПП»)!

 

Коментуючи «Телеграфу» ситуацію, відомий український політолог Володимир Фесенко зазначив, що перемога «Самопомочі» свідчить про те, що в Україні таки зберігся середній клас, який воліє бачити у парламенті дійсно нову партію європейського типу. Цілком логічно, що найбільший прошарок українського середнього класу вижив у часи режиму Януковича саме в Києві – звідси і такий високий результат «Самопомочі» у столиці.

 

Аналогічної думки дотримується значна кількість українських політологів. Ось як прокоментував ситуацію заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха:

 

– Что касается партии «Самопомич», то вся её пропаганда в последний месяц была сосредоточена на том, что должны прийти новые политические силы, которые не должны быть запятнаны прошлым. «Самопомич», с одной стороны, полностью соответствует этим требованиям (ЛІГАбізнес).

Гендиректор КМІСу (Київський міжнародний інститут соціології) Володимир Паніотто так прокоментував успіх «Самопомочі»:

 

– Для меня лично наиболее неожиданной стала «Самопомич». Судя по всему, партии, которые давно известны, накопили негативный рейтинг. Самый большой накопленный негативный рейтинг у Тимошенко. А «Самопомич», если мы спрашиваем, за кого бы вы никогда не проголосовали, показывает один из самых низких результатов. Она воспринимается как новая проевропейская политическая сила. Я думаю, это связано с желанием видеть в парламенте незапятнанные политические силы (ЛІГАбізнес).

 

«ТелеграфЪ», зі свого боку, радий, що у Кременчуці, як і в Києві, зберігся певний прошарок середнього класу. Бо середній клас – найбільш прагматичне середовище, схильне вимагати від влади ефективної щоденної роботи, а не політичних див.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" від 30 жовтня 2014, №44.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх