До 12 років ув’язнення за вручення повістки — такими можуть бути наслідки бійки військових з черкащанином

2.05.2023, 09:03 Переглядів: 2 990

 

В Україні триває загальна мобілізація, але законодавча база та система вручення повісток недосконала, що призводить до численних конфліктів

ДБР розслідує справу побиття чоловіка працівниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки в Черкасах. Відео інциденту з камер спостереження торговельного центру, яке розлетілось по соцмережам, спричинило резонанс у суспільстві. Військовослужбовці ТЦК та СП (колишні військкомати) намагалися вручити чоловікові повістку на вулиці. Чоловік на відео спочатку емоційно спілкується з військовослужбовцями, які намагаються вручити йому повістку, а далі один із військових б’є чоловіка в обличчя. Його повалили на землю, і тоді військовослужбовець б’є його в обличчя ще раз.

У черкаському територіальному центрі комплектування відреагували на цю ситуацію та озвучили свою версію подій – передає ТСН.

Громадянин почав ображати військовослужбовців, погрожувати фізичною розправою та застосував фізичну силу до одного з військовослужбовців. Громадянина було затримано, на місце події військовослужбовці ТЦК та СП викликали представників Національної поліції. Варто зазначити, що відео вирване з контексту, обставини значно ширші, аніж показано в зазначеному фрагменті, зазначили в ТЦК та СП.

Постраждалий чоловік написав заяву до поліції, яка відкрила кримінальне провадження. Зараз цією справою займається Державне бюро розслідувань, адже розслідуванням воєнних злочинів займається саме ДБР.

Кримінальне провадження розслідується за фактом перевищення військовою службовою особою своїх повноважень. Слідство ознайомлюється з матеріалами, і коли з’ясуються усі обставини подій, тоді вже будуть ухвалюватися відповідні рішення в рамках закону, заявила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

Такі конфліктні ситуації під за час проведення загальної мобілізації виникають не вперше. У соцмережах постійно з’являлися схожі відео з різних регіонів України. Деякі з таких випадків розслідує ДБР.

На подію відреагували в Міністерстві оборони.

- Реформа центрів комплектації вже давно на часі. Є одна з таких простих рекомендацій президента Володимира Зеленського, він дав серйозну рекомендацію головкому - переважну кількість військових, які давно сидять там, відправляти на фронт, а скеровувати на їх місце військових, які отримали поранення, які достойні герої і які знають, зокрема, як правильно проводити роботу по мобілізації, - зазначив міністр оборони України Олексій Резніков.

Як це може допомогти уникнути подібних конфліктів у майбутньому Олексій Резніков не пояснив.

Якщо провину військовослужбовців Черкаського ТЦК та СП доведуть, то за перевищення ними службових повноважень в умовах воєнного стану, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих їм прав чи повноважень, якщо такі дії заподіяли істотну шкоду (ч. 5 статті 426-1 ККУ) військовим може загрожувати від 8 до 12 років позбавлення волі.

Зважаючи, що судочинство стосовно воєнних злочинів в Україні провадять звичайні районні суди, то не можна виключати будь-якого варіанту розвитку подій.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх