Національна збірна України виїхала на Invictus Games 2023 у Дюссельдорфі – в її складі кременчужанин

17.08.2023, 20:01 Переглядів: 1 187

 

Військовий з Кременчука Євгеній Кірейонок на «Іграх Нескорених» у Німеччині представлятиме у складі збірної України не тільки ДШВ ЗСУ, а й Полтавщину

У Києві в посольстві ФРГ відбулися урочистості з нагоди від'їзду Національної збірної України для участі в Invictus Games 2023 у Дюссельдорфі. У вересні на міжнародних змаганнях з адаптивних видів спорту - «Іграх Нескорених» Україну представлятиме команда із 25 спортсменів з числа військовослужбовців та ветеранів і ветеранок російсько-української війни, які отримали травми, захворювання та поранення під час виконання службових обов’язків у зоні бойових дій та мають інвалідність. Вони є прикладом того, що жодна травма чи поранення не може зламати сили духу та волі. На шляху до Дюссельдорфу наша команда проведе треті навчально-тренувальні збори в одній з країн ЄС.

Про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів на своїй офіційній сторінці у Фейсбук.

Серед «нескорених» спортсменів є представник Полтавщини - кременчужанин майор Євгеній Кірейонок, який наразі проходить службу в 71-й окремій єгерській бригаді. Він братиме участь в Invictus Games 2023 у трьох видах спорту – плаванні, веслуванні та тренажерах та волейболі сидячі.

  

Як повідомило Мінветеранів, підтримати й побажати успіхів учасникам нашої збірної прийшли представники сил безпеки і оборони України, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер, представники посольств країн-учасниць Invictus Games, громадських організацій, а члени родин та друзі.

- Сьогодні ми всі разом з Українським легіоном Героїв. Це люди, які захищали й продовжують захищати рідну землю, нашу країну. Попри важкі поранення внаслідок бойових дій, ви змогли перемогти себе і будете представляти Україну на Іграх Нескорених. На вас лежить важлива місія – захистити честь країни на міжнародному фронті, на спортивному фронті, та бути нашими амбасадорами у ветеранській дипломатії, – наголосила міністр Юлія Лапутіна.

 

Вона зазначила, що за ініціативою Мінветеранів ветеранський спорт законодавчо закріплений як окремий вид спорту в Україні, адже є одним з ефективних способів для медичного і психологічного відновлення та адаптації до мирного життя українських Воїнів. Наразі Мінветеранів працює над побудовою комплексної системи послуг з фізкультурно-спортивної реабілітації, яка буде відповідати вимогам інклюзивності, доступності та якості. 

- Участь української збірної в Invictus Games – це неоціненний досвід для розбудови системи спортивної реабілітації поранених ветеранів та військових в Україні. Цей напрямок є серед найголовніших пріоритетів Мінветеранів. Розвиток спорту для ветеранів на загальнонаціональному рівні та в громадах є необхідним елементом створення комфортного простору для наших Захисників і Захисниць. Для нас важливим є не тільки спортивні результати, а і єдність ветеранської спільноти, підтримка влади і відповідального бізнесу, щоб наші ветерани відчували гідну підтримку, – підкреслила Юлія Лапутіна.

Звертаючись до української збірної, очільниця Мінветеранів наголосила, що найголовніше це не спортивні результати, а донести усьому світу, що Україна нині боронить не лише свою свободу і незалежність, а й мир та спокій у Європі.

- Сьогодні я хочу побажати вам, шановні члени збірної, результативних тренувань та високих досягнень у спортивних змаганнях! До Invictus Games дуже потужна увага у світі. Вірю, що завдяки вам прапор України буде неодноразово піднятий та лунатиме наш гімн! Успіхів вам та звершень!, – наголосила очільниця Мінветеранів.

 

Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер розповів про підтримку його країною української збірної на «Іграх Нескорених» та пообіцяв вболівати за нашу команду.

- Ви їдете змагатися у незвичайних спортивних іграх. Бо у “Ігор Нескорених” особливий девіз – Нескорений. А ви – символ цього девізу. Всіх вас, насамперед, відрізняє величезна мужність і величезна воля. Ваша згуртованість і людська велич для всіх нас є взірцем. Ви є символом того, що відрізняє Україну. І ніхто не може бути кращим послом України у світі, ніж ви, – наголосив Мартін Єгер.

Цьогорічні міжнародні змагання відбудуться у німецькому місті Дюссельдорф з 9 по 16 вересня. Наша збірна братиме участь у таких видах адаптивного спорту, як стрільба з луку, легка атлетика, велосипедний спорт, пауерліфтинг (жим лежачі), веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, настільний теніс, баскетбол на візках.

Зазначимо, що Invictus Games започатковані у 2014 році принцом Гаррі та вперше були проведені в Лондоні. Україна вперше долучилась до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши на змаганнях у Торонто (Канада). Минулого року українська збірна виборола на Invictus Games у Гаазі (Нідерланди) 16 медалей.

 

Редакція зв’язалася з Євгенієм Кірейонком, який розповів, що хлопці та дівчата готуються до змагань всерйоз.

- Настрій у нас бойовий. Хлопці та дівчата бігають на протезах, качаються на тренажерах. Усі викладаються по повній, - зауважив він.

Кременчужанин Євгеній Кірейонок з самого початку повномасштабної війни пішов захищати Україну, а до того два роки брав участь в АТО/ООС. Він вдруге звільнився з лав ЗСУ 5 років тому, а у березні 2022 року, попри стан здоров’я, втретє добровільно пішов на військову службу. Під час проходження військово-лікарської комісії у військкоматі Євгеній скрив наявність 2-ої групи інвалідності та потрапив на бойову посаду до 71-ої окремої єгерської бригади ДШВ ЗСУ. У складі цієї бригади він воював на Київщині, звільняв від окупантів Харківщину, обороняв Донеччину.

 

Цей 53-річний ветеран свого часу служив у 23-й окремій аеромобільній бригаді, яка колись дислокувалася у Кременчуці та була розформована у 90-х роках минулого століття під час скорочення ЗСУ. Коли у 2014 році почалася російська-українська війна він повернувся до армії. У 2015 році перебував у зоні АТО в складі 5 БТГр 81-ї окремої аеромобільної бригади. Потім у складі 36-ої окремої бригади морської піхоти захищав Широкине під Маріуполем. У 2018-му звільнився з військової служби за станом здоров’я.

Тож, бажаємо усім «нескореним» спортсменам збірної України, а серед них і нашому земляку Євгенію Кірейонку успіхів у підготовці до змагань у Дюсельдорфі та перемог!

Читайте також:

Автор: Віктор Крук Джерело фото: Мінветеранів
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх