Виставка до Міжнародного дня вишиванки: Вишита сорочка єднає українців

18.05.2023, 16:28 Переглядів: 1 751

 

Без гучних пісень, танців, як бувало раніше

Сьогодні, 18 травня, увесь світ святкує Міжнародний день вишиванки. До цього свята бібліотечна філія №2 міста Кременчук провела вуличну етновиставку «Витоки».

У зв'язку з тим, що цьогорічний День вишиванки припадає на трагічну дату: депортацію кримських татар у 1944 році, а також на річницю завершення оборони Маріуполя виходу наших бійців з «Азовсталі», захід був дуже стриманим. Без гучних пісень, танців, як бувало раніше.

Вишита сорочка невіддільна складова нашої культурної спадщини, що єднає українців крізь простір і час. На виставці представлені аутентичні речі, які передавалися з покоління в покоління. Також один з розділів розповідає про вишиванки в житті відомих людей. Крім того, виставлені вишиванки в житті військових, які для них мають велике значення і дуже цінуються, розповіла бібліотекар Таміла Шпак.

Одна з робіт вишиванка для військового, виконана відомою вишивальницею Наталією Рома. Вона розповіла історію її створення.

Вишита сорочка для воїна з Кременчука, який знаходиться в зоні бойових дій. З початку війни вишивальна спільнота згуртувалася і почала вишивати сорочки для наших захисників. Я долучилася до цього проєкту, об’єднала друзів того хлопця, ми разом придбали тканину і я вишила сорочку для нашого земляка. Це для нього стало приємним сюрпризом. Він дуже зрадів і прийняв її, як справжній скарб.

Наталія підкреслила, що для воїнів сорочки мають дуже велике значення. Один із захисників Маріуполя розповів, що коли він виходив з «Азовсталі», росіяни віддали йому всі речі, крім його вишиванки. Сорочку вони демонстративно, дуже зневажливо кинули на землю. Досі у воїна болить за те. Ця історія ще одне підтвердження тому, яке важливе значення мають вишиванки, особливо для захисників.

Цьогорічна вулична виставка, яка проходила під девізом «Вишивати – оберігати, вірити, чекати», мала великий успіх у мешканців міста.

Автор: Мирослава УКРАЇНСЬКА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх