М’ясо для дітей подорожчало вдвічі

30.03.2007, 20:03 Переглядів: 1 960
Замість 14 гривень, його тепер завозять до дитсадків та шкіл по 26 гривень.
Фото: Дмитрий Бабец

У грудні 2006 та у січні 2007 року «ТелеграфЪ» з упертістю маньяка писав про тендери на  харчування у школах та дитсадках.  Тендери проводило міське управління освіти. Режим, у якому вони відбувалися  – особливо тендер на шкільне харчування – дали нам підстави думати, що тендери прописані під одного, цілком конкретного фігуранта – фірму «Діадема».  Про тендер на шкільне харчування взагалі  вчасно не дізналась жодна фірма, окрім «Діадеми» та «Богдана».  Тож і змагалися між собою лише «Діадема» та «Богдан» -  а їх у місті пов’язують з однією людиною – приватним підприємцем пані Голосною.  Перемогла «Діадема» - вона постачатиме харчі до шкільних їдалень протягом 2007 року.
У тендері на постачання продуктів до дитсадків міста також перемогла фірма «Діадема».  Після закінчення тендерів «ТелеграфЪ» надрукував матеріал «Дешево та підозріло»  Тоді у нас викликали щире  здивування ціни, які задекларувала переможниця  «Діадема». Високоякісну  яловичину (а до шкіл та дитсадків має завозитись лише м’ясо 1 сорту) «Діадема» обіцяла завозити за ціною 14 грн.18 коп.  Та ж  «Діадема»  обіцяла школам  сосиски вищого гатунку за ціною 15 грн. 62 коп., пакетовану  гречану крупу по 3 грн. 43 коп., а пакетований цукор – усього по 2 грн.89 коп.
Це мала б бути щаслива казка для дітей і підлітків. Адже за такими цінами їх можна було б годувати нормальними, а не мікроскопічними порціями – як це траплялось раніше. Ось тільки у «Телеграфа» викликав сумніви документ під назвою Додаток № 3 (він містився у пакеті тендерної документації).  За цим документом, фірма–переможець  «Діадема» - обіцяла дотримуватись задекларованих нею цін протягом 60 календарних днів.  Нас цікавило, а що далі?  Підвищення?  Управління освіти  відкинуло наші підозри.  Нам пояснили, що дітей годуватимуть за вказаними  цінами – дешево, смачно і ситно.
60 календарних днів пройшло. Вже минулого тижня  «Діадема» завезла до дитсадків м’ясо за ціною 26 гривень за кілограм. Це майже вдвічі дорожче, ніж вона обіцяла. Директори кількох шкіл підтвердили «Телеграфу», що шкільні їдальні  отримали не лише м’ясо по 26 гривень. Підскочили також ціни на крупи та ковбасу. Отже, щасливої дитячої казки не вийшло. Якщо так відчутно подорожчали продукти, варіантів розвитку подій усього два – або подорожчає харчування, або  значно  зменшаться дитячі порції – бо треба буде вкладатися  у визначену заздалегідь вартість харчування.
Звісно ж, саме по собі підвищення цін – не кримінал. Його диктує  ринок.  Але  у даному випадку  кременчуцький  ринок  відпочиває.  На  ньому  ціни на м’ясо не підвищились анітрохи. У грудні, коли проходив тендер,  вони складали у середньому по місту  25-26 грн. (за кілограм яловичої  вирізки).  Зараз  ціна та сама.  Отже, немає жодних підстав говорити, що  фірма «Діадема»  підняла ціни вимушено, у зв’язку з їхнім загальним  підвищенням.  Зате, на нашу думку, є підстави вважати, що це підвищення було заздалегідь сплановане, а нереально низькі ціни, вказані у тендерних пропозиціях, були лише  легенькою  димовою завісою.  То яка користь від нового постачальника?  Маємо на увазі, яка користь для дітей, а не для  керівників освітньої галузі, які лобіювали цей тендер?



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх