Через п’ять років міське звалище планують закрити

23.07.2009, 10:03 Переглядів: 2 675
17 липня у школі №7 місцеві мешканці зібралися сказати своє «фе» владі стосовно постійного смороду з Деївського звалища..
Усього планується зробити 56 вертикальних свердловин та 16 – горизонтальних.
Фото: Дмитрий Бабец

Вони показали віце-меру Миколі Порицькому власноруч знятий фільм із палаючим звалищем та густим димом над Крюковом. Чиновник, у свою чергу, розповів, що вже у серпні звалищні проблеми почнуть ліквідовувати, а через п’ять років його закриють.

– Ми п’ємо отруєну воду і дихаємо отруєним повітрям! Нам це набридло, тому закрийте Деївське звалище! – такими були основні вимоги крюків’ян перед міською владою на зібранні 17 липня. Усього зібралося чоловік 30-40.

На підтвердження своїх слів вони показали фільм про міське сміттєзвалище – як воно палає, як над Крюковом стелиться дим. Під зображення палаючого звалища, бомжів, які порпаються на ньому, та безкрайні простори побутових відходів крюків’янин Ігор Андросов, під тривожну музику, розповідав, «ви все це сиплете нам на голову», що «дітей неможливо випустити ввечері гуляти», «у мешканців проблеми зі здоров’ям», «з південної сторони звалище вже перевищило високовольтні лінії»…

Після перегляду фільму та звинувачувальних слів у бік влади, її представник, віце-мер Микола Порицький, довго вирішував, чи це зібрання організували мешканці мікрорайону, чи це «заказ» майбутніх конкурентів на виборах мера. Під постійні перебивання місцевими жителями, він усе ж розповів, що чекає звалище і навколишніх мешканців у наступні п’ять років.

– Проблема звалища відома тридцять років, – почав Микола Порицький. – У радянські часи було зроблено багато помилок. Два роки тому ми почали роботу із покращення ситуації зі звалищем. Вона включає в себе, по-перше, запровадження роздільного збирання сміття. По-друге, санацію звалища із відбором накопиченої рідини. По-третє, будівництво сміттєпереробного заводу із механо-біологічною переробкою сміття.

За словами пана Порицького, перший етап уже частково зроблений – від Молодіжного до Пивзаводу вже стоять нові контейнери і йде роздільний збір сміття. Із нового навчального року у школах планують запровадити заняття, аби привчати дітей до цієї вимоги цивілізованого світу. У німецької фірми, що виробляє контейнери, просять надати підставки для олівців у вигляді цих контейнерів – для наочної агітації.

– Для проведення санації документи готувалися півтора року, – каже пан Порицький. – Німецький уряд уже виділив ?450 тисяч. За ці кошти будуть зроблені перші 30 вертикальних свердловин по всьому «тілу» звалища – через них здійснюватиметься відбір накопиченого газу. Після цього буде виділено ?3 млн – на горизонтальні свердловини, якими буде перехоплена накопичена рідина. Нарешті, за 19 років незалежності України, ми підійшли до вирішення проблеми звалища.

Як пояснив Микола Порицький крюків’янам, 20-25 липня перші машини із німецьким обладнанням прибудуть в Україну. Якщо на митниці все буде в порядку, то 10-15 серпня вони вже будуть розвантажуватися у Кременчуці. Виконавця робіт німці обирали самі – ним стало ВАТ «Південспецбуд».

Пряма мова

– Проект втілюватиметься повністю за гроші Європи, – каже віце-мер Микола Порицький. – Санація продовжиться до двох років. Із липня-серпня 2010 року почнеться будівництво заводу. За розрахунками німців, воно займе два з половиною роки. У серпні – вересні 2014 року хтось буде перерізати стрічку на його відкритті... Ми очікуємо зменшення запаху та перехоплення забрудненої води. Я не виключаю, що пожежі повторяться, але інакше не буде – звалище буде «бродити» ще 28 років.

Цікаво

• Інспектор Кременчуцької екологічної інспекції Дмитро Буряк, заявив що всі пожежі на звалищі – це самозаймання – через процеси бродіння в середині звалища. У накопичених у ньому газах зараз до 70% метану.

• Стосовно забезпечення мешканців питною водою, віце-мер Микола Порицький пообіцяв, що магістральні водогони на район протягнуть, але врізатися у них господарям будинків доведеться за власний рахунок.



 
Автор: konstantinov
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх