Українські журналісти організували у Косово патріотичний забіг на честь загиблих воїнів

22.09.2023, 08:31 Переглядів: 1 076

Забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України!» відбувся у парку «Taukbahçes» на честь вшанування пам‘яті військовослужбовців і журналістів, які загинули під час виконання своїх професійних обов’язків.

17 вересня, о 18.00 у Приштині, столиці Республіки Косово, у парку «Taukbahçes» відбувся забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України!» на честь вшанування пам‘яті військовослужбовців і журналістів, які загинули під час виконання своїх професійних обов’язків. Про це повідомила журналістка з Києва Людмила Лук'яченко на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Вперше такий захід відбувся у 2018 році, у Києві. Тоді зібралося понад 300 людей, серед яких були учасники бойових дій на Сході України, родичі, друзі та побратими загиблих воїнів, представники Посольства Великої Британії в Україні та військовий аташе Посольства США в Україні. Відтоді всеукраїнський забіг проводиться щороку напередодні 29 серпня, до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 

Цьогоріч забіг уперше відбувся у Республіці Косово. Тут з квітня 2022 року перебуває група українських медійників, які отримали професійний прихисток за програмою «Резиденція в Косові». Двоє з учасниць проєкту, кременчужанки Ольга Прядко та Тетяна Красельникова, запропонували провести патріотичний забіг тут, у частково визнаній країні Балканського півострова. Їхню ініціативу підтримали мер Приштини Перпарим Рама та Асоціація журналістів Косова.

– Цього року понад 6 тисяч учасників із 37 країн взяли участь у забігу напередодні Дня пам'яті захисників. Ми вирішили доєднатися до акції та провести забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України!» у Приштині. Ініціативу українських журналістів, які перебувають у Республіці за Міжнародною програмою «Резиденція в Косово», підтримали колеги з Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës - AGK та мер Приштини Perparim Rama. Разом із моїми колегами, співорганізаторами цієї акції, Тетяною Красельниковою та Володимиром Мартиновим ми запросили усіх охочих доєднатися до нас, щоб вшанувати пам‘ять героїв України, які полягли за територіальну цілісність нашої держави, – розповіла журналістка Ольга Прядко.

До складу української команди увійшли Ольга Прядко з сином Ярославом Ткаченком, колишній редактор Новоайдарівської районки Луганщини Володимир Мартинов, фітнес-тренерка Ольга Горгола (переселенка з Донецька, вона приїхала до Косова з двома дітьми) та журналістка «Кременчуцької газети» Тетяна Красельникова з сином Назаром Чабаном. Разом з українськими хлопчиками торував дистанцію і їхній ровесник із Косова, Ліор. Він біг поруч із татом, амбасадором дипломатичного корпусу Всесвітнього єврейського конгресу Флоріаном Зеві. Пан Флоріан – щирий друг України. Від початку російсько-української війни він разом із громадою організував збір гуманітарної допомоги для мешканців постраждалих регіонів. Також він опікується українцями, які знайшли прихисток від війни в Косові та Північній Македонії. Ліор разом з батьком були у жовтих футболках, а на футболці юного косовара був написаний заклик англійською мовою та синім кольором: «Будь хоробрим (Тризуб України)».

 

Першим подолав дистанцію 9-річний Назар Чабан. Назар не вперше бере участь у спортивних змаганнях. Наприклад, минулого року він пробіг п'ятикілометрову дистанцію разом із мамою.

– Спочатку мене обганяли інші бігуни, а потім я всіх їх обійшов. Я хочу стати сильним, щоб захищати Україну. Для цього щоранку роблю 20 відтискань, 50 присідань і 70 вправ на прес, – розповів Назар.

Наступними, дистанцію подолали Ярослав та Ліор, а потім прибігли дорослі.

 

Також учасники патріотичного забігу в Приштині розповіли, що не збираються зупинятися на досягнутому. Вони планують проводити подібні заходи й надалі. Оскільки спорт і любов до України – це невід’ємні складники їхнього життя.

Автор: Дарія Згура Джерело фото: Тетяна Красельнікова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх