Чому грудне вигодовування надзвичайно важливе для гармонійного розвитку дитини

1.08.2023, 19:30 Переглядів: 988

 

Медики наполягають, що кожна мати має прагнути виконувати правила успішного грудного вигодовування, щоб забезпечити для своєї дитини здоров’я, а відповідно і кращі умови для росту й розвитку її організму

1 серпня — Міжнародний день грудного вигодовування і лактації. З цього приводу завідувачка акушерського відділення Полтавської центральної районної клінічної лікарні Ніна Карпенко розповіла про користь грудного молока та плюси годування груддю.

За її словами, з молоком матері немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла — захист від хвороб. Воно є видоспецифічною, унікальною біоактивною сполукою, яку неможливо відтворити штучним шляхом. Лише 2-3% жінок не можуть годувати дітей грудьми через патології в анатомічній будові грудей, перенесені операції на грудях чи ендокринні захворювання.

 

Грудне молоко містить живі клітинні компоненти, імунореактивні речовини, гормони та інші харчові сполуки, необхідні для оптимального росту, здоров’я та розвитку новонародженого. Воно є ідеальним харчуванням для немовляти, сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку, а також закладає основу для подальшого інтелектуального становлення особистості.

Корисна та поживна їжа

Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. За винятком конкретних протипоказань (певні хвороби, наприклад, ВІЛ), грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднювальних речовин.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя — покриває третину цих потреб.

Гарне здоров'я

Ранній початок грудного вигодовування (протягом години після народження дитини) забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують.

Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від багатьох небезпечних хвороб. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

Грудне молоко ≠ вакцинація

При цьому грудне вигодовування не є альтернативою вакцинації. Воно не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти й навіть померти.

Розум і розвиток

Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку. Дослідження доводять, що діти, яких годували грудьми, демонструють вищі результати академічної успішності та інтелектуального розвитку.

 

Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування

  • необхідно забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти;
    якнайшвидше почати грудне вигодовування, найкраще — протягом першої години життя дитини;
  • необхідно забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);
  • необхідно забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження — немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду;
  • не слід використовувати жодних сумішей, пляшечок, пипок чи дурників, якщо можливе виключно грудне вигодовування;
  • поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.

Якщо взаємини між мамою й малям доброзичливі, а доступ до грудей безперешкодний, то дитина бачить у материнських грудях і маминих обіймах гарантований захист від всякого лиха і нещастя.

Читайте також:

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: pexels.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх