Житлові субсидії на неопалювальний сезон: в ПФУ пояснили, кому потрібно подавати заяву

12.04.2023, 09:01 Переглядів: 2 281

 

У квітні закінчився опалювальний сезон, і з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період

Житлові субсидії на неопалювальний сезон з 1-го травня будуть перепризначені для переважної більшості їх одержувачів автоматично, на підставі наявної у ПФУ інформації. Але якщо змінилися дані про майновий стан чи склад родини в отримувачів субсидій, то вони повинні надати про це інформацію до органу ПФУ протягом 30 днів з дня зміни. Про це попереджає Пенсійний фонд України.

Крім того, житлова субсидія на наступний термін призначається при особистому зверненні, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість зареєстрованих осіб, що фактично проживають у домогосподарстві, менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також особисто доведеться звертатися тим, у яких розмір субсидії становив 0,00 гривень. Відбувається це у випадку, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внесок/платіж на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів не перевищував обсяг обов'язкового платежу.

Подати заяву та декларацію до ПФУ можна будь-яким зручним способом. У разі подання заяви протягом 2 місяців з початку опалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалюваного сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III та IV квартали попереднього календарного року, а пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Подати документи на субсидію можна такими способами:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою, на адресу органу фонду;
  • online – через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний додаток Пенсійного фонду.

Крім того, подавати документи можна через посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади, ЦНАПи та через портал «Дія».

Варто зазначити, що питання надання житлових субсидій, зокрема, на неопалювальний період, регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх