Меру Кременчука, його заступникам та деяким бюджетникам можуть скоротити зарплати – куди підуть гроші

3.04.2023, 10:01 Переглядів: 3 578

 

В Україні пропонують обмежити зарплати високооплачуваним бюджетникам, а гроші направити на виплати військовим

В Україні пропонують скоротити зарплати бюджетникам, а заощаджені таким чином бюджетні кошти перенаправити на виплати військовослужбовцям та їх сім’ям. Скорочення зарплат торкнеться не всіх працівників бюджетних установ та органів місцевого самоврядування, а лише тих, кому наразі виплачують дуже великі зарплати.

Таку норму передбачено в законопроєкті №9159 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо збільшення видатків на виплати військовослужбовцям та їх сім’ям шляхом застосування на час воєнного стану обмеження в частині нарахування заробітної плати в державному секторі».

У Пояснювальній записці до законопроєкту запровадження обмежень щодо розмірів зарплати в умовах воєнного стану обґрунтовується тим, що «в Україні є певна категорії осіб, які отримують в державному секторі неспівмірні із заробітками абсолютної більшості громадян високі заробітні плати, що є по суті своїй аморальним і не відповідає вимогам і очікуванням пересічних громадян щодо справедливості».

Законопроєкт передбачає підвищення виплат військовослужбовцям та членам їхніх сімей внаслідок скорочення зарплат бюджетникам, які одержують надвисокі щомісячні виплати. Пропонується обмежити їм виплати 10 мінімальними зарплатами на місяць (ред. — не вище 67 тисяч грн).

Тобто це обмеження може торкнутися лише дуже вузького кола високопоставлених посадовців. Зокрема, і високопосадовців органів місцевого самоврядування, а також прокурорів, суддів, членів Вищої ради правосуддя, керівництва НБУ, членів наглядових рад державних підприємств та народних депутатів. У Кременчуці це обмеження може торкнутися міського голови та його заступників, які зазвичай отримують заробітну плату більшу, ніж 67 тисяч грн.

У законопроєкті пропонують ухвалити таке обмеження до закінчення дії воєнного стану. Втім, на деякі виплати це обмеження не пошириться. Йдеться про виплату лікарняних, а також допомоги на оздоровлення та відпускні. Тому, все ж таки у деяких випадках виплати чиновникам можуть бути й вищими за 67 тисяч грн.

У Пояснювальній записці до законопроєкту згадується цікавий факт трирічної давнини, коли обмеження на зарплати чиновників також намагалися ввести, але на заваді цьому став Конституційний Суд України.

Рішенням Конституційного Суду України від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020 визнані такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) положення частин першої, третьої статті 29 ЗУ «Про Державний бюджет на 2020 рік». Цією статтею у 2020 році були застосовані обмеження у виплаті заробітної плати працівникам, службовим і посадовим особам бюджетних установ у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року, на період введення на території України карантину, спричиненого гострою респіраторною хворобою COVID-19. Внаслідок визнання вказаним вище рішенням Конституційного Суду України неконституційності статті 29 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2020 рік», зазначена стаття втратила чинність.

Тобто Конституційний суд визнав неконституційною норму, якою було запроваджено обмеження заробітної плати у період карантину, але при цьому у пункті 4.3 цього рішення зазначив, що «обмеження відповідних виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану», — зазначається у Пояснювальній записці до законопроєкту.

Як відомо, воєнний стан в Україні введений 24 лютого 2022 року і продовжується у зв’язку з агресією рф проти України. У законопроєкті №9159 чітко встановлюється термін дії обмеження розмірів зарплат чиновникам та іншим бюджетникам — на час дії воєнного стану. Отже, Конституційному суду буде складно визнати запропоноване обмеження розмірів зарплат неконституційним. Хоча, повірити у те, що судді КСУ погодяться жити на зарплати у розмірі 67 тисяч грн доволі складно. Тож, будемо дивитися, як далі триватиме законодавчий процес, адже законопроєкт внесений до Верховної ради лише кілька днів тому — 30 березня.

Що важливо, зазначене обмеження у розмірі зарплат не стосуватиметься військовослужбовців та інших категорій, які безпосередньо беруть участь у бойових діях по відсічі збройної агресії рф.

— Метою законопроєкту є збільшення видатків на фінансування виплат військовослужбовцям та їх сім’ям завдяки застосуванню під час дії воєнного стану обмежень при нарахуванні заробітної плати працівникам, службовим і посадовим особам бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування), а також суддівської винагороди… на термін дії воєнного стану. Ці обмеження не стосуються військовослужбовців та інших категорій, які безпосередньо беруть участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), — наголошується авторами законопроєкту.
Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх