Історія одного «весняного кохання»

17.11.2006, 17:11 Переглядів: 1 618
Ніхто не залишається байдужим, коли в його будинку відкривають кафе-бар або ресторан чи їдальню. Про приємні й щасливі сни можна забути, або використовувати медичні препарати чи спати вдень. Тому мешканці будинків зустрічають «небажаних сусідів» у штики..

або Як спокійно спати, коли тобі заважає надто шумне кафе

Мешканцям будинку боязко – вони не хочуть, щоб під їхніми ліжками гриміла музика та матюкалися «культурно відпочиваючі»

Приємна несподіванка
2 листопада до редакції звернулася пенсіонерка Надія Маклакова, що мешкає на Молодіжному, на 2-му поверсі будинку, де розташовано магазин «Весна». Вона розповіла, що 30-го жовтня у приміщенні, що знаходиться прямо під її квартирою, почався ремонт. Гучно працює перфоратор, «щось падає, грюкає, до входу в бар під’їжджають автомобілі з будматеріалами». Одного дня вона, підійшовши до власного під’їзду, побачила витяжну трубу під своєю кухнею, що виходила якраз із приміщення на першому поверсі, та ще одну біля сусіднього під’їзду. «Як тільки я побачила дірку в стіні, мені стало погано, – розповідає Надія Олександрівна. – Цей бар звів у могилу мого чоловіка. Побачивши труби, я згадала, як декілька років поспіль у цьому приміщенні був бар. Згадала пісні-танці, матюки, що лунали всю ніч, бійки, розбірки, п’яні крики».

«Поїду до губернатора»
Бабуся одразу, разом із сусідами, написала скаргу з 40 підписами і почала брати штурмом всі можливі інстанції: міську СЕС, ЖКГ «Молодіжне», відділ архітектури та фонд міського майна Кременчуцького міськвиконкому, депутатів міської ради Кременчука.
Ми звернулися до заступника начальника відділу архітектури міськвиконкому Геннадія Устименка з питанням, як ведеться розгляд скарги пані Маклакової. На це посадовець відповів: «Ми їдемо туди з перевіркою вже сьогодні (10 листопада)». Наступного дня ми зателефонували, щоб дізнатися результат перевірки. «Все в межах правил, ніякої реконструкції не відбувається – несучі стіни не пошкоджені», – відповів «Телеграфу» пан Устименко. Витяжної труби він чомусь не помітив, на що відказав: «Скарга була щодо перепланування приміщення. Чому я буду ходити навкруги всього будинку?»
У фонді міського майна нам підтвердили, що «наболіле всім» приміщення здається в оренду ТОВ ТД «Весна», директором якого є Леонід Запухлий. Згідно з рішення міськвиконкому №974 від 22 вересня 2006 року строк оренди закінчується 22 березня 2007 року. У документі також зазначено, що оренда передбачає використання приміщення як склад, а не магазин чи їдальню.
Першим «позитивним» відгуком на скаргу Надії Маклакової відзначилася міська СЕС. Третього листопада, після перевірки їхніми спеціалістами з відділу гігієни харчування, головний санітарний лікар міста Віктор Акімов постановив припинити реконструкцію до узгодження з міською СЕС.
«13 листопада мешканка знову зателефонувала й повідомила, що роботи продовжуються, – каже завідувач відділу гігієни харчування Наталя Прокопенко. – Два рази ми вже опинялись перед зачиненими дверима. Зараз будемо їхати знову – побачимо як нас там чекають».
Надія Маклакова відступати не збирається. «Я телефонувала до головного санітарного лікаря області, говорила з його заступником, – розповідає наша цілеспрямована героїня. – Він повністю мене підтримав. Якщо в Кременчуці я не доведу своєї правоти, то буду скаржитися губернатору».

А чи була реконструкція?
У розмові з директором ТД «Весна» Леонідом Запухлим «ТелеграфЪ» побачив і інший бік медалі. «Ми не робили реконструкції в приміщенні, – каже директор Леонід Запухлий. – Це лише ремонт. А те, що мешканці вказують на витяжну трубу, то стіни ніхто не пробивав, отвори вже давно були зроблені, ми тільки замінили одну витяжку іншою та провели на дах трубу. Ніяких норм ми не порушували». Як виявилось, «Весна» ще не вирішила, що саме буде в приміщенні, а ремонт робиться на перспективу. Один з варіантів – кафе «Весняна хата». «Але це ще не факт. Точно відомо буде не раніше, ніж через місяць. І звичайно ж ми будемо оформляти всі необхідні документи», – уточнює директор.

Бізнес для «спритних» пенсіонерів
У розмові з «Телеграфом» пан Запухлий поділився і своїми проблемами. Він каже, що у «Весни» з Надією Маклаковою давні стосунки. За його словами, коли існував бар «Весна», жінка кожного місяця ходила і вимагала особливих преференцій за те, що вона не підніматиме скандалів та не писатиме скарг. Коли бар припинив існування, закінчились і преференції. «Чому зараз вона скаржиться в усі інстанції? Можливо хоче нагнітити ситуацію, при якій ми будемо вимушені піти на її умови», – припускає пан Запухлий.

Кожна із сторін у конфлікті відстоює свої інтереси, і нічого дивного в цьому немає. Законодавство не забороняє підприємцям створювати на перших поверхах кафе та бари. Як повідомили нам у відділі архітектури міськвиконкому, правил, за якими треба питати дозволу у мешканців будинку на відкриття у ньому кафе, немає. Але особистий спокій мешканців закон теж має забезпечувати. У Кременчуці подібні конфлікти непоодинокі. Щоб задовольнити прохання мешканців і не дозволити підприємцю відкрити кафе, влада повинна надати йому обґрунтування своєї відмови. За людьми залишається право зателефонувати в санстанцію, щоб приїхали спеціалісти та заміряли рівень шуму чи зафіксували інші порушення чинного законодавства. Саме порушення підприємцем законів, можуть стати причиною закриття закладу, що дуже дошкуляє мешканцям будинку.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх