Зарплату знов можуть затримувати

7.05.2009, 11:56 Переглядів: 2 426
Міська казна порожніє через нестабільну роботу підприємств.
У Кременчуці, як і багато років тому, можуть виникнути проблеми із виплатою зарплати

Перед травневими святами бюджетники отримали заробітну плату вчасно, однак міські фінансисти були готові до того, що виникне борг – грошей на виплату не було. Фахівці прогнозують, що влітку зарплату, можливо, затримуватимуть на тиждень-два. Такі ж проблеми виникатимуть із виплатою відпускних.

– Сьогодні ми ледь закрили зарплату, – каже Тетяна Тетьоркіна, керівник бюджетного відділу міськфінуправління. – Бюджетники отримали все вчасно. Однак ми очікували, що буде заборгованість: нерівномірно надходять кошти з підприємств, нерівномірно виплачуватиметься зарплата…У нас вже десять років не було такої ситуації. Можливо, це останній місяць, коли заборгованості немає…

Причина – нестабільна робота крупних промислових підприємств міста. Адже із зарплати, яку виплачують своїм працівникам організації міста, утримують податок. І ці кошти йдуть на виплату заробітної плати бюджетників. Тож якщо затримують гроші на крупних підприємствах або скорочують їхніх працівників, то, відповідно, на виплату зарплати бюджетників коштів стає менше. Тенденція маловтішна: у січні місто спрацювало добре, у лютому гірше, а у березні фінансисти отримали недовиконання. Як каже пані Тетьоркіна, порівняно із минулим роком грошей, що йдуть на зарплати, стало десь на два мільйони менше.

У міськфінуправлінні пояснюють – аби виплатити заробітну плату призупинили фінансування всіх інших програм та галузей. Так, майже місяць гроші не давали на комуналку, у тому числі й на благоустрій, на дотації комунальним підприємствам, а також на ліки для хворих та харчування у лікарнях. Навіть за комунальні послуги та енергоносії розраховувалися невчасно – півмісяця не переводили коштів на ці потреби, хоча зазвичай проплати йдуть кожного дня. Через це виникла загроза того, що «Полтаваобленерго» відключить від електроенергії бюджетні установи, однак з енергокомпанією таки домовились, каже пані Тетьоркіна.

Що буде із авансом, який бюджетники мають отримати у середині місяця, теж невідомо. Адже підприємства міста, які і так працюють нестабільно, пішли на святкові канікули. Міська казна може не встигнути зібрати за кілька робочих днів стільки коштів, скільки необхідно – а це 7-8 мільйонів гривень. Особливо ж напружена ситуація очікується влітку, прогнозують фахівці. Адже тоді потрібно буде виплачувати людям відпускні – а це додатково 3-4 мільйони. Тож можливо, із цими грошима також виникатимуть затримки. 
Особливих надій на те, що держбюджет переглянуть і це покращить ситуацію, на місцях не мають. Кажуть, якщо перегляд таки буде, то, можливо, навпаки у бік «урізання».



 
Автор: yaremko
Теги: зарплата
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх